Wij bij ELLE zijn natuurlijk dol op mode, maar nemen trends heus niet klakkeloos over. Daarom introduceren we deze nieuwe rubriek: but is it fashion? In de traditie van 'but is it art?', een vraag die in kunstonderzoeken vaak wordt gesteld om kunst te ontleden en beoordelen, zullen we allerlei modetrends tegen het licht houden. Deel negen in deze serie: tie-dye.

Een groep 4-knutselwerkje

Groep 4 was voor mij de knutselhemel. Als je zeven bent, zit het namelijk inmiddels met je fijne motoriek wel snor. Tekenen, knopen, verven: alles gaat superdeluxe. Daarnaast ben je nog geen bovenbouwer, dus ze vallen je ook niet lastig met onbenulligheden als topografie en geschiedenis. Het is een beetje schrijven, rekenen en dus vooral knutselen wat de educatiepot schaft. Elke vrijdagmiddag was het bal: dan fabriceerden we allerlei werkjes waar niemand op zat te wachten, ook mijn bloedeigen moeder niet want de koelkast hing al vol met tekeningen.

Een van mijn favo projecten in groep 4 was het maken van een tie-dye-T-shirt (goed galgjewoord). Tie-dye als techniek bestaat wereldwijd al heel lang, van Zuid-Amerika tot Japan en Afrika, maar is in het Westen populair geworden dankzij hippies in de sixties. Als ik me niet vergis was mijn tie-dye-project op de basisschool echter in het kader van een project over Indonesië: we deden een offerceremonie in het Tropenmuseum en gingen daarna aan de slag met het zelf verven van stoffen. Aangezien batik te ingewikkeld was, zo goed was die fijne motoriek nou ook nog niet, werd het tie-dye. (Is daar trouwens een Nederlands woord voor? Knoopverven?) Iedereen moest een oud shirt meenemen, de emmers textielverf werden klaargezet, we knoopten ringen in de stof af met stukken touw en daarna: dopen maar! Genieten, met een hoofdletter G.

Het eindresultaat mocht er ook wezen. Vele zomers liep ik met dat zelf geverfde T-shirt, tot het echt te kort werd. Een randje blote buik kon nog (wat zeg ik: dat hoort bij zo'n shirt) en als ik me niet vergis heb ik de onderkant ook nog in stroken geknipt en er kraaltjes aan gehangen, snap je wat ik bedoel? Lekker Hawai-hippie-Ibiza-stijl, maar dan op de camping in Frankrijk. Maar op een gegeven moment werd de top echt te gênant kort. Ik was toen twaalf, het was eind jaren negentig. Inmiddels was tie-dye, behalve een schoolproject, ook alweer een trend geweest. De jaren erna verdween tie-dye van het modetoneel. Behalve misschien bij de matchie-matchie looks van Destiny's Child begin jaren negentig, bij Britney en haar 'tijdloze' mode en bij 'hippie' Coachella-gangers.

Coachellapinterest
Getty Images
Coachella

Eckhaus Latta en Loewe

Zoals alle goede trends, komt ook tie-dye weer om de hoek piepen. In de huidige collecties (voor deze winter) en de lente- en zomercollecties voor 2019 kwamen er best wat items met die typische verfmethode over de catwalk. Inmiddels gaat het niet meer, zoals in de jaren negentig, over felgekleurde, grote T-shirts met daarop de typische kringen (van de door touwen afgebonden stofdelen). De kleuren zijn subtieler en de verftekeningen variëren van gestreept tot vlekkerig.

Very on trend merk Eckhaus Latta liet bijvoorbeeld deze broek voorbij banjeren.

Eckhaus Latta FW 2018-2019pinterest
Getty Images
Eckhaus Latta FW 2018-2019

Loewe had 'm in pastelkleuren, zoals gedragen door Harling Ross, fashion Editor bij Man Repeller:

instagramView full post on Instagram

Die lust sowieso wel pap van de verfmethode:

Als je je er eenmaal in verdiept, is er voor dit seizoen een groot aanbod subtiele tie-dye-items te vinden. Zoals deze Altuzarra-jurk bij Net-a-Porter.

Altuzarra via Net-a-Porterpinterest
Altuzarra via Net-a-Porter
Altuzarra via Net-a-Porter

Of deze bloes van Proenza Schouler:

Proenza Schouler via Net-a-Porterpinterest
Proenza Schouler via Net-a-Porter
Proenza Schouler via Net-a-Porter

En deze jurk van Marques' Almeida, via Matches Fashion, die collega Moniek eerder al op haar wishlist zette.

Marques' Almeida via Matches Fashionpinterest
Marques' Almeida via Matches Fashion
Marques’ Almeida via Matches Fashion

De hippe vrouw op de straat biedt ook genoeg inspiratie:

Streetstyle
Getty Images
Streetstyle
Getty Images

But is it fashion?

Het is duidelijk een dingetje, dat tie-dye. De vraag is nu: is it fashion? We spotten de verftechniek bij steeds meer merken, niet alleen Eckahaus Latta en Loewe maar ook bijvoorbeeld John Elliott, R13 en Collina Strada. Dus de catwalks volgend: ja, het is mode.

De vraag is: zitten we er op te wachten? Persoonlijk krijg ik geen vlinders (meer) in mijn buik van felgekleurde tie-dye-shirts of -truien, tenzij je helemaal loco gaat en het T-shirt zelf verft en er ook kraaltjes aan hangt. Maar in de nieuwe, subtielere variant: yes please.

Lisa Goudsmit, freelance editor ELLEpinterest
.

Klaar voor de feestdagen? Neem 4 X ELLE + L’Oréal Make-Up set voor maar € 19,99