Zet ELLE op een kookboekenafdeling neer, en het zweet breekt ons uit. Niet omdat we niet weten wat te kopen: de keuze is juist TE groot. Op een zwakke dag rekenen we zo drie exemplaren af, ook als we er echt (echt!) maar één zouden kopen.

In principe verdienen alle kookboeken aandacht, want er zit vaak gigantisch veel liefde in. Maar ja. Geld, tijd, je kent het wel. Daarom werd het weleens tijd voor een kookboekentest, zodat jij het denkwerk bijna niet meer hoeft te doen. En je linea recta naar een nieuw boek kunt lopen, zodat je niet meteen honderd euro armer bent (wij).

The Green Kitchen Quick & Slow, van David Frenkiel & Luise Vindahl

In een notendop?
Vegetarische recepten voor drukke werkdagen en relaxte weekenden. De recepten zijn opgedeeld in twee categorieën: QUICK (voor haastige doordeweekse maaltijden) en SLOW (voor als je zin hebt om te koken, of vrienden langskomen). De inslag is Scandinavisch, wat al een pluspunt op zich is.

elle's kookboekentest the green kitchen quick  slow
David Frenkiel, Green Kitchen Quick + Slow, Uitgeverij Becht, onderdeel van de Gottmer Uitgevers Groep BV
Luchtige kokospannenkoeken 
elle's kookboekentest the green kitchen quick  slow
David Frenkiel, Green Kitchen Quick + Slow, Uitgeverij Becht, onderdeel van de Gottmer Uitgevers Groep BV
Scandi zomerknäckebröd

Plus
> Bij veel recepten staan opties om te veganizen.
> De receptuur is niet al te moeilijk, maar wel getweakt. Zo maak je dingen die je waarschijnlijk al wel 's eet, opeens een stuk lekkerder. Denk: yoghurt met gember-kurkumahoning, of spaghetti met misotempé. Grote kans dat je een deel van de ingrediënten vaak al in huis hebt (#sustainable).
> Had ik al LEKKER gezegd? Want dat is dit boek. En allemaal gezond, maar niet overdreven.
> Je pakt 'm er écht makkelijk een paar keer per week bij, niet alleen op bijzondere momenten. Wat dat betreft doen ze hun naam eer aan.

Min
> Moeilijk, moeilijk, maar, als ik iets moet zeggen... Heel soms komen er wat lastigere ingrediënten voorbij (niet vaak). Kikkererwtenmeel, cacaoboekweit. Waar dan wel weer bij vermeld moet worden dat je die dingen makkelijk kunt vervangen (Google is je vriend). En sommige mensen vinden het natuurlijk juist leuk, buiten de lokale supermarkt shoppen.

Krijgt het oog ook wat?
Absoluut. Prachtige foto's waardoor je meteen trek krijgt.

Welke recepten MOET je maken?
De hasselbackaardappels in saffraandal, harissa-aubergine uit de oven, de krokante halloumiwrap. In alle eerlijkheid vond ik elk gemaakt recept een schot in de roos.

Recept: scandi zomerknäckebrod

Nodig voor 4:

- 4 dunne crackers knäckebröd
- 6 el zure room
- 200 gram nieuwe aardappels, met schil en al gekookt en in plakjes gesneden
- 1 avocado, in dunne plakjes
- 4 el zeewierkaviaar (of zwarte linzen in groentebouillon al dente gekookt)
- 1/2 kleine rode ui, gensipperd
- 1/2 bos bieslook, fijngesneden
- blaadjes van 4 takjes dille
- 1 tl olijfolie
- zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Leg de 4 crackers op een grote platte schaal. Besmeer ze met een dikke laag zure room en leg de plakjes aardappel en avocado erop, gevolgd door kleine lepeltjes zeewierkaviaar (of linzen). Bestrooi met de ui, bieslook en dille. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en besprenkel met wat olie.

Meteen van genieten.