Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met L'OR Espresso.

Maak jij je al druk om wat je tijdens het kerstdiner op tafel zet? Laten we je vast verlichten door een van onze favoriete desserts te delen: tiramisu. Niet op de klassieke manier in een grote schaal waar iedereen met een lepel ten strijde trekt, maar een tiramisu met net wat meer finesse, bedacht door Joris Bijdendijk, sterrenchef van zowel restaurants RIJKS® en zijn eigen Wils.

Koffie is key

Koffie kennen we als onderdeel van onze dagelijkse routine, de oppepper in de ochtend of natuurlijk als het drankje na een uitgebreid diner. Maar koffie kan ook deel uitmaken van de menukaart. Zo vroeg L'OR Espresso aan Joris Bijdendijk om met creatieve koffierecepten te komen. Zo kwam de brie noir uit zijn koker, ja echt; kaas met koffie. Maar mocht jij gasten hebben die wat minder avontuurlijk zijn, dan zit je meer dan goed met koffie in het dessert, namelijk de tiramisu.

Wil je een goede tiramisu neerzetten, dan kun je niet elke willekeurige koffiecapsule of zak koffiebonen gebruiken. Koffie van hoge kwaliteit maakt je recept. Daarnaast is de sterkte en het koffietype belangrijk. Zo selecteerde Joris de L'OR Espresso RISTRETTO koffiecapsules, een intense koffie met een donkere branding die kruidige aroma's bevat met een zoete ondertoon. Waarom specifiek deze koffie? Het is belangrijk om een sterke koffie te gebruiken, zodat de smaak niet wordt overspoeld door het zoete karakter van andere ingrediënten zoals de lange vingers of de mascarpone. Een klein zoetje van de L'OR Espresso RISTRETTO, complementeert dan weer net mooi met die ingrediënten. Zo krijg je een vol en rond smaakprofiel waarbij de ingrediënten ideaal bij elkaar passen. Gebruik je een koffiemachine met bonen? Dan zou een iets donker gebrande koffie goed werken, voor de mooie balans met suiker. Ga bijvoorbeeld voor de L'OR Espresso FORTISSIMO koffiebonen.

Tiramisu-recept van Joris Bijdendijk met de L'OR Espresso Ristretto

En dan het recept! Bekijk hieronder de lijst met ingrediënten en bereidingswijze en waan je dit kerstdiner als sterrenchef Joris Bijdendijk himself.

Ingrediënten voor de tiramisu

  • 100 g custard cream
  • 100 g mascarpone
  • 100 g slagroom
  • 40 g suiker
  • 200 mL L’OR Espresso RISTRETTO
  • 20 lange vingers
  • Cacaopoeder

Ingrediënten voor de custard cream

  • 20 ml volle melk
  • 15 g custardpoeder
  • zout
  • 1/2 vanillepeul
  • 1 eidooier
  • 50 g suiker

Bereidingswijze van de custard cream

  1. Breng in een steelpan de melk met 40 gram suiker en vanille, inclusief de leeg geschraapte peul. Laat de melk niet overkoken.
  2. Meng in een aparte kom het custardpoeder met het zout en de rest van de suiker.
  3. Voeg de eidooier toe en roer tot een pap zonder klontjes.
  4. Giet al roerend een pollepel hete melk bij het custardpapje. Meng goed, zo warmt dit mengsel een beetje op, dat heet ‘familie maken’.
  5. Voeg het papje al roerend toe aan de hete melk en breng zachtjes aan de kook. Blijf roeren.
  6. Verwijder de vanillepeul. De crème patissière moet 2 minuutjes zachtjes doorkoken en zal dan dikker worden.
  7. Schenk de crème in een schaal.

Bereidingswijze van de tiramisu

  1. Meng de koude custard met de mascarpone en roer met een garde tot er geen klontjes meer inzitten.
  2. Sla de slagroom lobbig op en spatel rustig door de mascarpone.
  3. Los de suiker op in de L'OR Espresso RISTRETTO en dip daar de lange vingers in. Houd je van wat hardere koekjes, dan 1 seconde. Wil je alles wat zachter, dip de koekjes er dan langer in.
  4. Bouw de tiramisu op door de bodem van een glas of bakje te bedekken met lange vingers. Daaroverheen een laag mascarponemix.
  5. Herhaal dit zodat er twee lagen koekjes en twee lagen mascarpone zijn.
  6. Top vlak voor het opdienen de bovenkant af met een dun laagje cacaopoeder dat je er door een zeefje overheen laat vallen.

L'OR Espresso heeft nog veel meer verrassende koffierecepten voor op jouw menu tijdens de feestdagen. Benieuwd? Check hier de receptenpagina.