Als je thuiswerkt, breng je snel veel tijd zittend door. Geen pretje voor je rug, maar al helemaal niet voor je darmen. Dat het belangrijk is om te bewegen, daar vallen we je niet mee lastig. Wij hebben het liever over eten. Wat eet je ter ondersteuning van je darmen? We vroegen het orthomoleculair diëtist Nina Basoski.
Voeding en darmgezondheid
'Tachtig procent van je immuunsysteem zit in je darmen,' zegt orthomoleculair diëtist Nina Basoski, die daarmee het belang van een goede darmwerking voor de gezondheid benadrukt. 'Je stoelgang is een goede graadmeter voor hoe het met je darmgezondheid gesteld is. En een goede darmgezondheid begint bij voeding.'
Voor een goede darmwerking zijn volgens Basoski drie zaken van belang: vezels, vet en vocht. Die vezels haal je binnen met groente: 'Vijf- tot zeshonderd gram per dag, en hoe meer variatie, hoe beter dit is voor je darmen, aangezien elke groente weer zijn eigen unieke samenstelling aan voedingsstoffen en vezels heeft.'
Vet zorgt er niet alleen voor dat alles – eh – lekker doorloopt, het stimuleert ook de goede bacteriën in de darmen. 'Daarnaast kunnen de goede bacteriën pas echt floreren als je voldoende water drinkt. Water zorgt namelijk voor een betere slijmlaag in de darm.'
Avocado, vette vis en water
Een gezonde darmflora begint dus bij goede vetten. Basoski tipt avocado, vette vis (zoals zalm, haring en makreel) lijnzaad, chiazaad, extra virgine olijfolie, groente en water (6-8 glazen per dag).
Zien: deze gevulde avocado is perfect als gezonde lunch
Salade voor gezonde darmen
Naast deze fijne tips, geeft Basoski ons ook nog een recept voor een salade ter ondersteuning van de darmwerking. 'Je voegt makkelijk meer groenten aan je voeding toe door de boterhammen tussen de middag te vervangen door een vullende salade.'
Meng daarvoor een hand biologische salade, 100 gram zoete aardappel (uit de oven met wat kokosolie of gekookt), 50 gram kidneybonen (uit een pot), een gesneden tomaat, een gekookte en gesneden rode biet, 100 gram gesneden komkommer en een halve avocado.
Maak de salade aan met een eetlepel extra virgine olijfolie, een eetlepel appelazijn en wat zeezout en peper.