Er komt - hopelijk - nog een nieuwe vooruitstrevende omroep in Nederland: EVNS. De naam staat voor evenness, gelijkheid. En precies dat wil deze nieuwe aspirant-omroep bereiken voor allerlei soorten vrouwen. 'We vinden dat het tijd is om de beeldvorming van vrouwen in de media te veranderen,' aldus de oprichters. Dit is hoe ze dat willen gaan doen én hoe jij kunt helpen.

EVNS: een omroep voor vrouwen met verschillende achtergronden

Even voor de duidelijkheid: de omroep is er nog niet. Eens in de vijf jaar schrijft de NPO een nieuw concessiebeleidsplan waarin staat wat er de komende jaren op de publieke tv- en radiozenders te zien en horen is. Op 1 januari 2021 gaat er weer een nieuwe periode van vijf jaar in, daarvoor moeten aspirant-omroepen - zoals ook Omroep ZWART bijvoorbeeld - een aanvraag doen om in het publieke omroepbestel te komen. Daaraan zijn allerlei eisen verbonden; zo kan een nieuwe omroep-vereniging pas een voorlopige erkenning krijgen als er vijftigduizend betalende leden zijn. Ook moet je iets toevoegen aan de bestaande programmering.

Artikel loopt door onder de Instapost.

Op dat ledenaantal (en hoe jij lid kunt worden) komen we zo, eerst over die toegevoegde waarde. Daar is EVNS namelijk heel duidelijk in. Rahel de Vriend is (samen met o.a. Mildred Roethof) een van de oprichters en vertelt ons dat het hoog tijd is dat vrouwen beter gerepresenteerd worden in de media: 'Slechts 22 procent van de experts die aan het woord komen op tv is vrouw. Vanaf 1995 tot op heden is het percentage vrouwen in het nieuws nooit hoger geweest dan 27 procent. Vrouwen van boven de 50 zijn bijna niet te zien en op gebied van culturele diversiteit is er ook nog veel te winnen. Daarnaast is meer dan driekwart van de vrouwen van mening dat vrouwen beter gerepresenteerd moeten worden als het gaat om leeftijd, lichaamsvormen en etniciteit.'

Soundos el Ahmadi, Milou Deelen en Monic Hendrickx als makers

Harde cijfers dus, die zeker het belang van een nieuwe omroep onderschrijven. Want we weten allemaal: als je jezelf niet gerepresenteerd ziet in bepaalde posities of in de media, heb je als (jonge) vrouw ook niet het idee dat je zelf op zo'n plek kunt komen. Of zoals Rahel de Vriend zegt: 'Als je het niet kunt zien, kun je het ook niet zijn.' Daarom is er juist gekozen voor een tv-omroep om deze doelen te bereiken: in Nederland kijken mensen gemiddeld 3 uur per dag naar video’s, films of televisie, zo wordt een beeld gevormd van de wereld. Door programma’s te maken vanuit een vrouwelijk en inclusief perspectief, wil EVNS op een positieve manier vooroordelen over vrouwen doorbreken.

Aan dat idee heeft al een heel rijtje indrukwekkende mensen met verschillende achtergronden, overtuigingen en talenten zich verbonden (in de video bovenaan dit artikel zie je een aantal van hen al voorbijkomen). Deze ambassadeurs zullen ook de makers worden van de radio- en televisieprogramma's. Denk aan: Soundos el Ahmadi, Awura Abena Simpe, Maria Tailor, Romana Vrede, Milou Deelen, Monic Hendrickx, Maria Goos, Tatjani Almuli en Jörgen en Melody Raymann.

Zó kun jij een rol spelen bij de mogelijk nieuwe omroep

De Vriend: Zelfs bekende mensen hebben niet altijd de kans om te creëren en laten zien wat ze willen. Het is écht zo dat veel prachtige makers op dit moment geen plek hebben. En er is nog ruimte!' Op de website van EVNS kun je al een sneak peek vinden van tv-formats die de makers in gedachte hebben.

Ook, of misschien wel juist, als je geen maker bent, heb je een belangrijke stem in het realiseren van die plannen van EVNS. Zoals gezegd moet een aspirerende omroep eerst 50.000 betalende leden hebben. De Vriend: 'Lid worden kost maar 10 euro per jaar, oftewel 85 cent per maand. En maak vooral ook je omgeving enthousiast om lid te worden, want alleen dan kunnen we prachtige programma's maken op de radio en tv waar bijzondere, diverse vrouwen aan het woord komen, zowel voor als achter de schermen.

Lid worden van EVNS kan hier. Wie ideeën heeft voor programmaformats mag mailen naar redactie@evns.nl.