Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met L'OR.

Eerlijk zeggen, hoeveel etentjes heb jij al gepland dit voorjaar? Nu het langzaamaan warmer wordt, stromen onze agenda's vol met picknicks, barbecues en uitgebreide etentjes in de tuin. Hapjes, voorgerechten en hoofdgerechten; daar kom je vast wel uit. Maar een lekker en verrassend dessert? We trokken sterrenchef Joris Bijdendijk aan z'n jasje, die in samenwerking met koffiemerk L'OR vernieuwende recepten ontwikkelde waarin koffie is verwerkt. Perfect, want het ultieme diner top je af met een goede kop koffie, dus waarom niet je nagerecht er gelijk aan koppelen? Bij deze introduceren we jouw nieuwe favoriete nagerecht: koffiemadeleines.

Doe mij maar koffie

koffie madeleines lor joris bijdendijk
L'Or

Dat koken een creatief beroep is, bewijst Joris Bijdendijk maar weer eens met zijn nieuwe recepten voor L'OR. Eerder schotelde hij ons al een verrassend hartig ontbijtrecept voor, nu is het tijd voor wat zoeters. Ja zoet ja, want hoewel koffie bekend staat om de bittere smaak maak je er in combinatie met de juiste ingrediënten een heerlijk dessert mee – denk maar aan tiramisu.

Dit keer kleuren we meer buiten de lijntjes om onze zintuigen even goed te prikkelen door ze wat nieuws te geven. Joris keerde zich wederom tot de Franse keuken en koos de klassieke madeleine om een koffietransformatie te geven. Dat doet hij met de L'OR Forza, een espressokoffie die zowel als koffiebonen en als koffiecapsules verkrijgbaar is. Een koffie die wordt omschreven als een 'temperamentvolle espresso': een stevige, complexe smaak met houtige tonen van eiken en zoethout. Een mooie keuze in combinatie met de zoete gebakjes dus. Zin om je eigen madeleines te maken? Volg dan hier het recept.

Koffiemadeleines van Joris Bijdendijk

Ingrediënten voor het koffieglazuur

  • 100ml espresso van de L'OR Forza koffiebonen of koffiecapsules
  • 100 gram poedersuiker

Ingrediënten voor 30 madeleines

  • 3 eieren
  • 160 gram suiker
  • 180 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 8 gram gemalen koffie van L'OR Forza-koffiebonen
  • 12 gram cacaopoeder
  • 200 gram boter, op kamertemperatuur
  • 60ml melk

Ook nodig

  • Spuitzak
  • Madeleinevorm

Bereidingswijze van de madeleines

  1. Breek de eieren in een kom en meng deze met suiker. Zeef de bloem en voeg toe, samen met de bakpoeder, gemalen koffie en cacaopoeder. Roer goed door tot een homogeen mengsel.
  2. Laat de boter rustig in een pannetje smelten. De boter mag niet te warm worden.
  3. Voeg de koude melk aan de gesmolten boter toe en voeg dit bij het beslag. Beetje voor beetje tot een homogene substantie.
  4. Als het madeleinebeslag klaar is, kun je de spuitzak vullen. Sla de rand van de zak om en vul met behulp van bijvoorbeeld een pannenlikker.
  5. Laat het beslag in de spuitzak minimaal 2 uur rusten in de koelkast, 6 uur rusten is nog beter.

Madeleines bakken

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
  2. Vet de bakvorm goed in met een dikke laag boter. (Je kunt de bakvorm ook eerst inbakken. Smeer hem dan in met een beetje olie en leg de vorm 20 minuten op 190 graden celsius in de oven.) Knip de puntjes van je spuitzak af en vul de vormpjes met het beslag.
  3. Let erop dat je de vormpjes niet volledig vol spuit, de madeleines krijgen namelijk een buikje door het rijzen en daar is ruimte voor nodig. Spuit de vormpjes voor driekwart vol vanaf de platte onderkant van de vorm en trek op het laatst nog even terug.
  4. Nu kunnen de madeleines de oven in. Die moet echt goed heet zijn. Bak de madeleines circa 12 minuten tot ze een mooi kleurtje krijgen en een beetje krokant van buiten zijn.
  5. Haal de madeleines uit de oven en laat ze 30 seconden afkoelen, zo gaan ze makkelijker uit de vorm.
  6. Stort de madeleines en laat ze ook nu nog even afkoelen. De mooiste madeleines hebben dus een buikje.

Bereidingswijze van het koffieglazuur

  1. Meng de koffie en poedersuiker en lak daarmee de madeleines aan de ribbelkant, nadat deze uit de oven komen. Versgebakken madeleines zijn natuurlijk het lekkerst. Bon appetit!

    Joris Bijdendijk heeft voor L'OR nog veel meer verrassende koffierecepten bedacht. Benieuwd? Check hier meer inspirerende recepten met de koffie van L'OR.