'Onbewerkte foto's online delen is niet verfrissend maar gewoon pesten'

Lifestyle reporter Anke Meijer schrijft elke week op ELLE.nl over de echte verhalen achter de celebrity gossip in haar column 'Achter de headlines'. En er moet haar even iets van het hart. Want onbewerkte foto's van nietsvermoedende celebs lekken is cyberpesten. We vinden het maar wat fijn dat Beyoncé en Cindy Crawford niet perfect blijken.

 

Meer van ELLE Opinie
19 articles
Vote for Love
Zijn-Uggs-weer-hot-!-Terug-Bij-mij-waren-ze-nooit-weg
Zijn Uggs weer hot?! 'Terug? Bij mij waren ze nooit weg'
Opinie-Ik-ben-opeens-hot-want-de-dad-bod-is-trending
Opinie: 'Ik ben opeens hot - want de dad bod is trending'

'You can't win no matter what you do!'

Het is een van Dirty Dancings vele memorabele oneliners. Misschien niet zo iconisch als 'I carried a watermelon' of 'Nobody puts Baby in the corner' maar het was wel het eerste waar ik deze week aan dacht nadat de onbewerkte foto's van Beyoncé en Cindy Crawford online opdoken.

Zeker met het oog op een vergelijkbare hoeveelheid ophef die de verschijning van Uma Thurman (klik hier voor de foto) een paar dagen eerder op een rode loper had veroorzaakt. Wat je ook doet, je doet het nooit goed.

Advertisement - Continue Reading Below

Want waar Uma - wat mij betreft geheel onterecht - nog net niet met de grond gelijk werd gemaakt omdat ze er anders uitzag dan we gewend zijn werd Cindy juist - ook geheel onterecht - geprezen voor haar lef om zichzelf te tonen 'zoals ze is'. Zonder photoshopbewerking, zonder fillers en botox, maar slecht belicht, met cellulitis op haar bovenbenen en een beetje losser vel op haar verder dunne buik.

More From ELLE Opinie
19 articles
Vote for Love
Zijn-Uggs-weer-hot-!-Terug-Bij-mij-waren-ze-nooit-weg
Zijn Uggs weer hot?! 'Terug? Bij mij waren ze...
Opinie-Ik-ben-opeens-hot-want-de-dad-bod-is-trending
Opinie: 'Ik ben opeens hot - want de dad bod is...
Opinie-hipsters-leven-in-een-eigen-sprookjeswereld
Opinie: 'hipsters leven in een eigen...
Opinie-laat-hipsters-toch-lekker
Opinie: laat hipsters toch lekker!

'ZELFS CINDY CRAWFORD HEEFT CELLULITIS, HAHA!'
Een bijzonder statement inderdaad. Het enige probleem is alleen dat ze het statement niet zelf heeft gemaakt. Het beeld stamt zoals we ondertussen weten (niet gelezen? Klik hier) al uit 2013 en werd vorige week online 'gelekt' - niet door het model zelf en zelfs niet door het tijdschrift waarvoor ze poseerde maar door een Britse tv-persoonlijkheid. De tweet - zie hierboven - heeft ze inmiddels verwijderd.

 

Advertisement - Continue Reading Below

Nu zal die tv-persoonlijkheid vast en zeker beweren dat ze de foto openbaar maakte omdat ze wil dat we met z'n allen een realistischer beeld krijgen van de 'echte vrouw' en dat ze de foto juist puur en mooi vond. 'Zelfs Cindy Crawford heeft cellulitis, net als wij!' Maar ergens kan ik het gevoel niet loslaten dat er ook een stukje venijn in het hele lekken zat. Een soort 'I knew it! Zelfs Cindy Crawford heeft cellulitis, haha!'-venijn.

Want het feit dat we met z'n allen zo vallen over al het gephotoshop, of een botoxbehandeling of oogcorrectie van een Hollywoodster, komt toch gewoon voort uit ónze onzekerheid? Al die sterren met hun perfecte lijven en mooie huidjes waar wij normale mensen niet aan kunnen tippen, geven ons een slecht gevoel over onszelf. Dus bekritiseren we de sterren met enorm veel genoegen als blijkt dat zij óók niet perfect zijn.

