Ben je ook zo'n grote romcom-fan als ik, dan is de nieuwe, Turkse Netflix-film Aşk Taktikleri (Engelse titel: Love Tactics) écht wat voor jou. Maar let op, het plot lijkt verdacht veel op een aantal klassieke, Amerikaanse favorieten. Waarschuwing: dit artikel bevat spoilers van de film.

Zoals altijd is verliefdheid het hoofddoel

Als fervent kijker van B-films kon ik de nieuwe romantische komedie op Netflix niet overslaan. Aşk Taktikleri vertelt het verhaal van de 28-jarige modeontwerper en liefdesblogger Aslı (Demet Özdemir). Naast haar veeleisende 9-5 job, geeft ze haar single lezers dagelijks advies op het gebied van romantiek én hoe je een man het beste voor je kunt winnen met de juiste tactieken.

Dat ze er een hard hoofd in heeft dat liefde bestaat, moge duidelijk zijn. Als een van haar lezers Aslı uitdaagt haar eigen tactieken uit te proberen, zweert ze dat het slechts een opdracht is om haar posts kracht bij te zetten. Tijd om een man uit te zoeken. Het wordt de (on)gelukkige, 30-jarige Kerem (Şükrü Özyıldız). Als hoge pief in de reclamewereld met een loeistrak lijf, glad kapsel en million dollar smile werpen de vrouwen zich aan zijn voeten. Genoeg reden om hem, spreekwoordelijk gezien, een kopje kleiner te maken.

Terwijl Aslı bedenkt hoe ze hem voor haar karretje zal spannen, heeft Kerem zijn eigen redenen om met modieuze twintiger te daten. Om een grote opdracht terug te halen, sluit hij een deal met zijn collega Tuna. Maar de voorwaarde is dat hij een vrouw vindt en haar niet na één avondje gezelligheid aan de kant zet. Twee personen, twee motieven en nul gevoelens – althans dat is wat ze beweren. Je snapt natuurlijk wel dat de singles het niet zagen aankomen een echte band met elkaar op te bouwen en, dare I say it, hard voor elkaar te vallen.

Artikel loopt verder onder de post.

instagramView full post on Instagram

Dit komt me wel héél bekend voor

Toen ik op 'play' drukte op mijn afstandsbediening was ik me er bewust van dat het daaropvolgende anderhalf uur gevuld zou worden met romcom-clichés. Maar wat ik niet wist was dat het leek alsof ik naar een compilatie van mijn favoriete Amerikaanse films keek.

Laten we beginnen bij het plot: een man en vrouw die elkaar gebruiken om verder te komen in het professionele leven. Het voelt aan als How To Lose A Guy in 10 Days, waarin Andie Anderson (Kate Hudson) en Benjamin Barry (Matthew McConaughey) de carrièreladder proberen te bestijgen door de ander voor hen te laten vallen. Met alle gevolgen van dien. In de oude klassieker en de nieuwe Netflix-film treffen de singles elkaar tijdens after work drinks en is hun enige motivatie: eigen belang.

Leuk hoor, maar niet erg origineel als je de film uit 2003 als zo'n tachtig keer hebt afgespeeld. Afijn, het plot is net zo doorzichtig als cellofaanfolie en je weet dat aan het eind van de film deze twee hartstikke smoorverliefd op elkaar zijn. Maar ik houd me van de domme en kijk vol smart uit naar de 'tactieken' die de twee in de strijd zullen gooien om hun doel te bereiken.

Na de ontmoeting spelen beiden partijen hard to get en treffen ze elkaar opnieuw als ze na een gala-evenement toevallig in dezelfde taxi stappen. Very J.Lo in The Break-Up Plan. Met een dinertje, vergeten jasje en achtergehouden motieven kruipen we vooruit naar hun volgende ontmoeting in het vliegtuig. Tijdens een zakenreisje, waar ze beiden naar dezelfde plek gaan én slechts door een muur worden gescheiden, wordt het duidelijk dat er meer speelt. Geloof het of niet, maar de klassieke pottenbak-scène uit Ghost wordt hier nog eens dunnetjes over gedaan en de geregisseerde elektriciteit knettert tussen beiden.

Date na date, en nog altijd in ontkenning

Bij terugkomst op veilige grond besluit Kerem Aslı uit te nodigen voor een etentje bij hem thuis, wederom een verwijzing naar een hoop romcoms uit het verleden. Hij draait flink aan de knoppen van zijn charmes en gooit naast een heerlijke maaltijd, ook Audrey Hepburn's Breakfast at Tiffany's in de strijd.

Smeltend, maar zonder het toe te geven, leveren de twee zich over aan hun eerste kus in de gemaakte regen (ja, écht). Schattig, maar onnodig. Achteraf blijkt slechts een tactiek te zijn om haar uit de kleren te krijgen. Samen rollebollen de singles richting de slaapkamer, wanneer Aslı aan Kerem vraagt: 'Vertel me iets wat niemand anders weet'. Dit ken je vast wel uit Crazy Stupid Love, en de daaropvolgende scene ook. Waarin de twee halfnaakt in bed liggen, praten tot de zon opkomt en stomende seks overslaan.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, want vergeet de online shaming niet (He's All That) of het feit dat Aslı als bevlogen single niet in de liefde gelooft maar anderen hier wel over adviseert (Love Hard). Wat je nog over de film moet weten is dat het een mengeling van geliefde romcoms is. En clichés, denk aan rennen op het vliegveld na de realisatie dat iemand de liefde van je leven is, vrienden die vrij weinig toevoegen aan het plot of karakterontwikkeling, manipulatie van de bovenste plank, rijke mensen die geen 'nee' accepteren en denken dat alles te koop is, en uitspraken waar je stiekem van in elkaar kruipt.

Het eindoordeel

De ietwat zure observaties van hierboven doen wellicht geloven dat ik niet enorm heb genoten van deze film, dat is niet waar. Zoals ik al zei kun je mij wakker maken voor een B-film. En in die categorie tikt deze film alle boxen aan. Slechte dialogen, onhandig camerawerk, een flinterdun plot en cringey romantiek: mij zeker bellen.

Daar moet ik wel bij zeggen dat het niet een film is die ik nog een keer zou kijken, zoals ik bij andere films wel heb gedaan. Wellicht komt dat door de taal (ik spreek en versta immers geen Turks) of het feit dat het een slechte compilatie is van mijn favoriete films. Maar als het regent en je hebt geen zin om voor de honderdste keer Pretty Woman aan te zetten, dan is dit een prima alternatief. Stel van tevoren je verwachtingen bij, en geniet.

Cijfer: 6/10 (op de schaal van B-films, natuurlijk)

Bekijk hier de Engels ingesproken trailer van AşkTaktikleri: