Een goede ouder doet er natuurlijk alles aan om te zorgen dat zijn kroost een zo groot mogelijke kans heeft op toekomstig succes. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Volgens onderzoek zijn er 11 eigenschappen die ouders van succesvolle mensen gemeen hebben. Dit zijn ze.

1. Ze laten hun kroost huishoudelijke klusjes doen

Zelfs als er sprake is van hulp in de huishouding, zou je je kinderen af en toe huishoudelijke taken moeten laten vervullen. Door het uitvoeren van deze klusjes leren ze dat je moet werken in het leven om onderdeel van de maatschappij te zijn.

2. Ze leren hun kinderen sociale vaardigheden

Uit Amerikaans onderzoek onder 700 kinderen werd een correlatie gevonden tussen hun sociale skills als peuters en het succes dat ze twintig jaar later hadden. Bovendien hadden de kinderen met beperkte sociale vaardigheden een grotere kans om in aanraking met justitie te komen of problemen met alcohol te krijgen.

3. Ze hebben hoge verwachtingen

De verwachtingen die ouders van hun kinderen hebben zijn van grote invloed op hun prestaties. Hoge verwachtingen van anderen zouden uiteindelijk leiden tot ambitieuzer gedrag. Niet alleen om hun ouders te pleasen, maar omdat het uiteindelijk hun eigen doelstelling wordt.

4. Ze hebben gezonde relaties met elkaar

Kinderen die opgroeien in gezinnen waarin een hoge mate van conflict is, staan er slechter voor. Scheiden is prima, zolang de gescheiden ouders maar goed met elkaar om gaan, aldus onderzoek.

5. Ze zijn vaak hoogopgeleid

Moeders die hebben gestudeerd krijgen vaak kinderen die hetzelfde doen. Bovendien is de kans dat kinderen van tienermoeders (18 jaar of jonger) hun school afmaken veel kleiner.

6. Ze leren hun kinderen al vroeg rekenen

Het ontwikkelen van wiskundige vaardigheden in een vroeg stadium kan een ontzettend groot voordeel zijn. Het zou de kinderen niet alleen rekenkundig inzicht geven, maar ook de taalprestaties verbeteren.

7. Ze ontwikkelen emotionele relaties met hun kinderen

Uit een studie blijkt dat kinderen die in hun eerste drie levensjaren 'gevoelige aandacht' van hun ouders kregen, betere prestaties leveren en bovendien beter zijn in het onderhouden van relaties.

8. Ze zijn minder gestrest

Naar verluidt zijn de uren die een moeder met haar kind doorbrengt tussen het derde en elfde levensjaar niet heel erg bepalend voor het gedrag dat het kind. Té veel aandacht kan bijvoorbeeld een averechts effect hebben op het gedrag. Maar wat veel belangrijker is, is dat de moeder niet gestrest is. Dat heeft namelijk een veel grotere impact op de emotionele gesteldheid van een kleine.

9. Ze vinden inzet belangrijker dan mogelijk falen

Mensen schijnen op twee verschillende manieren over succes te denken. 1) een fixed mindset gaat ervan uit dat intelligentie en talent statisch zijn, en dat het succes van iemand daaraan inherent is. Mensen die op deze wijze denken zouden het moeilijk vinden om te falen. 2) Een growth mindset daarentegen gaat ervan uit dat succes een kwestie is van vallen en opstaan, waarbij falen wordt gezien als springplank voor persoonlijke groei.

Als ouder is het dus belangrijk dat je het succes van het kind niet toeschrijft aan een soort van aangeboren intelligentie, maar eerder het resultaat is van inzet.

10. De moeders werken

Kinderen met ouders die buiten de deur werken zouden langer studeren, eerder een leidinggevende baan hebben en gemiddeld zo'n 23% meer verdienen.

11. Ze hebben een hogere socio-economische status

Oneerlijk, maar waar. Hoe hoger het inkomen van de ouders, des te beter de schoolprestaties van hun kroost. Kinderen die in armoede opgroeien hebben aanzienlijk minder kans om succesvol te worden. En volgens onderzoekers van Stanford neemt de prestatiekloof tussen kinderen uit lage inkomensgezinnen en hoge inkomens bovendien toe.

Van: Harper's BAZAAR NL