Ja, in Dubai is alles nieuw, luxe en over de top. Maar je vindt er ook een groeiende designgemeenschap die nadenkt over innovatieve, circulaire oplossingen voor de stad van de toekomst.

Innovatief Dubai tijdens Dubai Design Week

Midden tussen de glimmende, glazen wolkenkrabbers van het Dubai Design District trekt een elegant houten paviljoen de aandacht. Architect Abdalla Almulla realiseerde het helemaal van hout van lokale palmbomen: de stammen als pilaren, het interieur van bewerkt hout en een dak van de bladeren. Even verderop staat een installatie van geperste papierpulp van designstudio Tee Vee Eff en in de hal van een van de hyper moderne gebouwen zie je een presentatie van materialenbibliotheek Colab, met onder andere een cement alternatief van woestijnzand.

Op de Dubai Design Week was deze editie volop aandacht voor natuurlijke materialen en circulaire oplossingen. ‘Dit jaar was de meest innovatieve editie van het festival tot nu toe,’ zei Natasha Carella, programmadirecteur van Dubai Design Week, tijdens de opening. De designweek vierde afgelopen jaar zijn negende editie en is in de afgelopen jaren een referentiepunt geworden voor designers uit heel het Midden-Oosten, met een sterke focus op lokaal talent. Dat het evenement nog relatief jong is, is niet zo gek als je je bedenkt dat de metropool zelf pas de afgelopen decennia uit de grond gestampt is. Wie begin jaren zestig Dubai bezocht, trof niet meer aan dan een arm vissersdorp. Dat veranderde toen er olie werd gevonden, wat resulteerde in een economische boom. In de decennia daarop verscheen wolkenkrabber na wolkenkrabber en inmiddels is Dubai een stad met 3,3miljoen inwoners – waarvan negentig procent expats.

Dubai: stad van tegenstellingen

In aanloop naar de COP28 Klimaattop, die in november begon, kon het thema duurzaamheid op de Design Week niet uitblijven. In 2018 werd Dubai al uitgeroepen tot UNESCO City of Design: een van de 24 steden in de wereld die volgens UNESCO ‘laten zien dat ze design willen gebruiken als strategische factor voor duurzame stadsontwikkeling’. Zo wil Dubai in 2050 driekwart van de energie uit schone bronnen halen en de kleinste ecologische voetafdruk ter wereld hebben. Een ambitieus plan, aangezien de voetafdruk van heel de Verenigde Arabische Emiraten in 2006 nog de hoogste ter wereld was en Dubai daar een groot aandeel in had. Inzetten op duurzaamheid lijkt nogal tegenstrijdig in een stad waar het overgrote deel van het voedsel ingevlogen wordt, een op de twee inwoners een auto heeft en je in een dikke jas kunt skiën in ’s werelds hoogste wolkenkrabber terwijl het buiten veertig graden is.

Als je in het centrum rondloopt, is het gebonk van heipalen nooit ver weg: de constructie van futuristische hoogbouw lijkt nooit te stoppen. Ook de uitspraken van voorzitter Sultan Al Jaber tijdens de klimaattop afgelopen december –die volgens wetenschappers aan klimaatontkenning grenzen – deden de geloofwaardigheid geen goeds. Dat er ook andere geluiden klinken, bleek tijdens de design week.

De woonwijk Sustainable City, die water en afval recyclet, produceert meer energie dan het verbruikt

Art Dubai organiseerde een paneltalk in het nieuwbouwproject The Fold van vastgoedontwikkelaar HUNA: een serie stijlvolle townhouses met tulpvormige façades voor mensen die niet in een onpersoonlijke wolkenkrabber willen leven, maar op zoek zijn naar een dorpsgevoel. Om bewoners te motiveren niet altijd de auto te pakken, werd in 2009 al een zelfrijdende metro geopend. De nieuwe woonwijk Sustainable City, die water en afval recyclet, produceert meer energie dan het verbruikt. En de gigantische zonne-energiecentrale die nu gebouwd wordt, moet de goedkoopste en schoonste elektriciteit ter wereld gaan produceren. Of al deze initiatieven genoeg zijn om het tij te keren, moet nog blijken – maar het bewustzijn is er.

Verder lezen? Koop dan de nieuwe ELLE Decoration met daarin alles wat er het komende jaar gaat spelen in de interieurwereld.

Gooi de nieuwe ELLE Decoration maar in de winkelwagen