Trigger warning: dit artikel bespreekt fysiek geweld.

Dat een liefdesrelatie ook hard werken is weten we allemaal. Helemaal niet erg, zolang je er alsnog energie van krijgt. Maar put jouw relatie je juist compleet uit in plaats van dat het je energie geeft, of voel je je vaker ongelukkig dan gelukkig in je relatie? Dan is het goed om jezelf af te vragen of je niet in een giftige relatie zit. Soms moeilijk te doorgronden, maar wellicht geven deze experts je een antwoord op je vragen.

'Een giftige relatie is een relatie die je een slechter gevoel over jezelf geeft. Niet alleen dat, maar het kan ook een angst bij je oproepen, zowel voor jezelf als voor je kinderen', deelt Julie Schwartz Gottman, klinisch psycholoog met Refinery29.

Relatiedeskundige Andrea Syrtash omschrijft een giftige relatie tegenover Refinery29 als: 'Een relatie die onstabiel, uitputtend en/of voortdurend strijdlustig aanvoelt (emotioneel en in sommige gevallen fysiek). Relaties zouden over het algemeen het beste uit ons moeten halen, maar een giftige relatie doet het tegenovergestelde. Mensen hebben de neiging elkaar te ondermijnen in een giftige relatie.'

Komen deze omschrijvingen overeen met jouw eigen relatie? Dan kun je jezelf de volgende vier vragen stellen als je denkt dat jouw relatie een giftige tint heeft.

Stel jezelf deze vier vragen als je denkt dat je in een giftige relatie zit

Hoe voel je je wanneer je samen bent met je partner?

Volgens relatiedeskundige Andrea Syrtash is dit een goede algemene vraag om mee te beginnen deelt ze met Refinery29. 'Als je je realiseert dat je vaak in de verdediging zit of ruzie maakt, kan dit de eerste aanwijzing zijn. Mijn algemene regel is dat als je je afvraagt of iets niet gezond of goed is, je het antwoord daarop waarschijnlijk al weet. Het is belangrijk dat mensen naar hun instinct luisteren.'

Heb je een angst ontwikkeld voor je partner?

    Allereerst hoeft er hierbij geen sprake te zijn van fysiek geweld. Een angst voor je partner kan ook opkomen wanneer je 'uitingen van minachting van de partner hoort, waardoor je je vreselijk beschaamd voelt en je in het niets wil terugdeinzen', vertelt Dr. Julie Schwartz Gottman.

    Wil je partner veranderen?

    Het is volgens Dr. Gottman 'niet goed' wanneer je partner niks wil ondernemen om jullie relatie te verbeteren en zich niet bezighoudt met hoe jij je voelt. Het moet van beide kanten komen in een relatie, en daar moet ook je partner zich bewust van zijn.

    Welke invloed heeft je relatie op je eigenwaarde?

    Dr. Gottman deelt dat wanneer je gevoel van eigenwaarde daalt en het alles te maken heeft met je relatie, dan is het iets om je wellicht zorgen over te maken.

    Verkeerd jouw relatie in een giftige omgeving? Dan wil dat niet zeggen dat je er niet meer uit kunt komen verzekeren beide experts. 'Afhankelijk van wat een relatie giftig of ongezond maakt, is het mogelijk om samen te werken (meestal met een getrainde therapeut) om deze te verbeteren', vertelt Andrea Syrtash tegen Refinery29.

    Dr. Gottman is het met haar eens. 'Als mensen bereid zijn veranderingen aan te brengen, denk ik zeker dat sommige giftige relaties veranderd kunnen worden.' Al ligt het volgens haar anders bij relaties waarin bijvoorbeeld huiselijk geweld een rol speelt en wanneer iemand 'absoluut geen verantwoordelijkheid neemt voor het geweld en doorgaans het slachtoffer daarvoor de schuld geeft.' 'Het enige dat het slachtoffer kan doen, is de relatie verlaten en veiligheid voor zichzelf zoeken.'