Als je ooit bent gestopt met alcohol drinken of momenteel meedoet aan Dry January is het je misschien opgevallen – stoppen met alcohol drinken kan leiden tot suiker-cravings. Daar is dus kennelijk een wetenschappelijke verklaring voor.

Dit is waarom stoppen met alcohol kan leiden tot suiker-cravings

Uit een studie uit 2016 die werd gepubliceerd in Substance Use & Misuse blijkt dat de meesten van de 150 participanten meer zin hadden in chocola en andere zoetigheden na het stoppen met alcohol, zo deelt de Amerikaanse Women's Health.

Deelnemers aan het onderzoek die drie weken niet gedronken hadden lieten weten dat ze drie keer meer chocola aten dan degenen die niet waren gestopt met drinken. Onderzoekers constateerden ook dat de zin in alcohol en zoetigheid niet tegelijkertijd optraden maar los van elkaar.

Andere, kleinere studies toonden ook een verband aan tussen stoppen met alcohol en suiker-cravings. Hierover deelde psychiater Carol Weiss uit New York City met de Amerikaanse Women's Health dat mensen die alcohol inzetten om te dealen met anxiety of negatieve emoties door hun brein aangestuurd kunnen worden om 'andere vormen van stimulatie' te zoeken. Volgens haar wordt dit ook wel 'vervangingsverslaving' genoemd.

Suiker en sucrose zitten in de meeste frisdranken en snoepsoorten, en zijn in dit soort gevallen vaak een 'makkelijke' vervanger omdat ze zorgen voor een dopamine boost en verhoogde gevoelens van genot.

Lorenzo Leggio, clinical director van het National Institute on Drugs, zegt dat je na het stoppen met alcohol meer zin hebt in suiker doordat alcohol een heel hoog suikergehalte heeft. Als je dat schrapt moet je je suiker-shot dus ergens anders vandaan halen. Voor het krijgen van suiker-cravings na het stoppen met alcohol hoef je niet eens een zware drinker te zijn geweest – volgens Weiss is het afhankelijk van je unieke neurobiologie of je hier last van krijgt of niet. Ook laat ze weten dat de cravings na enkele weken tot maanden na het stoppen met drinken verdwijnen. Als je last krijgt ontwenningsverschijnselen zoals anxiety, zweten en hallucinaties is het natuurlijk het best om medische hulp te zoeken.

Hoe ga je om met de suiker-cravings?

Weiss adviseert gezonde, mood boosting activiteiten om ervoor te zorgen dat je niet naar suiker grijpt. Dit soort activiteiten zorgen namelijk ook voor een dopamine fix. Denk hierbij aan sporten, in de natuur zijn, tijd met vrienden doorbrengen of creatief bezig zijn. Deze activiteiten zorgen naast dopamine ook nog eens voor extra serotonine, endorfine en oxytocine – stofjes die eveneens zorgen voor gevoelens van plezier en kalmte. Ook een goed slaapritme (per nacht zeven uur of meer) en een gezond eetpatroon helpen bij het tegengaan van cravings.

Door genoeg complexe koolhydraten, vetten en proteïnen toe te voegen aan je maaltijden hou je je bloedsuikerspiegel onder controle – ook dat is belangrijk bij het voorkomen van suiker-cravings. Al heb je wellicht meer zin in zoet, is het ook slim om sucrose uit je dieet te schrappen. Hoe meer je ervan eet, hoe meer trek je erin hebt.

Goed om te weten, deze Dry January.