Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met L'OR.

Het huis aan kant, de dikke truien en mantels omgeruild voor T-shirts en rokken en ook de winterse receptenboeken mogen de kast in. Tijd voor nieuwe inspiratie – vooral in de keuken, en om de seizoenswisseling goed te beginnen heeft sterrenchef Joris Bijdendijk samen met koffiemerk L'OR allerlei frisse gerechten bedacht waarin hij koffie verwerkt om jouw zintuigen te prikkelen. Want koffie is veelzijdiger dan je denkt, zo bewijst ook onze nieuwe favoriete go-to op de eettafel: avocado met Hollandse garnalen en L'OR koffiebonenolie.

Koffiekracht

avocado met hollandse garnalen en koffiebonenolie
L'Or

Dat je in de keuken veel kanten op kunt met koffie, moge duidelijk zijn. Joris Bijdendijk liet ons al eerder zien hoe je met koffie een hartig ontbijtgerecht en een zoetig dessert op tafel tovert. Maar naast dat koffie andere ingrediënten heel mooi kan complementeren, heeft het ook de kracht om andere smaken juist te versterken. Dat laat Joris zien in dit recept van avocado met Hollandse garnalen en de koffiebonenolie. En die olie, dat is volgens de sterrenchef jouw nieuwe geheime wapen in je keukenkastje.

Maar dan wel met de juiste koffie natuurlijk, om precies die aroma's te krijgen die jouw recepten naar een hoger niveau tillen. Joris selecteerde de L'OR Fortissimo koffiebonen; een krachtige koffie van arabica- en robustabonen die door de donkere branding een mooie smaakboost aan de olie geeft en zo de ideale combinatie is met de romige avocado. Je kunt de olie gebruiken om mee te bakken of je salade aan te maken. In dit gerecht wordt de L'OR koffiebonenolie gebruikt voor jouw eigengemaakte mayonaise. Hoe? Volg hieronder het recept.

Avocado met Hollandse garnalen en koffiebonenolie van Joris Bijdendijk (voor vier personen)

Ingrediënten voor de koffiebonenolie

  • 250 ml neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
  • 1 eetlepel L'OR Fortissimo koffiebonen
  • 1 leeg jampotje

Ingrediënten voor 300 ml mayonaise

  • 1 verse eidooier
  • 1 theelepel fijne dijonmosterd
  • 2 theelepels wittewijnazijn
  • 2 theelepels citroensap
  • 250 ml L'OR koffiebonenolie
  • Versgemalen zwarte peper en zout

Ingrediënten voor Hollandse garnalen

  • 300 gram Hollandse garnalen
  • Bieslook
  • Citroensap

Ingrediënten voor de avocado's

  • 2 rijpe avocado’s
  • 2 limoenen
  • 1 theelepel gemalen piment of cayenne
  • Versgemalen zwarte peper en zout
  • 1 bos waterkers
  • Tomatenpoeder

Bereidingswijze van de L'OR koffiebonenolie

  1. Doe een eetlepel koffiebonen in een leeg jampotje en schenk daar neutrale olie op, tot het potje vol zit.
  2. Draai de deksel erop.
  3. Zet het potje in een pan met een klein laagje water en verhit het water.
  4. Laat het potje 30 minuten in het hete water staan, maar laat het water niet te hard koken.
  5. Nu smaakt de olie heerlijk aromatisch naar koffie.

Bereidingswijze van de mayonaise

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Doe de eidooier samen met de mosterd, wittewijnazijn, een snuf zout en twee draaien peper in een middelgrote mengkom.
  3. Klop kort met een garde.
  4. Voeg nu al kloppend eetlepel voor eetlepel de olie toe. Als de mayonaise dikker wordt, kun je steeds grotere hoeveelheden olie toevoegen.
  5. Als de mayonaise alle olie heeft opgenomen, roer je het citroensap erdoor. Voeg eventueel extra peper en zout toe.
  6. Bewaar de mayonaise in een schone pot in de koelkast. Dit blijft daar drie dagen goed.

De avocado met Hollandse garnalen en L'OR koffiebonenolie opdienen

  1. Snijd de bieslook en meng met de garnalen met een druppel citroensap.
  2. Maak de garnalen aan met de mayonaise.
  3. Halveer de avocado’s en verwijder de pit.
  4. Pel voorzichtig de schil van de vier avocadohelften, ze moeten heel blijven.
  5. Maak de avocado aan met limoensap, piment (of cayenne), zwarte peper en zout.
  6. Vul de halve avocado's met de garnalen.
  7. Pluk mooie hele blaadjes waterkers en plak ze voorzichtig op de aangemaakte avocado. Hierdoor is de avocado volledig ingepakt en ziet het eruit als een soort drakenei.
  8. Bestrooi tot slot de avocado met tomatenpoeder* door een zeefje. Bon appetit!
    *
    Tomatenpoeder koop je bij natuurwinkels of online.

    Joris Bijdendijk heeft voor L'OR nog veel meer verrassende koffierecepten bedacht. Benieuwd? Check hier meer inspirerende recepten met de koffie van L'OR.