Een half jaar geleden gaf ik hier al een pleidooi voor de podcast en waarom het je leven leuker en beter maakt, inmiddels is de podcast zo wijdverspreid dat ik niet meer hoef uit te leggen wat het is. Waar het wel tijd voor is: een nieuwe lading tips, over de beste en leukste podcasts van het moment. In twee categorieën: Nederlandse (net iets makkelijker te volgen in, zeg, druk verkeer) en internationale.

Beste podcasts 2019: Nederlandstalig

1. Man, man, man de podcast

In Man, man, man de podcast onderzoeken radio-DJ Domien Verschuuren en zijn vrienden en mederadiomakers Chris Bergström en Bas Louissen hoe mannelijk ze zijn. Of beter, hoe mannelijk ze niet zijn; de drie vrienden zijn sprankelend eerlijk, geven hun laffigheden ruiterlijk toe, wisselen dat af met harde grappen en lachen zo vaak met elkaar dat je hoe dan ook ergens zelf hardop gaat meelachen.

Ze behandelen iedere aflevering een universeel onderwerp als vrienden, vakantie, bijbaantjes, ruzie of klussen, en zijn nu bezig aan het tweede seizoen. Inmiddels hebben ze ook een BNR Podcast Award gewonnen en nemen Domien, Chris en Bas live-afleveringen op in theaters als Tivoli in Utrecht. De live-uitzendingen verkopen sinds de eerste editie binnen een paar uur uit. Een beetje verrassend, ook voor de makers zelf, want die vonden het vooral gewoon gezellig om samen te podcasten. Bas Louissen over hoe Man, man, man de podcast begon aan NRC:

'De podcast begon als een manier om elkaar te blijven zien. Het is echt bizar dat je dan opeens met z’n drieën in een vol theater zit.'

Als je een podcast in je bibliotheek wil die je gegarandeerd even laat lachen: dit is hem.

instagramView full post on Instagram

2. De Rudi & Freddie Show

Denk je weleens: de blockchain, wat is het nou precies? Of: is Nederland echt een prettig land om te wonen, vergeleken met de rest van de wereld? Of: empathie, is dat per definitie goed of doet het soms ook meer kwaad dan goed? Journalisten Rutger Bregman en Jesse Frederik bespreken in De Rudi & Freddie Show op vlijmscherpe en heldere manier grote of ingewikkelde onderwerpen. Ze lezen zich ongelofelijk goed in (veel beter dan waar jij ooit de tijd voor zal kunnen vinden) en kunnen daardoor direct zeggen wat er nou precies aan de hand is. Ook fijn: ze hebben een frisse mening, en durven het ook prima niet met elkaar eens te zijn. Rutger Bregman kun je bijvoorbeeld al kennen van zijn bezoek aan de wereldtop in Davos vorig jaar, waar hij als enige tegen de ultrarijken durfde te zeggen dat ze niet moeten kletsen over filantropie, maar moeten stoppen met belastingontduiking. Bregmans speech ging viral en zo was Bregman na zijn bezoek aan Davos in een klap een wereldberoemde Nederlander.

Hier vind je De Rudi & Freddie Show in iTunes.

3. De Monica Geuze Fanpodcast

Och, wat een heerlijke podcast! Journalisten Doortje Smithuijsen en Lena Bril zijn fan van Monica Geuze en maken daar een podcast over. En voordat je denkt: oh god, vast een elitair-ironische podcast over vlogger Monica Geuze - niks is minder waar. Doortje en Lena zijn écht fan van Monica Geuze, zoals ze in deze aflevering van De Monica Geuze Fanpodcast uitleggen. De podcast zit zo in elkaar: in elke aflevering wordt een universeel onderwerp (alleen zijn, dik (of dun) zijn, werken) besproken. Natuurlijk wordt er ook gekeken naar hoe Monica Geuze met al die dingen dealt. Dikwijls: inspirerend. Zo halen Smithuijsen en Bril een voorbeeld aan van een vlog waarin Monica Geuze en haar vriend Lars Veldwijk vegan proberen te leven. Veldwijk houdt vol, Geuze heeft er na een paar uur al geen zin meer in en besluit er, zonder enkel schuldgevoel, mee te stoppen. Juist in tijden waarin zelfontplooiing heilig is en we van onszelf het liefst supermensen maken, noemen Smithuijsen en Bril dit (terecht, als je het ons vraagt) inspirerend. Een sympathieke podcast, dus; het wachten is natuurlijk totdat Monica Geuze zelf ook een keer aanschuift. Tot die tijd nodigen ze iedere aflevering een andere gast uit om mee te praten, zoals culinair journalist Hiske Versprille, Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck (aanrader, die aflevering) en Ginny Ramkisoen van vacatureplatform Vacature via Ginny.

