ELLE's Marjolein Stormezand gaat, na vier jaar alleen te hebben gewoond (en een eerdere horror samenwoonervaring), samenwonen. In de nieuwe rubriek 'Samenwonen, hels of hemels' onderzoekt zij hoe het een beetje leuk te houden met elkaar.


Het lijkt erop dat ik ga samenwonen. Er is nog geen contract getekend, dus wellicht ben ik te voorbarig met mijn schrijven. Mijn nieuwe huisgenoot vindt in ieder geval dat we voorzichtig moeten zijn met het uitspreken van onze wens. Hij vindt vooral dat ik een beetje moet dimmen met negatief zijn over samenwonen. 'Want anders komt er nooit een contract', zijn woorden.

'Ik zal mijn ervaringen rondom samenwonen samenvatten: De Hel'

Sinds ik weet dat ik mogelijk ga samenwonen, zie ik overal beren op de weg. Dit is geen millennial-geneuzel, een verhaal over niet kunnen delen, nog op reis willen of iets anders spannends solo te willen ondernemen. Ik verlang niet naar mijn vrijheid of een ander. Ik wil met hem, het liefst voor altijd. Dat is het allemaal niet.

Ik zal mijn ervaringen rondom samenwonen samenvatten: De Hel. Na tien jaar de samenwoonsituatie een kans te hebben gegeven, was de conclusie: Dit. Nooit. Meer. Totdat ik mijn huidige partner tegenkwam, verliefd en zwanger werd, zo kan het gaan. Samenwonen is dan wel handig.

'Je kunt nu nog terug,' is zijn reactie nadat ik alle mogelijke doemscenario's heb opgesomd in een Whatsappbericht. In een paar regels weet ik samen te vatten waarom ons leven gedoemd is te mislukken en waarom de hele relatie sowieso geen bestaansrecht meer heeft. Slim.

Hoe het zit: ik vind na vier jaar alleen te hebben gewoond, samenwonen doodeng. Hoe moet ik mij na al die tijd alleen in hemelsnaam weer tot iemand verhouden (mocht je nu willen opmerken dat ik dit toch had kunnen bedenken voordat ik aan baby begon; klopt. Zeker. Èn door.)? Daan Borrel, die voor ELLE een artikel schreef over de keerzijde van samenwonen, deelt mijn onzekerheden. Als je samenwoont heb je de plicht om voor elkaar te zorgen, zonder dat daarbij alle romantiek vervliegt. Zij vond een manier. Samenwonen.. ik deed het tien jaar. Tien jaar lang kibbelden we wat af.

De meeste ruzies in relaties gaan over geld, zo ook bij ons. Twee op de drie mensen vindt dat hij beter met geld kan omgaan dan zijn partner, blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het Ministerie van Financiën. Vooral wanneer een relatie onder druk komt te staan door geldzorgen, lopen de ruzies hoog op.

Hoe men op geld reageert komt vaak voort uit wat je van huis uit hebt meegekregen. Onbewust beïnvloedt dit je gedrag. Volgens, Joke de Walle, socioloog en schrijver van het boek Gedoe om Geld, kun je conflicten alleen structureel oplossen als je verder kijkt dan die ruzies over geld en onderzoekt waar je ideeën en gevoelens over geld vandaan komen.

'Gaat hij bij me weg, sta ik op straat. Daar komt het op neer.'

Mijn partner heeft een heel andere relatie met geld dan ik. In een notendop: bij mij is het er nooit geweest, bij hem was het er in overvloed. Ik heb al van jongs af aan de waarde van geld leren kennen en leef zuinig. Niets is mij gegeven. Geld is iets wat er niet zomaar is, is mijn mening. Mijn partner vindt het leuk om over geld te praten. Hij houdt van mooie en luxe spullen en van uit eten gaan. Van grote bedragen wordt hij niet zenuwachtig. Dit omdat hij vertrouwen heeft dat geld er toch wel is of het er wel weer komt.

De woning waar we willen gaan wonen, is niet goedkoop. Niet volgens mijn standaard. De verhuizing houdt in dat een aanzienlijk deel van mijn inkomsten opgaat aan vaste lasten. Als ik bedenk dat ik in mijn huidige situatie (een vrij lage huur en een heel overzichtelijk huishoudpotje) al niet aan sparen toekom, word ik daar heel zenuwachtig van. Ik voel mij afhankelijk in de nieuwe situatie. Want gaat hij bij me weg, sta ik op straat. Daar komt het op neer. Nu begrijp ik heus dat gaan samenwonen met de gedachte dat het ook weer uitgaat niet per se een heel gezellig begin is, realistisch is het wel. Wat zeiden ze daar ook alweer over? Een slimme meid is op haar... precies.

Hoe doen andere vrouwen dit? Hoe zorg je dat je terwijl je samenwoont je eigen (financiële) onafhankelijkheid behoudt en dat het leuk blijft? Dit zal ik de komende weken onderzoeken in de vijfdelige serie Samenwonen: hel of hemels? Een rubriek die voor alle huisgenoten de moeite waard is. Want naar wat ik begrepen heb, is er overal wel gekibbel over geld en afwas.

Marjolein Stormezand editor ELLE
.