Wij maken alvast een vreugdedansje terwijl we de barbecue aansteken. Want deze 19 sauzen, dips, dressings en salsa’s zijn op z’n lekkerst bij een visje van de grill.

Vissaus met verse kruiden

1. Dillepesto

Maal in een keuken-machine 50 gram geroosterde pijnboompitten, een bosje dille, 1 teen knoflook, 50 gram geraspte parmezaanse kaas en 75 ml olijfolie tot een smeuïge saus. Lekker bij gegrilde vis of lamsvlees.

2. Salsa verde

Salsa verde smaakt bij alles. Hak met een mes of in een keukenmachine 2 flinke handen gemengde zachte kruiden zoals basilicum, bladpeterselie, kervel en munt fijn. Meng er 2 el kappertjes, 1 geperste teen knoflook, 1-2 el wittewijnazijnen, 6 el olijfolie door. Breng op smaak met zout en peper.

3. Tapenade met dragon

Hak in een keukenmachine 250 g zwarte olijven zonder pit samen met 3 ansjovisfilets, 1 teen knoflook, 2 el fijngehakte verse dragon, 2 el olijfolie, zout en peper fijn. Bestrijk er geroosterd brood of gegrilde kip mee.

4. Vinaigrette

Meng een handje fijngehakte jonge lavasblaadjes (maggieplant) door een vinaigrette met gesnipperde rode ui, rodewijnazijn en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.

Romige saus bij vis

5. Avocado dip

Pureer met een staafmixer 2 rijpe avocado’s met een flinke hand basilicum en wat citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Serveer bij gerookte vis of gebruik als dip.

6. Homemade hummus

Pureer 1 blik kikkererwten met 1 teen knoflook, 1 el tahin en een flinke scheut olijfolie. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

7. Mieriksworteldip

Goddelijk bij gerookte vis of gegrilde zalm: meng in een kommetje zure room met versgeraspte mierikswortel, citroensap en zout naar smaak.

8. Saus van waterkers

Bak 75 g waterkers zachtjes in wat boter tot hij is geslonken. Pureer met een staafmixer met 125 ml slagroom. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de saus warm bij vis.

9. Chilli mayo

Voor wie van pittig houdt. Meng 1-2 theelepels gedroogde chilivlokken door zelfgemaakte mayonaise. Hoe langer de mayonaise staat, hoe pittiger hij wordt. Onweerstaanbaar bij gegrilde gamba’s.

10. Saffraan mayo

Week ca 10 saffraandraadjes in 1 el heet water. Klop er 3 el mayonaise, 3 el kwark, 1 uitgeperste teen knoflook en wat fijngehakte peterselie door. Lekker bij kibbeling.

Zien: dit is waarom je vis zou 'moeten' eten

preview for Why you need to eat fish

Groenten dips voor bij de BBQ-vis

11. Geroosterde groenten

Rooster 2 aubergines en 2 rode paprika’s onder de ovengrill tot ze geblakerd zijn. Pel de groenten en pureer ze met 1 teen knoflook en een flinke scheut olijfolie in een keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Serveer als dip met Turks brood.

12. Bietendip

Pureer 2-3 gekookte zomerbieten in een keukenmachine. Fruit 2 fijngehakte bosuitjes in wat olijfolie. Voeg de bietenpuree en 125 ml crème fraîche toe en verwarm de saus op laag vuur. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Lekker bij gebakken vis.

13. Artisjok-yoghurtdip

Pureer met een staafmixer 1 blik uitgelekte artisjokharten met 100 g Griekseyoghurt, 1 teen knoflook en wat verse oregano. Breng op smaak met zout en peper.

14. Snelle romescosaus

Hak in een keukenmachine 2 flinke el geroosterd amandelschaafsel met 2 geroosterde paprika’s uit pot, 1 kleine chilipeper, 1 teen knoflook, 2 el peterselie en 2 el olijfolie fijn. Breng op smaak met zout en peper.

Fris bij de BBQ-vis

15. Gazpachodressing

Pureer met een staafmixer 2 ontvelde roma-tomaten met 6 el olijfolie, 2 ansjovisfilets, 1 el rodewijnazijn, 1 teen knoflook en een mespunt paprikapoeder. Serveer met Hollandse kropsla of little gem.

16. Thais

Meng in een kommetje het sap van 1 limoen met 2 el Thaise vissaus, 1 fijngehakte bosui, 4 el zoete chilisaus en wat fijngehakte koriander. Lekker bij gefrituurde vis of garnalen.

17. Granaatappelsalsa

Meng granaatappelpitten met blokjes rijpe avocado, gesnipperde rode ui, fijngehakte rode peper en verse koriander. Breng op smaak met limoensap. Lekker bij gegrilde vis.

18. Boterjus

Smelt 100 g boter en bak er kort de geraspte schil van 1⁄2 citroen en 4 in reepjes gesneden blaadjes salie in. Breng op smaak met zout en peper. Lekker bij gebakken vis of gekookte aardappels in de schil.

19. Fetadressing

Meng 6 el olijfolie met 2 el citroensap, wat ringen ui, 100 g verkruimelde feta en een handje fijngehakte oregano. Breng op smaak met zout en peper. Schenk over een tomatensalade.

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!