Het is een logische reactie bij warm weer: je kleren uitdoen. Of, in het geval dat je je in het openbaar moet begeven, in ieder geval zo min mogelijk aantrekken tot wat 'sociaal wenselijk' is... Hier gaven we je trouwens al tips voor wat aan te trekken naar kantoor bij een hittegolf.

Maar wist je dat het eigenlijk juist niet slim is om je te naakt te kleden? Er zijn genoeg materialen, kleuren en kledingstukken die luchtig en betere opties zijn. Is viscose of polyester bij warm weer een goed idee, is linnen echt zo fijn in de warmte en waar zie je geen zweetplekken in? Lees snel verder.

Dit zijn de bikinitrends waar je in 2024 alle it-girls in gaat spotten >

Materialen en stoffen waar je minder in zult zweten

Ga je van viscose en polyamide zweten, is polyamide een fijne stof voor de warmere maanden en welk materiaal zweet het minst? Het is vooral in de warmere maanden fijn om een idee te hebben van welke materialen je luchtig houden, waardoor het nooit kwaad kan om je eens in te lezen. Welke stof je helpt tegen zweten en welke het probleem juist erger maken? Wij zochten het voor je uit en zetten alles wat je erover wil weten op een rij.

1. Plantaardige stoffen

Inkoppertje deze. Natuurlijk (pun intended) zweet je minder in natuurlijke, plantaardige materialen. Katoen en linnen zijn heerlijk luchtig, omdat ze ademen. Hierdoor zweet je er minder in en zijn het dus betere opties in de hitte dan synthetische materialen. Een spijkerbroek klinkt warm, maar een wijdere jurk – van dun denim – is juíst fijn nu.

Een andere, goede optie in de warmte is viscose – een natuurlijk materiaal gemaakt van hout- en bamboepulp. Hier is in het verwerkingsproces kunststof aan toegevoegd; het gedraagt zich (bijna) als katoen. Ook andere stoffen gemaakt van bamboe, maar ook bijvoorbeeld hennep, zijn erg fijn tijdens warme zomerdagen.

Dit zijn de swimwear-trends die je deze zomer overal gaat zien >

2. Synthetische materialen

Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt. Tijdens het sporten is het daarom beter om technische kunststoffen, zoals de speciale dri-fits en dry-techs, te dragen. Want die voeren vocht juist af. Zo koelen je spieren niet té veel af.

Je hoort vaak dat satijn zweet kan verergeren, maar is dit echt zo? Kort gezegd: ja. Satijn is namelijk een niet-ademende stof, wat betekent dat lucht niet vrij kan circuleren. Het gebrek aan ventilatie kan ertoe leiden dat sommige mensen meer zweten dan normaal.

Dit zijn de mooiste basic witte T-shirts >

3. Dierlijke materialen

Zijde en wol zijn prettige opties bij een hittegolf. Je verwacht het misschien niet, omdat je het associeert met de winter, maar merinowol is heel fijn in de zomer. Omdat deze wol dunne vezels heeft, voelt het luchtig aan. Daarbij absorbeert merinowol zweet én is het vochtregulerend en vochtafvoerend. Dit omdat merinoschapen, waar de wol vandaan komt, in zowel warme als koude temperaturen leven.

4. Denk niet wit, denk niet zwart

Er wordt vaak gedacht dat lichte kleuren beter zijn dan donkere. Dat klopt, maar wel tot op zeker hoogte. Wit en lichte kleuren, zoals lichtblauw of -roze, weerkaatsen zonlicht, maar houden óók lichaamswarmte vast. Donkere kleuren absorberen lichaamswarmte juist. Belangrijker dan de kleur is dus het materiaal en het model van je kleding.

5. Cover (up) girl

Dat te strakke kleding niet fijn is, spreekt voor zich. Maar wist je dat je ook beter verhullende dan onthullende pakjes kunt dragen? Niet voor niets dragen mensen in veel warme landen in bijvoorbeeld Afrika, Azië en het Midden-Oosten lange gewaden. Kaftans zijn the way to go in de zomer.

6. Zoek dekking

Ook afgekeken van warme landen: bedek je hoofd/haar met een sjaal, hoed of turban (een kunstig gedrapeerde doek als modestatement) tegen de zon. Fijne bijkomstigheid: het is allemaal mega-hip. De turbans zien we al een aantal jaar voorbijkomen (dank je Gucci), maar ook de grote zonnehoed werd dankzij Jacquemus helemaal bon ton.

Met hoofdbedekking op bescherm je niet alleen je haar en hoofdhuid tegen verbranding; je voorkomt ook een zonnesteek. De reden dat hoofdbedekking zo belangrijk is, is omdat je via het hoofd veel warmte opneemt. En ook weer afgeeft, trouwens. Dát komt weer doordat je hoofdhuid heel goed doorbloed is en veel zweetklieren bevat. Bedekken dus, die handel!

Festivaltrends 2024: dit zijn de items die je deze zomer op elk festival tegen gaat komen >