Valt je menstruatie je de afgelopen tijd plots een stuk zwaarder? Dan werkt je lijf precies zoals het moet, want kennelijk is het dus normaal om in de winter meer last te hebben van menstruatieklachten. Dit is hoe het zit.

Waarom je in de winter meer last hebt van menstruatieklachten

Ergens niet gek – wat is er niet erger in de winter? Het is koud, donker en we worden omringd door virussen – voor de meesten sowieso niet echt een situatie waarin je op je best bent. Voor velen ligt een winterdepressie dan ook op de loer en om de boel nog erger te maken kan je in de winter ook meer last hebben van menstruatieklachten dan tijdens andere seizoenen. Gelukkig is daar een logische wetenschappelijke verklaring voor. Komt-ie.

Symptomen als vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en een zwakker immuunsysteem kunnen worden veroorzaakt door een ijzertekort. Je lichaam heeft ijzer nodig om te kunnen functioneren – hiermee worden namelijk rode bloedcellen gemaakt en die vervoeren zuurstof door het lichaam. Veel mensen krijgen echter niet genoeg ijzer binnen via hun voeding, waardoor ijzertekort het meestvoorkomende voedingstekort is in de wereld.

Naast eerdergenoemde symptomen kan een ijzertekort leiden tot bloedarmoede – een tekort aan rode bloedcellen. De symptomen van bloedarmoede kunnen gelijk zijn aan die van een ijzertekort, maar er kunnen ook ernstigere symptomen als hartkloppingen, kortademigheid en zelfs flauwvallen optreden.

Dat brengt ons weer terug bij de menstruatie – menstrueren kan zowel een ijzertekort als bloedarmoede veroorzaken. Vooral mensen die zware bloedingen hebben of langer menstrueren lopen risico gezien zij maandelijks meer bloed verliezen. Refinery29 deelt dat onderzoeken zelfs aantonen dat van mensen die menstrueren 90% een ijzertekort hebben en 60% last hebben van bloedarmoede. Symptomen als vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen kunnen dus hierdoor worden veroorzaakt en niet zozeer door het menstrueren zelf.

Bij symptomen, ook bij die van ijzertekort en bloedarmoede, is het altijd aan te raden om medische hulp te raadplegen. Ook omdat symptomen vaak een overlap hebben met andere gezondheidsproblemen. Zo kunnen vermoeidheid en mood swings ook duiden op een winterdepressie.

Dit is wat je moet doen als je symptomen opduiken in de herfst en winter

Als je symptomen in het najaar de kop opsteken kunnen beweging, self care (zoals rusten en zorgen dat je genoeg slaapt) en een gebalanceerd dieet (met onder meer voldoende vezels) helpen. Een huisarts zou ook therapie kunnen aanraden.

Worden je symptomen veroorzaakt door een ijzertekort, dan kunnen ze in de winterperiode verergeren. Een ijzertekort is namelijk van invloed op hoe goed je immuunsysteem werkt, dus daarom zou je in de winter dan meer last kunnen hebben van seizoensvirussen.

Als je het hele jaar door symptomen hebt dan kan het zijn dat je een consistent ijzertekort hebt. Dit moet door een arts worden vastgesteld, die ook een ijzersupplement zou kunnen aanbevelen. Dit zou dan een groot verschil moeten maken.

Symptomen als vermoeidheid kunnen verdwijnen wanneer het lente wordt, maar als dit niet het geval is kan een chronisch ijzertekort alleen worden opgelost met de juiste behandeling. Daarom is het altijd goed om een arts te raadplegen.

Bronnen: Jahnavi Daru, specialist registrar in obstetrics and gynecology, doctoral research fellow, Queen Mary University of London, Ewelina Rogozinska, research fellow in the Meta-Analysis Research Group, UCL en Varsha Jain, clinical research fellow in the MRC Centre for Reproductive Health, University of Edinburgh via Refinery29.