Hoe is het nou echt om bij een steenrijk bedrijf als Google te werken? Wat vindt een advocaat onderschat in zijn vakgebied? En zet een ondernemer zijn telefoon echt nooit uit? In elke aflevering van ELLE's podcast Mentorles, opgenomen vanuit VondelCS, vraagt showhost Malu de Bont een vrouw met interessant werk naar haar vak. Dit keer: topeconoom Barbara Baarsma.

Podcast Mentorles aflevering 7: Barbara Baarsma

We nemen door de coronacrisis voor het eerst een Mentorles telefonisch op, en wel met een gast wiens vakgebied gesprek van de dag is: topeconoom Barbara Baarsma, die een indrukwekkend aantal functies tegelijkertijd heeft. Ze is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, directievoorzitter bij Rabobank Amsterdam én voorzitter van de bankraad, maar je zult haar waarschijnlijk kennen van haar geliefde optredens als tafeldame in talkshows als De Wereld Draait Door en Jinek, waar ze economie op een heldere en maatschappelijke manier weet te duiden.

We praten met haar over wat ze het grootste misverstand vindt over economen, welke houding haar tijdens haar carrière ongelofelijk heeft geholpen, op welk moment ze het tijd vindt van baan te wisselen en hoe ze terugkijkt op het feit dat ze al vroeg in haar loopbaan moeder werd.

Op play!

LUISTER MENTORLES MET BARBARA BAARSMA VIA ITUNES

LUISTER MENTORLES MET BARBARA BAARSMA VIA SPOTIFY

Wil je meer? Dan hebben we ook nog deze afleveringen voor je:

Podcast Mentorles: maker Lize Korpershoek

De eerste aflevering van het tweede seizoen van podcast Mentorles hebben we illustrator, videomaker en documentairemaker Lize Korpershoek te gast. Ze maakte de afgelopen jaren YouTube-series Op Pad Met Petra en Adviezen van Lize, liet afgelopen jaar met haar Dirk en Dennie zien dat twee katten die aan elkaar moeten wennen voor een spannendere samensmelting kunnen zorgen dan Expeditie Robinson, én ze maakte onlangs de documentaire Mijn Seks Is Stuk. Daarin vraagt ze zich af hoe het kan dat ze na een paar jaar in een relatie haar zin in seks verliest - wat de start is van een onderzoek naar haar seksualiteit en de kijker laat afvragen of er wel zoiets bestaat als de norm.

In Mentorles praten we over haar studie, die ze koos 'omdat er op de open dag leuke streetdancers waren', of dat goed of slecht heeft uitgepakt, over in loondienst werken versus freelancen, over haar studiemaanden in Amerika, over nee zeggen tegen 10.000 euro en over haar documentaire Mijn Seks Is Stuk.

Op play!

LUISTER MENTORLES MET LIZE KORPERSHOEK VIA ITUNES

LUISTER MENTORLES MET LIZE KORPERSHOEK VIA SPOTIFY

Podcast Mentorles: ex-Google-medewerker en schrijver Sanne Kanis

Sanne Kanis werkte in de steenrijke tech wereld, bij grootmachten als Google, Spotify en Booking.com, tot ze na twaalf jaar besloot te stoppen om een boek te schrijven over alles wat ze er had gezien: De Bubbel. In dat boek is Anna marketingmanager in de tech wereld in Londen, waar ze langzaam haar ethische grenzen ziet vervagen.

Wat heeft ze zelf gezien en meegemaakt bij werkgevers als Google? Waarom besloot ze te stoppen? Sanne Kanis vertelt over alle luxe secundaire arbeidsvoorwaarden die je als werknemer bij een groot techbedrijf krijgt, hoe er achter de schermen de grote keuzes worden gemaakt, hoe een bedrijf als Uber met zijn chauffeurs omgaat en waarom ze denkt dat na IQ en EQ het straks gaat om MQ: morele intelligentie.

LUISTER MENTORLES MET SANNE KANIS VIA ITUNES

LUISTER MENTORLES MET SANNE KANNIS VIA SPOTIFY

Podcast Mentorles: schrijver en publicist Marian Donner

Vaker naar yoga, meer slapen, vroeger de wekker zetten, efficiënter je tijd indelen, je huis nog schoner en opgeruimder houden; schrijver Marian Donner ziet deze boodschappen steeds vaker en luider in een steeds groter groeiende persoonlijke ontwikkelings-branche. Als tegenhanger schreef ze dit jaar Het Zelfverwoestingsboek, waarin ze pleit voor meer bloeden, meer zweten, meer branden, meer dansen, en meer drinken.

Maar waarom? Wat is er mis met zelfverbetering? Wat missen we door de kant van zelfoptimalisatie op te kijken; en wat vinden we als we de andere kant op kijken? In de vijfde aflevering van Mentorles vertelt Marian Donner over de waarde van 'de roes', hoe ze als schrijver met social media omgaat, én ze vertelt wat ze leerde bij haar bijbaantje als telefoniste van een escortbureau.

LUISTER MENTORLES MET MARIAN DONNER VIA ITUNES

LUISTER MENTORLES MET MARIAN DONNER VIA SPOTIFY