Het verkennen van seksualiteit kan verwarrend zijn wanneer je niet helemaal bekend bent met de definities van bepaalde seksuele of romantische identiteiten. Twee bekende termen zijn panseksueel en biseksueel, en dit is het verschil tussen de twee.

Dit is de betekenis achter panseksueel en biseksueel

Seksualiteit is een spectrum en er zijn veel labels die mensen gebruiken binnen de LGBTQ+-gemeenschap. Twee termen die veel genoemd worden, zijn panseksueel en biseksueel. Hoewel de labels al tientallen jaren bestaan, worden hun betekenissen soms nog steeds door elkaar gehaald.

Het goed begrijpen van deze termen is niet alleen belangrijk om zelf goed op de hoogte te zijn, maar ook om de zichtbaarheid te vergroten van iedereen die zich rekent tot het panseksuele en biseksuele label. Dus hier komt het verschil:

Biseksualiteit wordt vaak beschouwd als aantrekking tot meer dan één gender, terwijl panseksualiteit vaak wordt beschouwd als seksuele of romantische aantrekking tot mensen – ongeacht hun gender.

Wat betekent het om biseksueel te zijn?

Biseksualiteit is de seksuele en romantische aantrekking tot meer dan één gender. Eén van de meest voorkomende definities van biseksualiteit is afkomstig van auteur en activist Robyn Ochs. Die beschrijving is als volgt: 'Het potentieel om – romantisch en/of seksueel – aangetrokken te worden tot mensen van meer dan één geslacht, niet noodzakelijkerwijs op hetzelfde moment, niet noodzakelijkerwijs op dezelfde manier en niet noodzakelijkerwijs in dezelfde mate.'

Wat is het verschil tussen panseksualiteit en biseksualiteit?

Het verschil varieert echt op basis van iemands definitie en begrip van de termen 'panseksueel' en 'biseksueel'. Op basis van hun basisdefinities betekent biseksualiteit seksuele, romantische of emotionele aantrekking tot meer dan één gender, terwijl panseksualiteit seksuele, romantische aantrekking tot iedereen betekent, ongeacht het gender.

Panseksualiteit is een reactie op het feit dat biseksualiteit vaak wordt afgekort tot 'mannen en vrouwen', wat niet noodzakelijkerwijs transgenders en non-binaire mensen omvat. Maar dat is echt een kwestie van een maatschappelijke definitie, het sluit in beginsel niemand uit.

Hoe weet je of je panseksueel of biseksueel bent?

Er is niet één specifieke lijst met kenmerken die erop kunnen wijzen dat je panseksueel of biseksueel bent. Je kan je op ieder moment realiseren dat je biseksueel, panseksueel of een andere seksuele geaardheid hebt. Het is aan jou om te beslissen wat goed voelt voor jou.

Het is belangrijk om op te merken dat seksuele identiteiten fluïde zijn en in de loop van de tijd kunnen veranderen. Het belangrijkste om te onthouden is dat je nooit iemand in een hokje moet plaatsen of ergens een label op hoeft te plakken. Als een term niet goed voor je voelt, is dat oké.

Kun je zowel panseksueel als biseksueel zijn?

Ja. Maar nogmaals, alles hangt af van iemands begrip en definities. Het is aan ieder individu om te bepalen welke term voor hen goed voelt. Als jij vindt dat je zowel panseksueel als biseksueel bent, dan is dat zo.

Is biseksualiteit binair?

Nee. Er bestaat een algemeen misverstand dat het voorvoegsel 'bi' in 'biseksualiteit' alleen verwijst naar mannen en vrouwen, en dus binair is. De waarheid is dat voor veel biseksuele mensen het voorvoegsel 'bi' eigenlijk verwijst naar geslachten die lijken op en verschillen van die van henzelf. Er zijn ook transgenders en non-binaire mensen die zich als biseksueel identificeren.