Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Hendrick's Gin.

De feestdagen staan voor de deur. Of, doeltreffender misschien: de dagen staan voor de deur – want wie nog van zins was er een stevig feest van te maken, zal gauw op de nodige beperkingen stuiten. Niet getreurd, immers: slingers hang je zelf op en feestjes bouwen kan prima met z’n vieren.

Wat alvast helpt, is je interieur opsmukken met zoveel mogelijk kersttoeters en -bellen (dit jaar no such thing as te veel). Ook bewezen effectief voor extra voorpret en feestvreugde is tijd en liefde steken in een smakelijke cocktailkaart – die uiteraard die niet alleen voor het diner, maar zeker ook na het diner voor een sfeerverhogend effect zorgt. Daarbij geldt: het maakt niet uit hoeveel cocktails erop staan, maar wélke cocktails erop staan. Goed nieuws voor de mensen die een ginvol bestaan zoeken. Zeker, ginvol. We delen de beste tips en tricks om van je cocktails met gin een feest te maken, van glaswerk tot ijsklont.

Basisingrediënt: Hendrick's Gin, what else?

Een goede basis, da’s belangrijk. En omdat een virgin cocktail een twijfelachtige gangmaker is, beginnen we bij de hoofdrolspeler: de drank. In dit geval opteren we voor gin, goede gin, en dus: Hendrick’s Gin. Waarom? Omdat goede gin in een paar dingen uitblinkt. We noemen veelzijdigheid, tijdloosheid, stijl en smaak. Is er bijvoorbeeld iemand die de Hendrick’s klassieker gin-tonic met een schijfje komkommer echt-echt-écht niet lust? Precies. Hendrick’s Gin, dus.
En leuk weetje: Hendrick's Gin was, ondanks hun bescheiden leeftijd (ze lanceerden in 1999), hét merk dat Gin Tonic op de kaart zette. Daarvoor kenden we Gin voornamelijk als een ouderwets drankje wat je opa weleens dronk.

Glaswerk: deze glazen zijn Hendrick's Gin proof

Welk glaswerk bewijst een cocktail met gin een goede dienst? Omdat gin heus niet alleen met tonic wordt gedronken (daarover later meer) en elke cocktail een ander glas behoeft, zetten we de voornaamste op een rij. Noteer:

  1. Ballonglas. Daar waar je een Hendrick’s gin-tonic in schenkt. Een uit de kluiten gewassen exemplaar wordt dikwijls vissenkom genoemd.
  2. Lowball of old fashioned glas – beter bekend als tumbler. Daar waar je pure gedistilleerde dranken in schenkt, zoals gin. Enige toevoeging: ijs.
  3. Martiniglas. Gin komt gezellig vaak voor in combinatie met martini. En wie martini zegt moet martiniglas zeggen, want dit kegelvormige glaswerk is eigenlijk het enige geschikte glaswerk. De lange steel eraan voorkomt trouwens dat je cocktail onbedoeld opwarmt. Mag een champagneglas ook? Vooruit, een champagneglas mag ook.
  4. Longdrinkglas, aka de allrounder. Het glas waarin de meeste cocktails worden gedoogd. Handig als je geen zin of portemonnee hebt om in bovenstaande glazen te investeren. Trouwens tegenwoordig weer heel hip om cocktails uit te serveren; ook bij cocktailbarren zeker geen ondergeschoven kindje. De grote broer van het longdrinkglas is, noteer: het highball glas. Dubbele porties, dubbel zoveel pret.

IJstijd: welk ijs in welke Hendrick's cocktail?

Noteer: als je een cocktail maakt, vul je het glas eerst volledig met ijs. Met welk type ijs doe je dat het best? Ga je voor on the rocks (en dus: hoe groter de ijsklont hoe beter), voor crushed ice (hoe kleiner de klontjes, hoe beter), of voor gezellige ijsfiguurtjes? De ene cocktail is de andere niet en dat betekent zoveel als: de ene cocktail doet het beter on the rocks, de ander wordt smakelijker van crushed. Alvast handig om te weten, is dat een drankje met crushed ice sneller verwatert (dat wil je niet voor je cocktail), on the rocks goed werkt in een lowball en ijsfiguurtjes ongetwijfeld het gezelligst zullen staan. Wie schenkt beslist, maar voor thuisgebruik zijn blokjes zonder twijfel het handigst.

Detailwerk: zo maak je van je Hendrick's cocktail een feestje

Rietjes, roerstaafjes, stampertjes… wel doen of niet doen in cocktails met Hendrick’s Gin? Wel doen, natuurlijk. Zeker als je knappe bamboerietjes als deze kunt aanschaffen, of rietjes van borosilicaatglas. En wat dacht je van onderzetters van paarlemoer, wat van deze duurzame stampers, van dit poepiesjieke cocktailgereedschap en van deze glazen roerstaafjes met kerstboom on top? Tot slot: bestaat er ook zoiets als een jingle bell flesopener? Er bestaat ook zoiets als een jingle bell flesopener. Voorpret en feestvreugde alom!

ELLE’s favoriete cocktails

En dan nu, drie cocktailrecepten met good old Hendrick’s Gin waar je gegarandeerd mee in de feeststemming komt.

joe sarah
Hendrick's Gin - Joe Sarah

1. Hendrick’s Gin & Tonic

50 ml Hendrick’s Gin

150 ml tonic water

3 dunne plakjes komkommer

Schenk de Hendrick’s Gin in een longdrinkglas gevuld met ijsklontjes. Vul aan met tonic. Roer alles (rustig) door elkaar en garneer met 3 dunne plakjes komkommer.

joe sarah
Hendrick's Gin - Joe Sarah

2. Hendrick’s Hot Spiced Apple

150 ml Hendrick’s Gin

750 ml appelsap

Maak het feestelijk: (optioneel)

2 handjes fijn gestampte Kardemom

2 steranijs

1 sinaasappelschil

Jeneverbes

Nootmuskaat

Krijg je bezoek? Dit recept is voor meerdere personen, je kunt er een hele theepot mee vullen.

De bereidingswijze is eenvoudig. Zet een pan op het vuur en verwarm alle ingrediënten, zorg dat je het kookpunt niet bereikt. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt serveer je de Hot Spiced Apple Punch in een theekopje.

joe sarah
Hendrick's Gin - Joe Sarah

3. Hendrick’s French 75

30 ml Hendrick’s Gin

10 ml suikersiroop

10 ml citroensap

Champagne

Schenk de Hendrick’s Gin, suikersiroop en citroensap in een cocktailshaker. Voeg als laatste het ijs toe en shake goed. Schenk uit door een zeef in het champagneglas en voeg champagne toe. Garneer met lint citroenschil.

Cheers!