Nu Pasen voorbij is zou je misschien denken dat jouw excuus om non-stop chocolade, in de vorm van met praliné gevulde eitjes, te eten verdwenen is. Maar wees niet getreurd; onderzoek wijst namelijk uit dat chocolade hartstikke goed voor je is, en dan met name voor je huid.

'Huh? kreeg je van chocolade nou juist geen pukkels?', horen we je denken. Dat is dus een mythe die lang geleden al gebust had moeten worden. Want in plaats van pukkels, kun je van het eten van chocolade (met mate) juist een helderdere teint en een gladdere huid krijgen. Hoe dat dan kan? De experts van Beautypie vertellen je precies hoe dat zit.

Chocolade als superfood

Naast het feit dat chocolade gewoon ontzettend lekker is én je een goed gevoel geeft door de endorfine die je een boost geeft als je het eet, zit chocolade ook boordevol andere ingrediënten die jou en je huid laten stralen. Je zou pure chocolade bijna kunnen zien als een soort superfood, vanwege de hoge concentratie effectieve ingrediënten die erin zitten.

De beautyvoordelen gelden dus ook meer voor pure chocolade dan voor melk, hoe donkerder, hoe geconcentreerder de beautyboosters, dus hoe beter. Welke ingrediënten chocolade dan tot een superfood maken lees je hieronder:

1. Vezels & mineralen

Donkere chocolade bevat veel vezels en mineralen zoals ijzer, zink en koper die ontzettend belangrijk zijn voor het behouden van een gezonde huid. Deze mineralen zijn namelijk belangrijke componenten voor een stralende teint, omdat ze de huidcellen helpen regenereren en de natuurlijke functies ondersteunen. Een stukje chocolade met 70% cacao van 100 gram bevat al 11 gram vezels, 66% van je dagelijkse behoefte aan ijzer, 57% van je aanbevolen dosis magnesium en maar liefst 196% van je benodigde hoeveelheid koper.

2. Antioxidanten

Wat chocolade de ultieme superfood maakt is de hoge concentratie antioxidanten en ontstekingsremmers. Sommige typen chocolade hebben zelfs een hoger gehalte antioxidanten, polyfenolen en flavonoïden dan superfood als blauwe bessen en açai. Die antioxidanten kunnen helpen de glans te versterken, een jeugdige teint te behouden en een gladdere textuur te creëren door het afweren van allerlei invloeden van buitenaf, zoals vervuiling en UV-stralen, die leiden tot vroegtijdige tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes, donkere vlekken en verlies van elasticiteit.

3. Polyfenolen

De eerder genoemde polyfenolen in donkere chocolade kunnen je lichaam helpen om meer stikstofmonoxide aan te maken – een stof die ervoor zorgt dat je bloedvaten verwijden, wat op zijn beurt de bloeddruk verlaagt. Dit kan helpen om de gezondheid van de huid te verbeteren door de bloedcirculatie te verbeteren. Een goede bloedcirculatie zorgt er ook voor dat er voldoende voedingsstoffen naar de huid worden afgevoerd en stelt de huid in staat om puistjes, droogte en vroegtijdige veroudering tegen te gaan.

4. Magnesium

Stress kan de hoeveelheid ontstekingen in je lichaam verhogen – het kan ook de snelheid waarmee wonden genezen verminderen en huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem uitlokken. Klieren in de huid produceren ook meer olie als je stress ervaart, waardoor acne verergert. Gelukkig wordt Magnesium geprezen om zijn stressverlagende eigenschappen en zit pure chocolade er boordevol mee.

Welke chocolade kan ik het beste eten?

Zoals eerder genoemd is donkere chocolade het beste, hoe puurder hoe beter. Dit is niet alleen omdat de concentratie cacao hoger is, maar met name omdat de hoeveelheid toegevoegd zuivel en suiker minder is. Melk en witte chocolade zit daar namelijk vol mee en dit werkt de lovende effecten die chocolade kan hebben juist tegen.

Suiker staat natuurlijk niet bekend als een lieverdje voor de huid doordat het de productie van collageen vertraagd, ontstekingen kan veroorzaken en de talgproductie verhoogd. Ook je bloedsuiker schiet omhoog door de hoge glykemische index van melk en witte chocolade, wat duid op een grote hoeveelheid koolhydraten.

Pure chocolade met een hoog cacaopercentage helpt het meest om de conditie van de huid te verbeteren. Hoe hoger het cacaopercentage, hoe lager het suikergehalte. Cacao helpt bij de vernieuwing van huidcellen, waardoor de huid er nieuwer en stralender uitziet. Bovendien bevat het vitamine C, die helpt donkere vlekken te vervagen, hyperpigmentatie en puistjes te verminderen. Lekker inslaan dus!