Een partner die attent, verzorgend, committed en trouw is, klinkt als goed nieuws. Is het in verreweg de meeste gevallen ook; maar soms zijn groteske romantische gebaren geen teken van liefde (ook niet als alle Hollywood-films je dat laten geloven), maar een manier om serieuze flaws te verbergen.

Zes 'romantische' gebaren die stiekem red flags kunnen zijn.

1. Ze zijn al heel, heel snel verliefd.

Als je ooit met iemand bent geweest die er een half jaar over deed om uit te vogelen of jullie nou wel of niet samen moeten zijn, kan het een verademing zijn als je iemand tegen komt die meteen de liefde van de daken schreeuwt.

Maar de manier waarop je dater zijn of haar liefde uit, zegt veel over de gezondheid van dit gedrag, zo stelt Dr. Mariana Bockarova, professor psychologie aan de University of Toronto. Het is normaal om snel van iemand van slag te kunnen zijn, maar als iemand al na een paar weken dingen als 'je bent mijn soulmate en ik wil de rest van mijn leven met je doorbrengen' zegt, is het misschien goed om wat vraagtekens bij je ontluikende liefde te zetten, volgens Dr. Bockarova.

Bockarova: 'Although not true in all cases, this sort of behavior is quite common, unfortunately, among controlling, abusive, or narcissistic partners.'

Hoewel de ander echt verliefd op je kan zijn, heeft diegene nog geen idee van je mindere eigenschappen, legt dr. Bockarova uit. Als iemand je al zo vroeg op een voetstuk zet, wordt de kans groter dat de ander zich agressief of koud zal gaan gedragen zodra het perfecte beeld van jou begint te verkruimelen. In het ergste geval beland je langzaamaan in een relatie waarop je op eieren loopt omdat je de ander maar niet wil teleurstellen.

Dr. Bockarova: 'I would tread carefully with someone making extremely grand gestures before they know you. Be cognizant that long-lasting and healthy love takes communication, trust, reliability, and genuine care, which takes time to build.'


2. Oversharen op de eerste date.

Het is makkelijk om dit gedrag te zien als een speciale klik; jullie voelen je zo verbonden, dat je dater al snel veel durft te vertellen aan je. Vertelt je crush over zijn of haar vroegere jeugd en familie, dan vatten we dat op als een fijne, open persoonlijkheid. Pas alleen op als er al heel snel ook verhalen over vorige relaties worden verteld, zegt dr. Bockarova. .

Als een ex op een natuurlijke manier ter sprake komt, is dat natuurlijk prima, maar als ze door blijven ratelen over vorige date- en relatie-ervaringen, is het niet zo'n goed idee om al met een ander (jou) te gaan daten.


3. Ze texten je non-stop.

Als je elkaar net leuk begint te vinden, is het natuurlijk logisch dat je veel met elkaar text. Iemand die er vier dagen over doet om te antwoorden, is natuurlijk allesbehalve romantisch. Maar té veel texten kan een red flag zijn.

Dr. Bockarova:

'They may simply attach to romantic partners quickly and be unaware that the amount of communication is overwhelming.'

Al helemaal mee oppassen: daters die een tikje boos reageren of je schuldig laten voelen als je aangeeft dat je iets meer ruimte nodig hebt.


4. Ze willen AL hun tijd met je doorbrengen.

Het klinkt hartstikke romantisch als iemand geen genoeg van je kan krijgen; theoretisch. In de praktijk is het een grote red flag als je nieuwe fling ie-de-re avond langs wil komen of elke dag met je wil doorbrengen; ook als je aangeeft dat je moet werken, met vrienden hebt afgesproken of gewoon een avond alleen wil zijn.

Dr. Bockarova: 'Requests for more quality time together can become toxic and unhealthy when you feel pressured or are actively made to feel guilty for wanting to spend time on interests or with people other than your partner. Relationships should be built on mutual trust, care, reliability, and love; not coercion, manipulation of emotions, and fear.'


5. Je nieuwe lover is wel HEEL beschermend.

'Ik ben zo gek op je, ik zou me echt niet kunnen voorstellen dat je met een ander bent,' klinkt heel romantisch, maar zulke uitspraken, zeker als ze al vroeg in de relatie worden gedaan, kunnen ook een topje van een behoorlijk jaloerse ijsberg zijn.

Dr. Bockarova: 'Jealousy is a normal response to a real threat to the relationship.'

Een jaloerse emotie is een natuurlijke reactie van de mens op het gevoel dat de relatie in gevaar is. Máár. Er is ook ongezonde jaloezie.

Dr. Bockarova: 'If you find yourself having to defend completely innocent behavior, or [with a partner who] insistent on prying into your phone or social media accounts in a way that makes you feel uncomfortable and isn't reciprocated, there are definite red flags.'


6. Je lover maakt onrealistische, grote beloften.

Kijk, zeggen dat je de ander nooit pijn zal doen is natuurlijk niet per se slecht, maar soms zijn degenen die dit soort dingen het hardst schreeuwen juist de lovers die dat wel doen.

Dr. Bockarova: 'It's best to pay attention to a person's actions and values first before wholeheartedly latching onto their words.'

Dr. Bockarova waarschuwt vooral te letten op een disbalans tussen iemands woorden en iemands gedrag; liggen die twee vaak ver uit elkaar, dan is het tijd om alerter te zijn.

Van: Cosmopolitan US