Vergeet bevallen en een kind opvoeden — zwanger proberen te raken is al een overweldigende ervaring. Neem het van mij aan, iemand die zich al twee keer in die situatie bevond: er zijn wat belangrijke dingen die je moet weten voor je er voor gaat.

1. Elke vrouw is anders

Stom genoeg ging ik ervan uit dat mijn eigen zwangerschapsreis er net zou uit zou zien als die van mijn vriendinnen. Iets in hun verhalen zorgde er voor dat dat ik, naïef genoeg, dacht dat mijn lichaam hetzelfde werkt als dat van hen. 'Kelly raakte twee maanden nadat ze begon met proberen zwanger en was drie keer per week misselijk? Zo zal het dan bij mij ook gaan!' Luister en huiver, dit gaat niet zo want — duh — iedereen is anders. Dat moet je goed in je oren knopen want...

2. Het lukt misschien niet meteen

Laat me raden, je hebt een vriendin die de eerste dag dat ze het probeerde al zwanger raakte. Of nee, je hebt tien vriendinnen bij wie dat gebeurde. 'Wow ik ben zo vruchtbaar!' lachen ze half-opgewonden, half-angstig. Ik heb deze vriendinnen ook en ging er dus van uit dat het bij mij ook in een keer raak zou zijn. (Sommigen leken al zwanger te raken van alleen maar praten over seks.) Omdat ik hier zo zeker van was, werd ik nerveus toen er twee maanden verstreken, toen zes en daarna acht. Na tien maanden lukte het uiteindelijk, maar niet voordat ik dit leerde:

3. Ook al duurt het wat langer om zwanger te worden, dan nog is er niet meteen iets 'mis' met je

Misschien was ik een naïeve tiener, maar ik ging er toentertijd vanuit dat je elk moment van de maand zwanger kan worden. Ovuleren snapte ik niet, net als het feit dat je sommige dagen vruchtbaarder bent dan andere. Het ging zo vaak over 'bescherming', dat ik er vanuit ging dat je van onbeschermde seks meteen zwanger zou worden — dat leerde ik van mijn biologieleraar! Niet waar dus. Zwanger worden kan lang duren. En omdat we zo vaak verhalen horen van vrouwen die onmiddellijk zwanger zijn, gaan we er vanuit dat er iets 'mis' is met ons is al we niet meteen zwanger zijn. En ja, misschien is er een medische reden dat je niet meteen zwanger bent. Maar misschien duurt het ook gewoon even. Mijn gynaecoloog vertelde me dat het zes maanden tot een jaar kon duren voor iemand van mijn leeftijd zwanger raakt, en dat ik dus niet moest stressen. Dus wat deed ik? Stressen als een kip zonder kop. Maar ze had gelijk.

4. Je lichaam moet soms even afkicken van de pil

Bij sommige vrouwen is hun menstruatiecyclus meteen na het stoppen met de pil weer normaal. Bij anderen duurt het langer. Nadat ik stopte met mijn hormonale anticonceptie duurde het maanden voordat ik weer een normale cyclus had. Dit schijnt normaal te zijn. Als je je toch zorgen maakt, bespreek het dan met je dokter.

5. Niet elke vrouw heeft een cyclus van 28 dagen

Zelfs nadat ik al maanden met mijn anticonceptie was gestopt, had ik nog een cyclus van 34 dagen. Kennelijk is dit ook normaal: een gemiddelde cyclus duurt 21 tot 35 dagen. Toen mijn cyclus eindelijk korter werd, ovuleerde ik nog steeds later in mijn cyclus; de gemiddelde vrouw met een 28 dagen durende cyclus ovuleert op de veertiende dag, ik op de twintigste. (Ik leerde dit allemaal dankzij het boek Taking Charge of Your Fertility.) Je lichaam functioneert wellicht niet zoals je vruchtbaarheids-app of zwangerschapsboek zegt, en dat is oké.

6. Vruchtbaarsheids-apps geven je het gevoel de controle te hebben maar kunnen je ook verwarren

Je kunt wel tien verschillende apps downloaden of andere digitale tools gebruiken om je lichaamsritme in kaart te brengen. Natuurlijk, ze zijn handig en geven je dat heerlijke gevoel de controle te hebben over een behoorlijk onvoorspelbaar proces, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat zwanger worden een obsessie wordt, waardoor je elke temperatuurschommeling analyseert of alles wat er met je lichaam gebeurt in kaart brengt. Als ze meer een last dan een hulp worden, verwijder ze dan eens een paar maanden van je telefoon. En ga van Facebook af, want al die 'OMG, IK BEN ZWANGER!'-posts zijn in zo'n periode ook niet te haggelen.

7. Seks plannen hoeft niet te betekenen dat het saai wordt

Het voelt niet echt spannend om 'ovuleren — seks hebben' in je agenda te zetten, maar het inplannen van seks hoeft je seksleven niet te verpesten. Maak er werk van: koop speeltjes, olie, spannende lingeriesetjes, drink een cocktail of verzin wat anders om de druk van de ketel te halen en die vrijpartijen leuk te houden (en klaar te komen).

8. Soms is een zwangerschapstest de ene dag negatief en een paar dagen laten positief

Leuk zeg, onze lichamen halen grapjes met ons uit. Zwangerschapstesten zijn niet altijd even precies, vooral niet als je ze net na bevruchting uitvoert. Ze geven een positieve uitslag aan als ze het HGC-hormoon detecteren, en dit heb je pas twee weken na conceptie in je lichaam. Het is heel irritant als je moet wachten voor je een test kan doen, maar het is ook verwarrend als je eerst een negatieve uitslag hebt en daarna een positieve.

9. Jij kent je lichaam beter dan wie dan ook

Luister naar je dokter, maar ook naar jezelf. Alleen jij kent het ritme van je lichaam en leven. Zwanger worden kan een leuk of frustrerend proces zijn, en iedereen heeft wel een mening of advies voor je. Vrienden, doktoren, ouders, collega's, Starbucks-personeel en familieleden bemoeien zich maar al te graag met jou, je lichaam en zwanger worden, maar vertrouw ook op je eigen gevoel.

Kate Spencer is de schrijver van The Dead Moms Club. Volg haar op Twitter.

Van: Cosmopolitan US