‘Als we de wereldbevolking in 2030 of 2050 willen voeden, moeten er andere manieren van voedselvoorziening ontstaan,’ zegt Minke van Wingerden van de Floating Farm in Rotterdam. En daarom begon ze een drijvende boerderij. Middenin de Merwehaven.

Floating farm

‘We zien dat landbouwgrond schaarser wordt en dat de transport van voedsel het milieu enorm vervuilt. Dat moest beter kunnen, dachten wij.’ Zo ontstond het idee van een drijvende boerderij in de stad. ‘Waarom zouden we de aarde nog meer belasten door gebouwen van beton te bouwen? En aangezien Nederland omringd is met water, was het logisch om dan het water op te gaan.’

‘We willen dat stedelingen weer weten waar hun eten vandaan komt.’

De voordelen van een drijvende boerderij middenin de stad zijn niet te missen. ‘De voedselproductie breng je zo heel dichtbij de inwoners van de stad,’ zegt Van Wingerden. ‘We willen dat stedelingen weer weten waar hun eten vandaan komt. De connectie tussen stad en platteland moet weer gemaakt worden. Daarnaast hoeft melk minder getransporteerd te worden aangezien we de productie dichter bij de consument brengen; dit vermindert vliegmeters en daarbij de CO2 uitstoot. En door de boerderij op het water te bouwen, belast je de grond ook niet meer.’

Duurzaam boerenleven - Moet je zien: deze boerderij drijft op water
Beladon

Educatie is daarnaast een belangrijk onderdeel van de boerderij: ‘Het probleem van voedselverspilling is dat mensen niet weten hoeveel energie en liefde in één glaasje melk gaat. Daarom nodigen we schoolklassen uit om ze hierover te onderwijzen. Als je je bewust bent hoeveel moeite achter een product zit, gooi je het minder snel weg.’

Ook over circulariteit wordt nagedacht. Zo krijgen ze van verschillende bedrijven restproducten die zij weer in de boerderij kunnen gebruiken. ‘We ontvangen van een bierbrouwerij het restproduct bierbostel; een eiwitrijk product dat onze koeien kunnen eten. Ik vind het fantastisch dat we een product dat anders weggegooid zou worden nog kunnen gebruiken.’ Naast bierbostel krijgen ze aardappelschillen, zemelen van de boer en gras van golfbanen en voetbalvelden.

‘De agrarische sector mag van ons een stuk sexyer voor de dag komen.’

Bij de bouw van de boerderij komt veel kijken; want waar komen de koeien te staan? Hoe zorg je er voor dat de boerderij niet wegdrijft? Van Wingerden: ‘We zijn bij het ontwerp zuinig omgegaan met de ruimte. We hebben drie etages gemaakt: het drijflichaam, de procesvloer en op de bovenste verdieping de stal. Op de procesvloer wordt de melk en de mest verwerkt, is er een kleine winkel en is de voerkeuken voor de koeien. Op bovenste verdieping staan de koeien.’ Om te zorgen dat de boerderij niet wegdrijft is het geheel gebouwd rondom twee palen. De Floating Farm is dus verre van een traditionele boerderij die je gewend bent. ‘En dat was ook onze bedoeling,’ legt Van Wingerden uit. ‘De agrarische sector mag van ons een stuk sexyer voor de dag komen.’

Met innovatie, techniek en duurzaamheid probeert het bedrijf de jongere generaties te enthousiasmeren over het boerenleven. ‘Je ziet dat boer zijn steeds minder populair wordt: steeds minder zonen en dochter nemen het familiebedrijf over. Met deze innovatieve manier van boeren proberen we het aantrekkelijker te maken voor de jongere generatie.’

Duurzaam boerenleven - Moet je zien: deze boerderij drijft op water
Beladon

Dierenwelzijn staat bij de drijvende boerderij centraal. ‘Er is een brug waardoor koeien zelf de farm op en af kunnen lopen. We hebben naast de farm een soort miniweiland waar ze kunnen grazen. De dieren hebben meer ruimte dan in een normale stal. Daarnaast is boer Albert enorm begaan met de dieren en zal hij ze absoluut gaan vertroetelen.’

‘Je hoort men weleens zeggen: dus hier gaat al onze subsidie naartoe. Maar dat is verre van waar. We zijn een privaat project zonder subsidiëring. En ik ben heel trots dat we met privépartners en een lening dit voor elkaar hebben gekregen.’

De vorderingen van de boerderij kun je in de gaten houden via het Instagramaccount @floatingfarmnl