'UMA THURMAN TOCH NIET ONDER HET MES GEGAAN' KLIKT MINDER LEKKER
We zijn we allemaal zogenaamd enorm teleurgesteld in Renee Zelwegger wanneer het lijkt dat ze niet natuurlijk oud wil worden. Al ben ik er nog steeds niet van overtuigd (lees hier mijn betoog) dat ze méér heeft gedaan dan alleen een - medisch noodzakelijke? - ooglift en we schrappen Uma Thurman direct van onze favoriete actrice-lijst wanneer ze met een schijnbaar strakkere huid op de rode loper verschijnt. Dat de actrice een dag later (één dag!) in een tv-programma er weer als zichzelf uitziet (lees: met halve pony en gebruikelijke make-up, zie hier), heeft gek genoeg helemaal niet zoveel ophef veroorzaakt als haar zogenaamde botoxlook een dag eerder. 'Uma Thurman misschien toch niet onder het mes gegaan' is als kop blijkbaar een stuk minder klikbaar...

Advertisement - Continue Reading Below

 

Wanneer er aan de andere kant weer onbewerkte en onflatteuze foto's van Beyoncé's L'Oréal-shoot online verschijnen (dat zijn deze foto's), worden ze weer enthousiast gedeeld. En je kunt mij niet wijsmaken dat ze gedeeld werden omdat ze zogenaamd 'puur natuur' waren of ze Beyoncé lieten zien zoals de ster er 'echt uitziet'. Daarbij kun je veel van Beyoncé nep noemen (echt heel veel), maar er is genoeg bewegend en niet bewegend onbewerkt beeld van haar gezicht te vinden om te kunnen concluderen dat ze zeker geen probleemhuid heeft. Iedereen ziet er met zo'n ellendig dikke laag make-up lelijk uit, zeker close-up.

CINDY WILDE HAAR LICHAAM BLIJKBAAR NIET OP DIE MANIER TONEN
Veel erger dan onze massale kick op imperfectie bij de sterren is het feit dat de foto's van zowel Beyoncé als Cindy Crawford online werden gegooid zonder hun goedkeuring. Dat Beyoncé deze onbewerkte foto's niet openbaar wilde hebben, hoef ik niet eens na te zoeken - dit is de vrouw die nog probeerde de minder flatteuze foto's van haar Super Bowl-optreden te laten verwijderen. Beyoncé doet alleen maar aan flawless, kijk maar op haar instagramfeed.

A post shared by Beyoncé (@beyonce) on

 

Maar ook Cindy lijkt niet heel gelukkig met haar gelekte foto. Hoe verklaar je anders de foto die binnen één dag na de lek op de instagramaccount van haar man Rande Gerber verscheen van het voormalig supermodel in bikini en even 'prachtig en kreukloos' als altijd? Dapper of niet, Cindy wilde haar lichaam blijkbaar niet op die manier met de wereld delen. Laten we dat dan voortaan ook niet meer doen.

She got flowers and I got her. Happy Valentines Day @cindycrawford

A post shared by Rande Gerber (@randegerber) on

 

Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal vóór een realistischer beeld van schoonheid, vrouwen- (en mannen)lijven en ouder worden in de media. Maar niet door vrouwen aan te vallen wanneer ze misschien iets aan hun uiterlijk hebben laten doen of door lelijke en onflatteuze foto's van beroemdheden zonder hun medeweten online te zetten en het 'verfrissend' te noemen. Dat is gewoon pesten om jezelf beter te voelen.

 

Meer ELLE Opinie over actuele onderwerpen?

Lees ook de column van topmodel Nimue Smit over gezond eten >

Of de kritiek van Willa Stoutenbeek op duurzaamheid (of het gebrek eraan) in de mode >

Of documentairemaakster Jessica Villerius over humor in gruwelijke situaties >