De nachten zijn koud dus je bent waarschijnlijk op zoek naar een oplossing om het toch een beetje warm te krijgen in bed. Je kunt gaan voor een driedubbele pyjama, maar misschien is het logischer om de verwarming een tandje hoger te zetten. Bij het laatste punt vroegen wij ons af of dat wel zo verstandig is.

Wel of geen loeiende verwarming

Ria van Rooij, slaapstoornisdeskundige, legt uit dat je biologische klok bepaalt of je moe bent of niet. Als je slaperig wordt neemt het hormoon melatonine toe, waarna je lichaamstemperatuur daalt. Je lichaam moet afkoelen om in slaap te komen - en daarom is het niet verstandig om met een loeiende verwarming aan je ogen te sluiten. Ook is de luchtvochtigheid van belang voor een goede nachtrust. De verwarming veroorzaakt het tegenovergestelde - de lucht wordt droog en dit kan zorgen voor benauwdheid, gehoest en gekuch.

Perfecte slaaptemperatuur

Je kunt de verwarming wel aanzetten om het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur niet te groot te maken, maar zet hem niet al te hoog. Dr. Rachel Salas, neurowetenschapper aan de Johns Hopkins University (gespecialiseerd in slaapwetenschappen) ontdekte dat de perfecte slaaptemperatuur 18 graden Celsius is. Door de temperatuur laag te houden help je je lichaam om in een regelmatig slaapritme te komen - zonder slapeloze nachten.

ELLE's favorieten van de dag
Ganni
Ganni

SHOP

Ganni
Arket
Arket
Arket
Whistles
Whistles
Whistles
Aerin
Aerin
Aerin
Van: Women's Health NL