Ik zal maar gelijk eerlijk zijn: dit wordt een enthousiast pleidooi voor de podcast.

Als je er nog nooit een hebt geluisterd, vraag je je nu vast af waar die podcasts dan precies wonen. Op vage RSS-feeds? Niks van dat al: ze wonen gewoon op je iPhone. Daar staat namelijk standaard de app 'Podcasts' op en dat is de Spotify voor podcasts. Je kunt alles meteen luisteren. Zo ziet de app eruit:

Podcast, apppinterest
.

Dan door naar het feit dat de podcast je leven in alle opzichten beter maakt. Dit weet ik zeker want ik heb hier verschillende redenen voor.

1. Je weet opeens veel meer

Ik weet nu hoe de Brexit eigenlijk heel goed past in de jarenlange knipperlichtrelatie van het Verenigd Koninkrijk met Europa; ik weet wat Tony Blair daarmee te maken heeft; ik weet hoe je een goede moussaka in elkaar draait; ik weet hoe Henk Krol met zijn stomme politieke club nu de pensioenen van jonge mensen aan het pikken is en dat zelfs Jort Kelder zich daar druk om maakt; ik weet hoe een uur relatietherapie met Esther Perel eraan toegaat omdat ik er met eentje heb kunnen meeluisteren; ik weet hoe ene Bas Urlings slechts vier uur per week werkt en toch de wereld over vliegt; ik weet wat er allemaal voor nodig is om een gelikte influencerfoto in elkaar te draaien; ik weet wat de spannendste ontwikkelingen zijn rondom Donald Trump en het Mueller-onderzoek, dat nu zijn ontknoping nadert; en ik weet dat mijn collega Sarah Arnolds van haar vriendin op de basisschool hoorde dat ze 'best mooi is qua uiterlijk, maar niet van karakter', want dat vertelde Sarah in de podcast Echt Gebeurd.

Niks hiervan had ik willen missen. Ik heb dit allemaal geleerd zonder extra tijd kwijt te zijn en dit is meteen punt twee waarom podcasts enorm amazing zijn.

2. Er bestaan geen vervelende klusjes meer

Als je een draadloze koptelefoon hebt, kun je een podcast overal luisteren. Ook tijdens geestdodende klusjes, die hierdoor nooit meer geestdodend zullen zijn. Dit zijn dingen als: stofzuigen, ramen lappen, de was opvouwen. Luister in het begin vooral niet in het openbaar vervoer naar podcasts, want de kans is groot dat je dan nog te snel afgeleid raakt. Sla de gebruikelijke podcast-tips (zoals S-Town of Serial, Amerikaanse fictieverhalen) ook gerust in de wind, want het beste kun je beginnen met Nederlandse, makkelijk te volgen podcasts.

Tips in dit genre: Echt Gebeurd en Yous & Yay: New Emotions (zie onderaan dit artikel waarom).

3. Je loopt nog een heel klein beetje voor op de massa

En daar geniet ik erg van. Niet vanuit een behoefte cool te willen zijn (er zijn veel meer dingen waarin ik achterloop, dus als voor- of achterlopen het criterium is, kom ik er bekaaid vanaf), maar omdat je dan nog het gevoel hebt iets met een intieme groep te delen. Door naar punt vier.

4. Je hebt plots podcastvrienden

Omdat het nog een beetje niche is (maar ook weer niet zo heel erg: stap dus NU in voor het te laat is) is het luisteren van podcasts alleen al genoeg om met andere podcastliefhebbers te bonden. Dat is op feesten en partijen erg handig. Voorheen leerde ik nieuwe mensen kennen door te roken en samen in de kou een sigaret op te paffen, nu doe ik dat warm binnen door over de Jortcast te ratelen.

5. Je merkt dat je concentratie verbetert

Na een aantal maanden podcasts luisteren, merkte ik dat mijn concentratie verbeterde. Waar ik begon met makkelijk verteerbare podcasts (Echt Gebeurd) die dichtbij m'n bed stonden (puberdagboeken en grappige dateverhalen), kreeg ik steeds meer behoefte aan complexere podcasts (The Daily) over dingen die iets meer ver-van-mijn-bed waren (de knipperlichtverkering van het Verenigd Koninkrijk met Europa). Het is fijn om te merken dat je langzaam maar zeker steeds beter weet hoe je het dagelijkse nieuws in een bredere context moet plaatsen en zodoende de wereld beter leert begrijpen, en dat het je minder moeite kost om naar complexe verhalen te luisteren. Het voelde na een tijdje alsof ik met mijn hoofd in de sportschool had gestaan en steeds beter resultaat ging zien in de vorm van een goede concentratie.

6. Ik zou absoluut niet weten wat ik deed voor ik podcasts luisterde

Dan weet je: dit heeft mijn leven echt leuker en beter gemaakt. Ik zou echt niet weten hoe ik mezelf er vroeger toe aanzette om op te ruimen of schoon te maken, of wat ik eerst op de fiets luisterde. Vooruit, dit weet ik wel (muziek), maar ik kan niet meer bedenken waarom ik dit elke keer deed behalve dat het een routine was. Inmiddels kan ik niet meer zonder het heerlijke gevoel dat je continu in een goed verhaal zit, en ondertussen ook nog gewoon iets kan doen omdat je nergens naar hoeft te kijken.