Hier vind je De Monica Geuze Fanpodcast in iTunes.

4. Vallen & Opstaan

De podcast Vallen & Opstaan gaat over ondernemers en is gesponsord door KPN. Voordat je denkt: oei, een gesponsorde podcast, dat kan niet goed zijn - Vallen & Opstaan gaat je het tegendeel bewijzen. Host (en zelf ook ondernemer) Vincent Reinders is een ongelofelijk prettige interviewer en weet ondernemers elke aflevering boeiend te laten vertellen over hoe ze nou eigenlijk hun bedrijf hebben opgebouwd. Tot nu toe sprak hij onder andere VanMoof-oprichter Taco Carlier, Ace & Tate-oprichter Mark de Lange en Kinderhonk-oprichter Susannah van Rabenswaay.

Hier vind je Vallen & Opstaan in iTunes.

Beste podcasts 2019: internationaal

1. Love Stories with Dolly Alderton

Och, Dolly Alderton! Afgelopen jaar schreef de schrijver en The Sunday Times-columnist de bestseller Everything I Know About Love, over - zoals de titel al doet vermoeden - alles wat ze in haar twintiger jaren leerde over liefde, en daarmee tegelijkertijd een ode aan vriendschap. Maar ze kan nog veel langer praten over de liefde. In haar podcast Love Stories with Dolly Alderton doet ze dat dan ook, iedere aflevering met een nieuwe interessante gast. Ze vraagt ze naar hun eerste grote liefde, hun eerste onbeantwoorde liefde en tot slot altijd naar hun onvoorwaardelijke liefde. Ieder interview is grappig én ontroerend, realistisch én hoopvol. Tip: begin met de afleveringen met acteur Stanley Tucci en Love Actually-schrijver Emma Freud. Och, wie houden we voor de gek; elke aflevering is goed. En check ook even ons Mentorles-interview met Dolly Alderton.

Hier vind je Love Stories with Dolly Alderton in iTunes.

2. Dear Viv

Heb je weleens een wijze, lieve tante of oma willen hebben die op ieder denkbaar levensprobleem advies kan geven dat getuigt van a) levenservaring en b) een beetje humor? Die hebben we voor je. Ze heet Viv Groskop, ze is een Britse schrijver, journalist en comedian en ze deelt haar wijsheid in de podcast Dear Viv, waarin ze iedere aflevering antwoord geeft op vragen over familie, vrienden, liefde, werk, en jezelf. Een greep uit de vragen:

> How can I be a succesful freelancer? (Hier).

> Can I keep my husband and the man I had an affair with? (Hier).

> Am I a toxic friend? (Hier).

> How should I behave around a friend who is ill? (Hier).

> My new job isn't making me happy, what do I do? (Hier).

Ook als je helemaal geen advies nodig hebt, is het leuk om te luisteren; gewoon, omdat ze dus die gedroomde wijze lieve tante of oma met levenservaring is, die door de podcast heel eventjes in jouw keuken/woonkamer praat.

Hier vind je Dear Viv in iTunes.

3. Unstyled (by Refinery29)

Refinery29 heeft een podcast en hij heet UnStyled. In elke aflevering spreekt global editor-in-chief en co-founder van Refinery29 Christene Barberich met een vrouw over dingen. Wat die dingen zijn, wordt het duidelijkst als je de afleveringstitels leest: Lena Dunham on forging a path to what's next; Leandra Medine on building a new-world empire; Dr. Samantha Boardman on the psychology of style.

Tip: begin bij de aflevering met schrijver Hanya Yanagihara, die wereldwijd doorbrak met haar hartverscheurende bestseller A Little Life (of in het Nederlands: Een klein leven). Het boek werd omarmd door lezers én literaire critici; geen vanzelfsprekende combinatie. In plaats van nog een boek schrijven, deed Yanagihara iets anders; ze ging weer in loondienst, als hoofdredacteur van The New York Times' stijltijdschrift T. De literaire wereld was verbijsterd door deze 'stap terug', zoals haar zet werd opgevat. In de aflevering Hanya Yanagihara on making your mark in a brave new media world legt ze uit waarom ze dat een grote denkfout vindt (en waarom ze bij haar aanstelling eiste dat ze nooit naar werkborrels hoeft).

Hier vind je UnStyled in iTunes.

Heel veel luisterplezier; en houd ELLE's kanalen in de gaten, want daar verschijnt binnenkort de podcastversie van Mentorles.