I wish therapy was cheaper than podcast equipment, is een veelgehoorde reactie op podcasts die momenteel op het internet circuleren. Bijvoorbeeld op een fragment uit Fresh and Fit, waarin host Myron Gaines aan het woord is:

'Als je een serieuze relatie met een vrouw hebt, zou ze geen Instagram moeten hebben. Naar mijn mening is dat vreemdgaan, zeker als ze schaarsgeklede foto's van zichzelf post. Wat seks voor mannen is, is aandacht voor vrouwen: daarom is het respectloos om in een relatie een verkooplabel om je nek te hebben (op Instagram, red.).'

'De realiteit is seksistisch'

Hun Instagrampagina (die, schokkend genoeg, bijna 43.000 volgers heeft) staat rammend vol met vergelijkbare uitspraken. Voor een podcast die fitness als thema heeft, gaat het verdacht veel over vrouwen en hun gedragingen. Er zijn mannelijke gasten die claimen dat de baan van een vrouw nooit voor 'his needs' zou mogen komen, en dat 'de realiteit nou eenmaal seksistisch is' (dus wij, de vrouwen, zouden moeten 'stoppen met huilen'). Tot overmaat van ramp posten ze quasi-inspirerende quotes waar je nekharen van overeind gaan staan, zoals stay away from single moms en if she a hoe let her go.

Vrouwonvriendelijke podcasts

Het zou bijna grappig zijn als het niet symbool zou staan voor een groter probleem: dat podcasts in rap tempo een spreekbuis beginnen te worden voor misogynie. Dit voorbeeld staat niet op zichzelf – er zijn veel meer mannen die een podcast gebruiken om vrouwonvriendelijke ideeën te etaleren. De meeste van hen beschouwen zichzelf als 'alpha males', die andere mannen aanmoedigen om sociale dominantie af te dwingen.

Zo kwam The No Filter Podcast laatst ook in opspraak, vanwege een uitspraak over post partum lijven: 'Als mijn vrouw de boel laat hangen nadat ik kinderen met haar heb gekregen, waarschuw ik haar maar één keer. Ze moet haar shit together krijgen, anders ben ik weg. Ik wil me nog steeds seksueel aangetrokken kunnen voelen tot haar.' Van enige zelfreflectie achteraf was geen sprake, blijkt uit een reactie aan The New York Post: ze hebben geen spijt en vinden dat het 'gerechtvaardigd is om hun eigen mening te hebben'.

Misogynie op TikTok

Uit een onderzoek dat in 2021 gepubliceerd is blijkt dat misogynie een groot onderdeel is van haatdragende taal op TikTok. De extreemste voorbeelden zijn accounts die Men Going Their Own Way ophemelen, een beweging die mannen aanmoedigt om weg te blijven van vrouwen. Maar er circuleren ook een hoop andere videos die misogynie combineren met andere vormen van haat, zoals white supremacy.

Ijzersterke parodieën

Dat menig vrouwelijke Tiktokker de digitale barricades opgaat, is dus begrijpelijk. De zoekterm misogynistic men podcast levert inmiddels talloze hits op, voornamelijk van vrouwen die de mannen in kwestie op de hak nemen. Met een filter van een baard draaien ze de rollen om, en maken ze video's onder de noemer if women made podcasts like men.

Het is een slimme truc, omdat het treffend laat zien hoe absurd de denkwereld van sommige podcastshosts is. Neem bijvoorbeeld Tiktokker The Lousy Poledancer, die meerdere parodieën over dit fenomeen maakte, en de mannen een mooie spiegel voorhoudt: 'Veel mannen posten video's over hun work-out schema. Terwijl we allemaal weten dat ze dat alleen doen om hun spieren te laten zien! Als een hooggeplaatste vrouw dát soort content tegenkomt, moet ze echt niet kwijlen. We denken vooral: motherless behaviour!'.

Artikel loopt verder onder de video.

tiktokView full post on Tiktok

Een stap terug

Het is geestig hoe vrouwen hierop inhaken, maar het is treurig dat het moet. Een podcast is bij uitstek geschikt voor verbinding, een dialoog. De techniek biedt zoveel kansen op vooruitgang, en toch kiezen deze mannen ervoor om een stap terug te doen: soms voelt het werkelijk alsof je naar een gesprek van zeventig jaar oud luistert. Het voedt het idee dat vrouwen minder waard zijn dan mannen, en vooral op de aardbol zijn voor seks. En dan nog verbaasd zijn dat er elke tien dagen een vrouw sterft aan femicide.

Wie ervoor kiest een podcast te beginnen, doet dat vaak vanuit de overtuiging dat je iets toe te voegen hebt – of dat nou je expertise of een nog onbekend verhaal is. Maar het concept van mannen die denken dat ze voor vrouwen kunnen spreken, is stokoud. Het getuigt van flinke arrogantie als je daar nog vernieuwing in ziet, na drie feministische golven. En of het de mannen echt wat oplevert, is bovendien de vraag: wie zoveel negativiteit bij een ander voelt, kan inderdaad beter met een psycholoog gaan praten.

Laatst ging wederom een fragment viral uit de Fresh and Fit-podcast, waarin ze voor de verandering wel in gesprek gaan met een vrouw.

'Waarom geeft het jou eigenlijk zo'n goed gevoel om te zeggen dat ik niet speciaal ben?' zegt ze.

Je ziet hem even nadenken. Toch blijft het stil.