Dan nu op een rij: goede podcasttips.


Laura H., de Podcast; mijn nieuwste, favoriete podcast. Belachelijk spannend. Twee jaar geleden was ze opeens daar, in een video van een Koerdische nieuwszender die de hele wereld over ging: Laura H. Ze was met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, weg bij haar man Ibrahim, die haar zwaar mishandelde, en door de Koerden opgevangen. Eenmaal terug in Nederland werd ze direct opgesloten en mocht ze met niemand praten; want kwam ze hier als onschuldige voortvluchtige, of als iemand die een aanslag beraamde? Journalist Thomas Rueb mocht uiteindelijk met haar praten en sprak één ding met haar af: je vertelt me alles, en ik schrijf alles op. Een ongelooflijk verhaal volgde, dat is opgeschreven in het boek Laura H., het kalifaatmeisje uit Zoetermeer. Als je nog geen tijd hebt voor het boek, maar dat ongelooflijke verhaal wél wil weten, ook nog eens met de echte stemmen van Laura H., haar vader en Thomas Rueb erbij: luister dan deze podcast. Bloedstollend.

instagramView full post on Instagram

The Daily; de dagelijkse podcast van The New York Times, die in 2017 werd geïntroduceerd en vrijwel meteen een gigantisch succes werd. In The Daily wordt in twintig tot dertig minuten context geschept bij belangrijk nieuws van die dag. Klinkt saai, is het niet. En sla vooral de afleveringen over die je niks lijken.

Echt Gebeurd; een podcast waarin iemand een verhaal vertelt dat hij echt heeft meegemaakt. Ieder verhaal duurt slechts vijftien minuten, wat het overzichtelijk houdt. Extra leuk is de rubriek 'Puberdagboek', waarin mensen uit hun oude dagboek voorlezen. Oorspronkelijk was Echt Gebeurd trouwens geen podcast; het is geboren als theateravond waarin mensen op een podium hun verhaal vertellen. Die theateravond bestaat nog steeds.

Yous & Yay: New Emotions; een podcast waarin Pepijn (Faberyayo) en Sef anderhalf uur lang met een bekende gast kletsen. Niks meer, niks minder. Zonder voorbereiding gaan ze erin, ze willen simpelweg weten: hoe ziet je dag eruit? Begin vooral met de aflevering met Monica Geuze.

De Jortcast; oh, Jort Kelder! Het is een feest om hem te horen praten. In De Jortcast biedt hij 'radiotherapie tegen hypes en hysterie'. Onder titels als 'Een ontspoord gesprek over de elite en haar luxebubbel', 'Voor als je niet wil wegkwijnen op een klein flatje na je pensioen' en 'Sancties tegen stoute landen zijn zinloos' gaat hij in gesprek met twee wetenschappers die dwars door links, rechts, rijk of arm snijden, en helder uitleggen hoe iets ervoor staat.



Where Should We Begin With Esther Perel; een podcast waarin je meeluistert met een uur echte relatietherapie van Esther Perel met een echt koppel en een echt probleem; slechts de namen zijn gefingeerd. Kortom: je zit middenin het intiemste van iemands liefdesleven en aan de hand van Esther Perels kraakheldere vragen leer je telkens weer iets nieuws over hoe gek of ontroerend we ons eigenlijk gedragen in de liefde en niets is wat het lijkt.



The Best Social Media Podcast; voor als je mensen wil horen praten over social media op een normale manier. De nieuwste aflevering is leuk, waarin TBSMP's Cato als proef plots typische influencerfoto's ging posten op haar feed, maar de afleveringen met Tim Hofman, Vjeze Fur of Lize Korpershoek zijn ook super.

BoekenFM; een podcast van uitgeverij Das Mag en De Groene Amsterdammer, waarin de vlijmscherpe, kraakheldere Ellen Deckwitz en gezellig elitaire Joost de Vries samen met presentator Peter Buurman een nieuw boek bespreken. Ze weten altijd meer dan jij en het is fijn om drie kwartier naar hun kennis te luisteren, zeker als je zelf ook het boek hebt gelezen; maar dat is geen vereiste (ik heb het boek nooit gelezen en luister toch).

The Presidential Podcast: een podcast van de VPRO en NRC, die je elke twee weken bijpraat over de Amerikaanse president. Als vanzelf wordt de Amerikaanse politiek een lange, spannende serie.

NRC: Haagse Zaken: een podcast van NRC over de Nederlandse politiek. Deze verschijnt wekelijks, en doet hetzelfde als de vorige podcast, maar dan in Nederland: je bijpraten, door uit te leggen in welke context je het laatste nieuws moet plaatsen. Ook fijn: het recente, eenmalige tweeluik over de Brexit.

StartUp Podcast; in StartUp Podcast hoor je hoe het echt is om een start-up te hebben. Ruzies, mislukkingen, successen, stress, twijfels, gouden tijden; alles komt aan bod. Er zijn nu vier seizoenen, maar ik zou gewoon bij aflevering 1 van seizoen 1 beginnen.

Fijn podcastleven!

Auteur, bio auteur, Malu de Bont
.

ELLE TV

preview for ELLE TV