Het woord situationship wordt steeds vaker rondgestrooid. Deze vorm van een relatie is in het begin alles wat je had kunnen dromen en meer, maar verandert al snel in alomvattend liefdesverdriet als het onvermijdelijk ten einde komt. Laat je niet in de maling nemen door romantische series, het is géén pretje.

Verliefd zijn is all fun and games, tot je beseft dat je in een situationship zit

Je bent verliefd, en wat is dat fijn. Maar jouw lief is niet zo erg met jou bezig als andersom. Elk bericht, elk nachtelijk bezoek, elke vorm van aandacht 'bevestig' voor jou dat het een wederzijdse connectie is, maar door die roze bril is het lastig om te zien dat je eigenlijk in een situationship zit.

Een situationship wordt omschreven als een relatie die meer dan vriendschap is, mede door het seksuele aspect, maar minder dan een exclusieve relatie. Dit soort relaties worden vaak aangegaan door één of twee partijen die er emotioneel niet klaar voor zijn zich aan een ander te binden, maar tegelijkertijd niet alleen willen zijn. Dat biedt ruimte voor spontaniteit en spanning, maar laat een gat achter van emotionele verbintenis. Dit alles bij elkaar zorgt na verloop van tijd, meestal na drie maanden, voor een onvermijdelijke breuk.

Hoewel dit relatietype alles behalve ideaal is, wordt het enorm geromantiseerd in films en series. Ook One Day en Normal People maken zich hier schuldig aan. Ben jij een situationshipper en denk je nu dat Dexter en Emma ook elkaars ware liefde bleken te zijn, dan hebben we wat te zeggen: NEE! Dit wil je niet. Hoe mooi de seriemakers het ook doen overkomen in een aantal korte afleveringen – het gemis, liefdesverdriet en leed is in het echte leven een stuk pijnlijker en veel minder romantisch dan je op beeld ziet. Dit zijn vier redenen waarom.

Ze geven geen fuck om je. Het is hard, maar waar

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: jouw situationship-partner, of in jouw hoofd waarschijnlijk dé ware, geeft niet om jou. En als-ie al om jou geeft, dan is dat slechts een fractie van wat jij verdient en verwacht van een volwaardige partner. De kans dat zij hun jaloezie tonen als je met een ander aanpapt, is nihil. Dus op de vuist gaan om een vreemde een lesje te leren dat jij van hen bent, zet het maar uit je hoofd. Zich afvragen hoe jouw dag écht was en er daadwerkelijk voor je zijn als je emotionele steun nodig hebt, schrijf het maar op je buik. Jouw 'partner' is alleen uit op leuke momenten, inclusief seks, maar wil geen daadwerkelijke relatie met je. Het is hard, maar waar.

Jouw vrienden zijn geen fan

En je kunt ze eigenlijk geen ongelijk geven. De mensen die het dichtbij jou staan, willen je gelukkig zien. Jij bloeit op als je een bericht van je 'partner' krijgt, maar verschrompelt als-ie twee dagen niks laat horen. Klinkt dat als oprecht gelukkig? Nee, en dat zien jouw vrienden ook. Daarnaast is de kans groot dat er al van alles is voorgevallen waardoor de tolerantie van jouw vrienden voor jouw partner tot nulpunt is gezakt, want opnieuw: zij zien dat jij niet echt gelukkig bent én aan het lijntje gehouden wordt. Jouw homies vinden dat je meer respect verdient, maar tot jij het zelf ook inziet zal er waarschijnlijk niks veranderen.

Emotionele verbintenis? Never heard of her

Let eens goed op de gesprekken die jij en je partner voeren. En dan bedoelen we niet in het begin, maar als jullie elkaar al een paar weken kennen. Gaan jullie echt de diepte in of ga vooral jij de diepte in? De kans bestaat dat jullie niet emotioneel met elkaar verbonden zijn. Verwacht dan ook geen belletjes als de ander een schouder nodig heeft om op uit te huilen, die zoeken ze bij een goede vriend(in). Jij bent er voor de leuke momenten; voor belletjes middenin de nacht en dronken seks, voor brakke bioscoopdates op zondag en voor wandelingen in het park met hun hond.

Het gesprek vloeit niet, nooit niet

Verlopen jullie gesprekken altijd moeizaam of ben jij altijd de persoon die een onderwerp moet opgooien, omdat het anders stil blijft? Ja... This is not it, honey. Niet iedereen is een kwebbelkop, daar moeten we eerlijk in zijn. Maar als een ontmoeting een spelletje 'wie kan het langst stil zijn en dan een move maken' is, is de kans groot dat jullie romantisch geen match zijn.

Films en series romantiseren giftige relaties

Wegzwijmelen bij een film of serie die een giftige relatie promoot, is niet zo zeer het probleem. Geloven dat manipulatie en onvervulde behoeftes de norm zijn voor relaties in het echte leven, wel. Een situationship kan nog zo mooi uitgebeeld zijn op dat kleine scherm, inclusief een gelukkig einde, maar vergeet niet dat makers alles in anderhalf uur of een paar afleveringen moeten stoppen. En vergeet ook niet dat het letterlijk een film of serie is, een verzonnen verhaal om jou aan het einde een goed gevoel te geven. Dit is geen blauwdruk voor hoe jouw giftige relatie zal verlopen.

Neem van ons aan – wij hebben allemaal een situationship of drie achter de rug – dat jouw hart waarschijnlijk aan diggelen geslagen wordt als jouw 'liefde' jou de rug toekeert. 'Alleen onvervulde liefde kan romantisch zijn,' lazen we onlangs ergens. Dat is meer dan waar. Dat betekent overigens niet dat je moet vasthouden aan hoop dat het onvervulde ooit vervuld wordt. Uiteindelijk lijdt je aan een vervormde variant van Stockholm syndroom; alleen is jouw gijzelnemer van jouw gevoelens niet de ander, maar jij zelf.

Wil je écht gelukkig worden in de liefde? Dan is het tijd om dit soort relaties achter je te laten, hoger in te zetten op wat je waard bent en situationships over te laten aan tv-makers.