Er doen allerlei verhalen de ronde over sulfiet. Het klinkt wat chemisch, wordt handmatig in wijn gestopt en het zou de boosdoener zijn bij hoofdpijn na wijn. Maar wat is sulfiet nou eigenlijk? En waarom zit het eigenlijk in wijn? Vinoloog Evelijn van Heuven verklaart.

Wat is sulfiet?

Zonder al te technisch te worden: sulfiet is een verzamelnaam voor bepaalde zouten. Ze komen van nature voor in sommige producten. Zoals druiven. Maar bij wijn is het ook een natuurlijk bijproduct van de vergisting tijdens het wijnmaakproces.

Tot slot wordt het tijdens dit proces meestal ook nog toegevoegd door de wijnmaker zelf. Sulfiet wordt niet alleen aan wijn, maar soms ook aan eten toegevoegd.

Waarom zit sulfiet in wijn?

Dat is heel eenvoudig. Allereerst beschermen sulfieten de wijn tegen zuurstof en daarmee oxidatie. Zo blijft jouw fles cabernet sauvignon of merlot fruitig en levendig. Een tweede reden is dat sulfiet bacteriën en schimmels tegenhoudt. Het heeft een ontsmettende werking.

Ook houden sulfieten de wijn frisser van kleur. Kortom: met wat sulfiet kan de wijnmaker ongewenste reacties op de wijn voorkomen zodat jij een fijn glas in handen hebt.

Is sulfiet nou slecht of niet?

Het is niet voor niets dat de EU sulfiet op het etiket laat vermelden. Tenminste, als de wijn meer dan 10 mg per liter bevat. Voor een kleine groep mensen kan sulfiet namelijk gevaarlijk zijn, met name voor astmapatiënten. Een kleine hoeveelheid kan op de luchtwegen slaan.

Toch is sulfiet voor de meeste mensen echt een veilig stofje. Helemaal in de lage concentraties van nu. Wettelijk mag een witte wijn 200 mg/liter bevatten en een rode wijn 150 mg/liter. Vaak zitten wijnen hieronder. Bij gecertificeerd biologische druiven ligt het maximum gehalte al snel 30% tot 50% lager.

Sulfiet en hoofdpijn

Dat sulfieten hoofdpijn geven is een fabeltje. Het is in elk geval nooit aangetoond. Twijfels? Probeer eens gedroogde abrikozen, daar zitten bakken sulfieten in.

Wijn zonder sulfiet

Bestaat dat? Nee. Het zit van nature op de druif en ontstaat tijdens het gistingsproces. Wel zie je tegenwoordig steeds vaker ‘no added sulphites’ op het etiket staan. De wijnmaker heeft dan dus zelf helemaal géén sulfieten toegevoegd. En gelukkig zijn deze wijnen geregeld puur, zuiver en echt lekker. Natuurwijn is hier een goed voorbeeld van.

Face, Hair, Facial expression, Eyebrow, Head, Chin, Forehead, Portrait, Smile, Black-and-white,
Evelijn van Heuven

Op haar veertiende dronk ze al graag een glas wijn met haar ouders mee, toen mocht dat nog. Haar kinderen kregen bij de geboorte als eerste een druppel champagne met de pink gevoerd. Met haar (privé en zakelijke) ‘partner in crime’, Huib Edixhoven, richtte ze Vindict wine op en schreef het heerlijke wijn-spijs-boekje Smaakstof. Eigenlijk is haar hele leven ondergedompeld in het allerlekkerste vocht op aarde: wijn. Op ELLEEten.nl neemt ze je mee op wijnreis.

Stemware, Glass, Wine glass, Drinkware, Snifter, Champagne stemware, Drink, Tableware, Barware, Tumbler,
Broste Copenhagen

SHOP

Bijenkorf
Wijnglas Pip Studio
Pip Studio
Bijenkorf
Stemware, Glass, Wine glass, Drinkware, Champagne stemware, Tableware, Champagne, Drink, Wine, Glasses,
Villeroy & Boch
Bijenkorf