Chuck Bass, Hardin, Damon of Joe Goldberg: bijna iedere film of serie heeft wel een mannelijk personage dat een echte bad boy/hartenbreker is. Nieuw is dit fenomeen zeker niet – Shakespeare himself had zelfs al bad boys in zijn toneelstukken (Othello, Romeo of Hamlet).

Maar waarom? Waarom verlangen wij vrouwen altijd naar de bad boy in een serie?

De anatomie van een bad boy

Er zijn een aantal redenen waarom vrouwen zich van nature meer aangetrokken voelen tot de slechteriken, dan tot de held van het verhaal. En dit geldt eigenlijk niet alleen voor films en series, maar ook zeker in boeken. Wie weet ook wel in het echte leven. Maar voordat we daar echter in duiken, is het handig om de term bad boy te definiëren.

Met een bad boy bedoelen we een man die zich nietconformeert aan de maatschappelijke verwachtingen of normen – of dat nu een man is die de wet overtreedt, graag de grenzen van het geduld van anderen oprekt, of zo fel onafhankelijk en trouw aan zichzelf is dat het hem niet uitmaakt wat iemand anders van hem denkt.

In Hollywoodscenario's is de slechterik bijna altijd een outcast met een soort duistere geschiedenis. Chuck Bass had geen moeder en een nalatige, door geld geobsedeerde vader. Deze extra complexiteit creëert niet alleen een element van mysterie rondom de man in kwestie, maar helpt ook zijn rebelse gedrag en de twijfelachtige besluitvorming te verklaren. Dat is een belangrijke factor die bijdraagt aan de reden waarom vrouwen zich vaak aangetrokken voelen tot deze karakters.

5 redenen waarom vrouwen zich meer aangetrokken voelen tot de bad boy

1. Bad boys en mannelijkheid

Vrijwel alle bad boys vertonen in series en films karaktertrekken die door de huidige maatschappij als extreem mannelijk worden gezien. Denk hierbij aan buzzwords als moedig, sterk, zelfverzekerd, assertief en dominant. Doordat deze kenmerken verweven zijn met de heersende de idealen van mannelijkheid, slaan veel vrouwen daar op aan.

2. I can fix him

Een andere logische oorzaak is dat we dit soort mannen als oplosbaar beschouwen. Een man met een roerig verleden, die emotioneel onbekwaam is of volkomen egocentrisch is, heeft hulp nodig. En die hulp bieden wij maar wat graag. I can fix him, weetjewel. We romantiseren nou eenmaal wat graag dat uitgerekend wij de uitverkorene zijn die deze 'slechterik' weet te temmen en tot rust brengt. Daar hebben ze een woord voor: Delulu.

3. Tegenpolen trekken elkaar aan

Een tale as old as time: tegenpolen trekken elkaar aan. We voelen ons aangetrokken tot eigenschappen die we zelf missen, deels omdat we onbewust een partner zoeken die deze leegte opvult en ons heel maakt. Daar kan ik wat van vinden, maar in de praktijk gebeurt het vaak.

4. Het 'Good Girl' complex

Volgens psychologe Robyn McKay en auteur van Smart Girls in the 21st Century geven sommige vrouwen de voorkeur geven aan slechte jongens ,omdat het hen in staat stelt hun innerlijke verlangen naar rebellie te voeden. Dit geldt vooral voor vrouwen die zich altijd keurig moesten gedragen, omdat dat nou eenmaal hoort bij een meisje. Een bad boy is daarmee de ultieme vorm van verzet

5. Niet alles is zo slecht met een bad boy

Er zitten ook echt wel een aantal voordelen aan de rebelse man. Denk aan een gevoel van bescherming dat gepaard gaat met zijn dominante houding. Een ander voordeel van het daten met een bad boy is de onvermijdelijke avontuurlijkheid van de relatie: jongens als Chuck Bass en Patrick Verona nemen hun dames zeker mee op een aantal behoorlijk interessante dates.

* side note: Een speelse bad boy met een knipoog is leuk, en je mag best op een dominante man vallen, maar we houden absoluut niet van toxic masculinity en trekjes van misbruik en narcisme. Er is een wereld van verschil tussen een Hardin-type 'bad boy' en een beledigende, controlerende of misbruikende man. Laat Hollywood alsjeblieft de slechte jongen niet verheerlijken – want wat er ook gebeurt, een man hoort je te respecteren.