De extreemrechtsen in Nederland hebben weer een nieuw doelwit gevonden; personen die zich verkleden en voorlezen aan kinderen. Nee, geen kinderanimatie of CliniClowns (lezen die voor?). Ze hebben het gemunt op drag queens – mannen, vrouwen en andere personen die zich in fabuleuze outfits hijsen, make-up en pruiken dragen en spelen met gender.

Dit weekend organiseerde het Rotterdamse theater LantarenVenster een voorleesmiddag voor kinderen waar de Nederlandse drag queens Ma'Ma Queen en Xtra Xceptit voorlazen uit meerdere inclusieve kinderboeken. Onschuldig en heel leuk, zou je denken. Maar Voorpost, de JFVD (de jongerentak van de FVD) en de extreemrechtse homo-'stichting' De Roze Leeuw dachten daar anders over. Zij organiseerden ieder op eigen houtje een demonstratie voor het theater. Een lachertje, bleek achteraf. Allereerst omdat het theater de voorleesmiddag stilletjes naar de ochtend verplaatste, maar ook omdat van De Roze Leeuw slechts drie mensen aanwezig waren, en de andere twee partijen slechts veertig man sterk waren. Daartegenover waren de drag queen-supporters met honderden, zij organiseerden een tegendemonstratie om voor de queer performers op te komen.

Wat is het probleem met drag queens?

Nou, om die vraag maar gelijk te beantwoorden: precies niks. Maar extreemrechtsen zijn van mening dat drag queens kinderen 'seksualiseren' tijdens zulke voorlees-activiteiten. Maar volgens het NRC bestond de ochtend uit 'schminken, chips eten, ranja drinken en verstoppertje spelen. Glitters vlogen door de zaal.' Hallo, waar kan ik me inschrijven? Dit klinkt geweldig!

Dat bespottelijke idee van seksualisering komt voort uit het beeld dat drag queens enkel met grote nepborsten en in leotards met netpanty's in nachtclubs optreden. En ook dan; is dat niet wat vrouwelijke gogo- of burlesque-dansers in (hetero-)nachtclubs doen? Vrouwen die thuis misschien zelf kinderen hebben? En wat als een schooljuf met haar vrienden naar een queer club gaat? Is zij de volgende dag in het klaslokaal haar leerlingen dan ook aan het seksualiseren? Vergeten we ook niet dat het wel gedoogd wordt – en zelfs een onmisbaar onderdeel van de jeugd zou zijn – dat kinderen op de schoot van een oude man moeten vertellen wat ze dit jaar in een juten zak willen vinden?

Thanks America

Het zijn anti-drag geluiden uit conservatief Amerika die nu overwaaien naar Nederland. Een van de ontwikkelingen in de VS is dat de staat Tennessee openbare drag shows verboden heeft, onder het mom van die seksualisering voor kinderen. Toch genieten we massaal – ook die extreemrechtsen kan ik me zo voorstellen – al eeuwen van de kunstvorm van drag. Wat dacht je van films als White Chicks, Mrs. Doubtfire en Big Momma? Of Eddie Murphy in Norbit en The Nutty Professor, en niet te vergeten Tyler Perry's personage Madea in talloze films? En zelfs in de Middeleeuwen; mannen waren toen namelijk de enigen die mochten optreden in het theater en dus speelden verschillende acteurs ook de rol van vrouwen en verschenen in make-up en jurken ten tonele.

De anti-drag beweging lijkt eentje om niet serieus te nemen – zeker niet in zulke kleine getale zoals bij demonstraties van zondag. Maar ze zijn wel degelijk gevaarlijk. Kijk maar naar Tennessee; de doorgevoerde wetten stelt de politie staat om personen die zich in het openbaar in drag kleden op te kunnen pakken. Dat geeft hen ook vrij spel om trans personen tot doelwit te maken, mensen die zich bewust anders dan hun bij de geboorte aangewezen geslacht kleden.

Tot zulke wetten zal het in Nederland hopelijk niet leiden, maar drag queens en trans personen zijn de afgelopen tijd steeds meer betrokken bij geweldplegingen. Zo werden medewerkers van een dragshowbar in Groningen mishandeld. En in Eindhoven werd een regenboogvlag van het COC-gebouw weggerukt door demonstranten die de vlag vervolgens in brand probeerden te steken en aanwezigen uitscholden. Queer en drag representatie wint gelukkig wel meer terrein in de media. Zo kent het populaire Rupaul's Drag Race ondertussen vijftien originele seizoenen en heeft al meerdere spinoffs – onder meer in Nederland – gekregen. Ook is een nieuw seizoen van Make Up Your Mind, waarbij mannelijke BN'ers zich in drag kleden en optreden, van start gegaan. Maar laten we niet achterover zitten en verkondigen dat we er zijn, want dit bewijst dat we – helaas – nog een lange weg te gaan hebben.