Dit jaar wordt het Eurovisie Songfestival 2024 gehouden op 7, 9 en 11 mei in Mälmo, Zweden. Dit moet je weten over het grootste internationale muziekspektakel van het jaar.

Alles wat je wil weten over het Eurovisie Songfestival 2024

Vorig jaar won de Zweedse zangeres Loreen met het lied Tattoo, vandaar dat het festival dit jaar in haar geboorteland plaatsvindt. Vorig jaar vond het evenement plaats in het Verenigd Koninkrijk. Eigenlijk had dat Oekraïne moeten zijn, nadat Kalush Orchestra met het lied 'Stefania' won. Maar door de aanhoudende oorlog in het land, werd besloten de festiviteiten naar een ander land te verplaatsen.

Wanneer en hoe laat?

Het Eurovisie Songfestival bestaat uit twee halve finales en een finale. Tijdens elke halve finale kwalificeren tien landen zich voor de finale. Dinsdag 7 mei ging de eerste halve finale van start, donderdag 9 mei zal de tweede halve finale plaatsvinden en zaterdag 11 mei vindt de finale plaats. Alle uitzendingen startten om 21.00 uur.

Wat is het thema?

Voor het eerst in jaren is er géén speciaal thema voor het Songfestival 2024. Say what? Om toch nog enige houvast te hebben, blijft Eurovision bij de slagzin van vorig jaar, namelijk: United by music. Over de reden van het elimineren van een specifiek thema is niks gezegd.

    Wie vertegenwoordigt Nederland?

    Vorig jaar werd Nederland vertegenwoordigd door het duo Mia Nicolai en Dion Cooper met het lied 'Burning daylight', wat gaat over vallen en opstaan. Dit jaar moeten zij plaatsmaken voor Joost Klein. De Nederlander combineert elementen van pop met happy hardcore en pop punk. Volg jij het nog? Welk lied daaruit rolt, is nog niet bekendgemaakt. Hoe dan ook, Joost was al een grote hit op festivals als Lowlands en Pinkpop én was eerder kandidaat in spelshow De Slimste Mens.

    De selectie wordt elk jaar gedaan door omroep AVROTROS en een samengestelde commissie die ingestuurde liedjes beoordeelt. Meerdere landen doen dat op deze manier, andere landen houden eerst een Nationaal Songfestival.

    De andere deelnemers

    Deze 39 landen doen mee: Albanië, Armenië, Australië, Azerbeidzjan, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Groot-Brittannië, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servië, Spanje, Slovenië, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

    Dinsdag 7 mei vindt de eerste have finale plaats. Hierin nemen Australië, Azerbaijan, Cyprus, Finland, IJsland, Ierland, Kroatië, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Polen, Portugal, Servië, Slovenië en Oekraïne het tegen elkaar op.

    Op donderdag 9 mei vindt de twee halve finale plaats. Met: Albanië, Armenië, België, Georgië, Griekenland, Israël, Letland, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, San Marino, Tsjechië en Zwitserland.

    Ook voor de grote finale op 11 mei zijn er al namen bekend. Namelijk: Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Zweden.

    Waarom doen Australië en Israël mee?

    Elk land dat lid is van de EBU (European Broadcasting Union) mag een lied insturen voor het Songfestival. Israël is lid van de EBU. Australië is dat niet, maar vanwege de grote populariteit van het Songfestival in het land mogen zij meedoen.

    Presentatoren

    Het Songfestival wordt dit jaar gepresenteerd door Hollywood-ster Malin Åkerman (Dollface, Billions en How I Met Your Mother) en Eurovisie-veteraan Petra Mede. Of er zich nog een derde presentator aansluit, zoals vorig jaar in Engeland, is (nog) niet bekendgemaakt.