Noteer het in je agenda (mocht je dat nog niet gedaan hebben): 17 maart mogen we weer gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Die gaan ondanks de pandemie en lockdown 'gewoon' door, maar natuurlijk gaat het er dit jaar toch iets anders aan toe dan bij voorgaande verkiezingen. We zetten op een rijtje hóe dat dan gaat en tippen meteen het verkiezingsdebat van ELLE in samenwerking met De Balie op 3 maart, om 19:00 uur te zien tijdens een livestream. Wees erbij als je voor gelijkheid bent én nog niet weet wat je wil stemmen.

Stemmen voor de verkiezingen tijdens een lockdown

Er zijn allerlei maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van Covid-19 op de verkiezingsdag klein te houden. Zó is stemmen veilig voor jou als stemmer en is het voor de medewerkers van de stemloketten veilig om hun werk te doen:

Aantal werknemers in stemlokaal

Om te beginnen zijn er in elk stemlokaal niet drie, maar vier werknemers aanwezig. Dit is er een meer dan normaal: deze extra medewerker doet niets anders dan zorgen dat alle corona maatregelen worden gehanteerd. Alle stemlokalen zijn zo ingericht dat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar kan houden. Uniek is dat sommige stemlokalen in de buitenlucht zullen worden opgezet. Ook is een stemlokaal een openbare ruimte en is het dus verplicht om een mondkapje te dragen voor zowel de stemmer als het personeel van het stemlokaal.

Desinfecteren, desinfecteren en nog eens desinfecteren

Iedereen moet de handen desinfecteren bij binnenkomst. In het stemlokaal worden potloden, stemhokjes, tafels, et cetera geregeld gereinigd. Stemhokjes en deurklinken worden ieder halfuur schoongemaakt, wc's elke vier uur en stempotloden na iedere aanraking. In sommige gemeenten krijgen alle kiezers zelfs een eigen rood potlood, dat ze daarna mee naar huis mogen nemen. Dus mocht je altijd al je eigen stempotlood willen hebben, of altijd in de knoop komen te zitten met de ketting waar het normaliter aan vastzit? Dreams do come true.

Schermen ter, jawel, bescherming

Er zijn ‘kuchschermen’ (nominatie voor ergste woord van het jaar?) tussen de kiezers en de leden van de stembureaus. Wanneer je jouw legitimatiebewijs laat zien bij het stembureau, houd je deze dan ook tegen een 'kuchscherm' aan. Het personeel van de stemlokalen doen voorafgaand aan de grote dag een gezondheidscheck. Het is belangrijk dat jij je eigen gezondheid ook even naloopt voor je gaat stemmen. Heb je klachten? Dan blijf je natuurlijk thuis. Bij de stempas, die als het goed is uiterlijk vandaag op de deurmat is gevallen, krijg je een gezondheidscheck-formulier. Deze bestaat uit enkele vragen over jouw gezondheid met oog op het coronavirus. Wanneer je al deze vragen met 'nee' kan beantwoorden, mag je gaan stemmen.

Volmachtstem als je niet kan

Als je ziek bent, of om een andere reden niet zelf kunt stemmen, dan is het mogelijk om iemand anders voor jou te laten stemmen. Een kiezer mag voor maximaal drie andere kiezers een volmachtstem uitbrengen. Dit is alleen mogelijk wanneer de kiezer die wel zelf gaat stemmen, stemt bij een stemlokaal. Een volmachtstem kan niet worden uitgebracht wanneer diegene per brief stemt.

Risicogroepen mogen eerder stemmen

Behoor je tot een risicogroep? Dan kan je in een beperkt aantal stembureaus per gemeente eerder stemmen, namelijk al op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart. Check even van tevoren waar jij in jou gemeente eerder kan stemmen, zodat je geen onnodige risico's hoeft te nemen. De openingstijden van deze stembureaus zijn van 07.30-21.00 uur.

    Verkiezingsdebat van ELLE en de Balie op 3 maart

    Zo. Nu weet je hoe je stemt in tijden van Corona, maar misschien weet je nog helemaal niet op wie je gaat stemmen of wil je je gewoon meer verdiepen in de verkiezingen. Vanavond om 19:00 uur organiseert ELLE een verkiezingsdebat, te zien via gratis livestream, in samenwerking met de Balie. Van de belangrijkste verkiezingsthema’s zoeken we uit wat inhoudelijk relevant is om in overweging te nemen als je gaat stemmen en je gelijkheid tussen mannen en vrouwen belangrijk vindt. Want waar moet je nou echt op letten als je een partij kiest? Wat betekenen de plannen van de partijen voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de aankomende jaren? Dat en meer zoeken we uit met onder anderen Jannet Vaessen en Kaouthar Darmoni. Tot vanavond!