Afgelopen dinsdag mocht ik bij de Barbie première in Pathé Tuschinski zijn. Ik ben al sinds de eerste foto’s van Barbie de film, en dan vooral van Ryan Gosling als Ken, geobsedeerd door de film. Bovendien verkeer ik in de luxepositie dat ik beschik over mijn eigen Ken. Dit vergrootte de kwaliteit van de voorpret.

So us

Zo stuurde mijn Ken mij bijna dagelijks snippets van de Barbie film met als bijschrift ‘so us’ omdat het letterlijk ‘so us’ is. Zoveel anticipatie kan natuurlijk leiden tot een grote teleurstelling, maar gelukkig was het tegendeel waar. Ik dacht dat Barbie op z’n minst een goede satirische film zou zijn, maar Barbie is zoveel meer dan dat. Barbie is een ode aan vrouwen, een viering van de fantasiewereld van jonge meisjes en Barbie verzet zich tegen het patriarchaat. Barbie is alles.

Ik was vroeger een ‘Meisje-Meisje’. Een vrij achterhaalde term voor meisjes die van roze houden. Ik speelde graag met Barbies, luisterde het liefst naar K3 en ging als het even kon in het roze gekleed. Gewoon omdat ik vijf was en dat was waar mijn vijfjarige hart naar verlangde.

Het reclaimen van de term Barbie

Mijn liefde voor roze is nooit weggegaan maar heeft wel een tijdje op standby gestaan. Ergens rond mijn tiende leerde ik op een vrij onderbewuste manier dat er iets mis was met roze en meisjesachtige dingen. Hoewel ik dus nog steeds graag in het roze gekleed ging, ging het gepaard met een laag ironie. De betekenis van een Barbie veranderde ook. Opeens was Barbie niet iets positiefs maar iets negatiefs. Barbie staat voor blond, dom maar vooral is Barbie een object. Ik voelde gelukkig al vrij snel de drang om de term Barbie te reclaimen. Nog geen drie jaar later ontdekte ik eyeliner en gebruikte ik Barbie trots als geuzennaam.

Barbie zelf is eigenlijk super progressief. Ze had in een tijd waarin vrouwen nog steeds minder rechten hadden dan mannen al een baan, een eigen auto en zelfs een eigen huis. Het eerste Barbie Dreamhouse kwam uit in 1962 terwijl vrouwen in de Verenigde Staten pas halverwege de jaren 70 een huis mochten kopen. Ik ben blij dat deze feministische bijdrage van Barbie wordt belicht in de film. ‘Een Barbie’ is niet geil, dom of een seks-object. Barbie heeft geen geslachtsdelen, ze is compleet aseksueel. Barbie draagt geen roze rokjes omdat het geil is, ze draagt ze omdat het leuk is. Dat is ook waarom kleine meisjes met Barbies spelen, omdat het gewoon leuk is.

Dat is dan eigenlijk ook hoe we naar Barbie moeten kijken, niet als een vrouw of als een boegbeeld voor de vrouw of als iets wat we moeten worden maar als speelgoed, én aan het speelgoed Barbie heb ik heel veel te danken. Barbie als speelgoed heeft als brug gefungeerd in zoveel van mijn relaties, van het spelen met Barbies met vriendinnetjes, tot het spelen met Barbies met mijn moeder en zusje.

Barbie speelt een enorme rol in de ontwikkeling van de relaties van vrouwen tot elkaar, eentje die vaak nog over het hoofd wordt gezien als belangrijk, in ieder geval minder belangrijk dan het huwelijk. Zelfs nu is Barbie (en Ken) een groot onderdeel van de vriendschap tussen de voorheen al vermelde Ken en ik. Barbie heeft dus nog steeds een verbindende kracht.

Aan het einde van de film Barbie zat ik dus in Tuschinski, volledig in het roze met tranen in mijn ogen. Ik was Barbie zo dankbaar* voor alle mooie momenten die ik door haar heb mogen meemaken: van het spelen met Barbies, tot het gaan naar de première.

Nu zie ik op TikTok en Instagram zoveel foto’s van vriendengroepen, volledig in roze gekleed om naar Barbie te gaan. Het laat weer zien waar Barbie écht voor staat, het concept ‘fun’. Met ‘fun’ als uitgangspunt weet Barbie alsnog vrouwelijkheid, feminisme, het patriarchaat en kapitalisme te bespreken. Aankomende maandag ga ik weer naar Barbie, ik kan er geen genoeg van krijgen. Elke keer als iemand mij vraagt om naar Barbie te gaan zal ik ja zeggen. Barbie is echt alles… oh en Ken? Hij is echt just Ken, but that’s Kenough.

*Barbie heeft mij blijkbaar zo emotioneel ontwapend dat ik woorden als dankbaar oprecht in de mond durf te nemen. Pfff.. Voor je het weet ben ik nog #blessed.