Naast red light therapy is nu ook blue light therapy een ding. Blijkbaar zou deze nieuwe hype dé heilige graal voor al je huid problemen moeten zijn. Maar, wat is blue light therapy precies, en helpt het ook daadwerkelijk bij al je huidproblemen? Wij zochten het voor je uit en experts lijken ook enthousiast te zijn over deze nieuwe behandeling.

Wat is blue light therapy?

Net als met andere LED behandelingen, is blue light therapy een behandeling van de huid waarbij apparaten lichtgolven uitstralen die tot in de bovenste lagen van je huid in kunnen werken. In het geval van blue light therapy worden er golven van 380 tot 500 nanometers uitgestraald die de P. acnes bacterie vernietigd. Deze bacterie is onder andere verantwoordelijk voor onderhuidse puistjes en ontstekingen in de vorm van cystische acne.

Experts beamen deze beweringen over de huidtherapie en voegen toe dat de behandeling ook relatief veilig is. De blauwe lichtgolven zijn pijnloos en hebben een antibacterieel en antimicrobial effect waarmee allerlei huidproblemen geholpen kunnen worden.

Waar is het allemaal goed voor?

Verschillende TikTokkers zeggen dat de huidtherapie bijna overal goed voor is en claimen allerlei voordelen te ervaren zoals een boost in de productie van collageen en het verminderen van hormonale acne.

Volgens dermatologen zijn deze resultaten inderdaad mogelijk als gevolg van blue light therapy. Daarnaast zijn er ook andere redenen waarvoor de therapie kan worden ingezet zoals het reduceren van zonneschade aan je huid en het voorkomen of de behandeling van huidkanker, wanneer de therapie in combinatie met aminolevulinic zuur wordt gebruikt.

Sommigen zeggen zelfs dat de huidtherapie te gebruiken is voor het bestrijden van depressieve klachten. Volgens de experts is dit niet bewezen, maar zou dit te verklaren kunnen zijn aan de hand van het feit dat je meer endorfine en serotonine aanmaakt bij blootstelling aan licht, wat feitelijk ook gebeurt bij blue light therapy. Dit effect zal sterker zijn tijdens de donkere wintermaanden dan wanneer je deze stoffen aanmaakt door natuurlijk zonlicht.

De huidtherapie is dus een handig middel om verschillende kwaaltjes en meer serieuze aandoeningen mee te bestrijden. Maar op eigen kracht alle klachten verhelpen? Dat is helaas een fabel. De therapie werkt bijvoorbeeld niet voor topische white- en blackheads, en zou eerder gezien moeten worden als een aanvulling op en in combinatie met andere producten en methoden dan dat het een op zichzelf staand wondermiddel is.

Hoe kan ik blue light therapy uitproberen?

Er zijn veel manieren om blue light therapy uit te proberen. Er zijn allerlei gadgets op de markt die je daarbij kunnen helpen, of je kunt een afspraak maken bij een professionele huidtherapeut.

Experts raden daarbij toch de laatste optie aan om er zeker van te zijn dat de behandeling zo veilig en effectief mogelijk verloopt. Als je er toch voor kiest om het thuis zelf uit te proberen, is het belangrijk om je ogen te beschermen tegen het felle LED licht. Daarnaast moet je ook rekening houden met mogelijke bijwerkingen van de behandeling zoals een droge huid, een stekend gevoel, jeuk, irritatie en zelfs kleurveranderingen van de huid.

Voorafgaand aan het uitproberen van de therapie wordt aangeraden altijd een medisch professional te raadplegen in verband met mogelijke aandoeningen en allergieën.