Dit jaar wordt het Eurovisie Songfestival 2023 gehouden op 9, 11 en 13 mei in het Verenigd Koninkrijk. De halve finales van festival zijn dinsdag van start gegaan in de Echo Arena in Liverpool. Wij vertellen je alles wat je wil weten over het grootste muziekspektakel van het jaar!

Alles wat je wil weten over het Eurovisie Songfestival 2023

Vorig jaar won de Oekraïense band Kalush Orchestra met het lied 'Stefania', maar door de oorlog in het land is het niet mogelijk om het Eurovisie Songfestival 2023 daar te houden. De European Broadcasting Union heeft besloten om het muziekspektakel dit jaar in het Verenigd Koninkrijk te houden, in samenwerking met de Oekraïense omroep PBC. Het Verenigd Koninkrijk werd vorig jaar tweede met Sam Ryders lied 'Space Man'.

Wanneer en hoe laat?

Het Eurovisie Songfestival bestaat uit twee halve finales en een finale. Tijdens elke halve finale kwalificeren tien landen zich voor de finale. Dinsdag 9 mei ging de eerste halve finale van start, donderdag 11 mei zal de tweede halve finale plaatsvinden en zaterdag 13 mei vindt de finale plaats. Alle uitzendingen startten om 21.00 uur.

Wat is het thema?

Het thema dat de organisatoren kozen is United by music. En symboliseert de samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne en de kracht achter het Songfestival, die ervoor zorgt dat mensen van over heel de wereld samenkomen. Daarnaast weerspiegelt het thema de oorsprong van het songfestival uit 1956, dat werd opgezet om Europa dichter bij elkaar te brengen na de Tweede Wereldoorlog.

    Wie vertegenwoordigen Nederland?

    Nederland wordt vertegenwoordigd door het duo Mia Nicolai en Dion Cooper. Ze zongen het lied 'Burning daylight', wat gaat over vallen en opstaan. Het lied is mede geschreven door Duncan Laurence (hij won het Songfestival in 2019), en hij is ook de begeleider van het duo. Dinsdagavond werden Mia en Dion helaas uitgeschakeld tijdens de eerste halve finale. Dit is de eerste keer in acht jaar dat Nederland niet door de halve finale komt.

    De selectie wordt elk jaar gedaan door omroep AVROTROS en een samengestelde commissie die ingestuurde liedjes beoordeelt. Meerdere landen doen dat op deze manier, andere landen houden eerst een Nationaal Songfestival.

    De andere deelnemers

    Deze 37 landen doen mee: Albanië, Armenië, Australië, Azerbeidzjan, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servië, Spanje, Slovenië, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

    Dinsdag 9 mei, tijdens de eerste have finale, kwam een eind aan het avontuur voor Azerbeidzjan, Ierland, Letland, Malta en Nederland.

    De Big Five-leden, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk, plaatsen zich rechtstreeks voor de finale van het Eurovisie Songfestival 2023. Daarnaast krijgt ook Oekraïne een automatische plaats in de finale.

    Waarom doen Australië en Israël mee?

    Elk land dat lid is van de EBU (European Broadcasting Union) mag een lied insturen voor het Songfestival. Israël is lid van de EBU. Australië is dat niet, maar vanwege de grote populariteit van het Songfestival in het land mogen zij meedoen.

    Veranderingen in het stemsysteem

    Er vinden dit jaar een aantal grote veranderingen in het stemsysteem plaats. Normaal gesproken telt vijftig procent van de jurystemmen en vijftig procent van de publieksstemmen. Dit keer is het anders. In de halve finales is er geen jury aanwezig en draait het dus alleen om de stemmen van de kijkers of luisteraars thuis. Tijdens de finale zal het gebruikelijke stemsysteem wel van toepassing zijn. De organisatoren hebben deze keuze gemaakt omdat er sprake was van vriendjespolitiek in de afgelopen jaren.

    Een andere verandering is dat voor het eerst kijkers in andere landen die niet aan het songfestival meedoen kunnen stemmen. De internetstemmen voor één van de deelnemende landen worden gebundeld tot een extra publieksstem en telt dus net zo zwaar als het resultaat uit een deelnemend land. Het wordt ook wel 'the rest of the world' genoemd.

    Presentatoren

    Het Songfestival wordt dit jaar gepresenteerd door Oekraïense zangeres Julia Sanina, talkshowhost en vaste Britse Songfestivalcommentator Graham Norton, actrice Hannah Waddingham en popster/presentatrice Alesha Dixon.

    Hoewel we helaas niet meer kunnen genieten van Mia en Dion staan er gelukkig dus nog wel nog twee avonden vol muziekspektakel voor ons klaar.