Sommige kledingstukken blijven maandenlang in de wasmand of achterin de kast hangen door één klein detail: ze moeten op de hand gewassen worden. Dat taakje schuif je waarschijnlijk voor je uit, maar moet je het gegeven advies echt zo strikt nemen?

Waarom je het handwas-label in je kleding (niet) moet negeren

De kans is groot dat de meeste kledingstukken in jouw kast zonder twijfel de wasmachine in mogen. Maar hoe zit het met die ene wollen trui of de blouse met geborduurde details? Als je het waslabel bekijkt kom je erachter dat het exclusief op de hand gewassen mag worden, is dat écht zo strikt?

Het waslabel waarop handwas aangegeven staat, zit meestal in kleding waarbij de fabrikant niet heeft getest of het de wasmachine overleefd. De koper adviseren het item op de hand te wassen, is slechts een manier om zichzelf in te dekken tegen eventuele schade aan het stuk door schadelijke wascycli. Vooral niet-wasbare wol, kant, kralen en pailletten en velvet items kunnen door temperatuur of wasproducten beschadigd raken. Hartstikke zonde.

Tegenwoordig betekent handwas overigens niet altijd meer dat je met een teiltje aan de slag moet. Veel wasmachines hebben een handwas-setting, waarbij er lage temperaturen worden gebruikt, minder beweging en lagere of geen centrifuge plaatsvindt. Bedenk wel dat een machine nog altijd ruiger is dan kleding in de wasbak wassen, maar het zorgt mogelijk wel voor iets schonere items.

Een handwas in de machine blijft een gevalletje eigen risico. Gekrompen wol veert lastig weer terug – dit kan wel een truc zijn trouwens, maar kost tijd – en pailletten die met het waswater worden meegevoerd, ben je voor altijd kwijt. Het ligt er net aan of het je dit waard is. Dus: ja, soms kun je het handwaslabel in je kleding negeren en het gewoon in de machine gooien, maar het is altijd de vraag of het de wascyclus ook daadwerkelijk overleefd én het item daarna nog draagbaar is.

Handwassen doe je zo

Durf jij je favoriete trui niet op een handwas-setting in de machine te gooien, dan zul je toch echt zelf aan de slag moeten. Maar zelfs dan kun je onbedoelde schade aanrichten, dus hier wat tips voor als je je mouwen opstroopt voor een rondje handwassen.

De wasmachine kan wat zwaardere wasmiddelen gebruiken, maar voor handwas doe je er goed aan voor een milde variant te gaan, bijvoorbeeld een van Ecover. Zeker als je ondergoed wast. Zorg ervoor dat je het wasmiddel eerst aan het water toevoegt zodat het volledig kan oplossen vóór je de kleding erbij doet.

Het was van de kleding is een delicate zaak. Leg de stukken in het water en beweeg ze zachtjes heen en weer. Wrijf de stof niet tegen elkaar en ga niet tekeer met een schrobborstel. Zeker bij wollen items kan dat voor pillen zorgen (die je er vervolgens weer af moet halen met een elektrisch scheerapparaat voor kleding). Ben je klaar met wassen? Knijp het overtollige water uit de kleding en spoel het na met koud water tot er geen zeepschuim meer uitkomt. Tip: om er zeker van te zijn dat al het wasmiddel eruit is, kun je een dopje azijn aan de laatste spoeling toevoegen. Geen zorgen, het laat geen zure geur achter, maar neutraliseert juist.

Klaar? Knijp dan opnieuw het water uit het kledingstuk. NIET uitwringen, want dit kan schade aanbrengen aan delicate stiksels et cetera. De beste manier om overtollig water te verwijderen is het plat tussen twee handdoeken te leggen en te drukken. Hang natte kledingstukken niet op aan een hanger. Zeker bij wollen en zijden items wil je hiermee oppassen. De stoffen houden veel water vast, door het item op die manier te drogen kan het de vorm van de hanger aannemen. De veiligste keuze is een droogrek of plat drogen – het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.