Met een duik in de sojasaus en een flinke dot wasabi is je makirol compleet. De groene opkikker geeft je een pittige rush die zo weer verdwijnt. Lekker, maar niet wat je denkt dat het is. Waarschijnlijk heb je nog nooit wasabi gegeten.

Wasabia Japonica

Met de wortels van het Wasabia Japonica kruid wordt, met behulp van een ruwe rasp van haaienhuid, wasabi gemaakt. Geraspt en wel is de specerij uit Japan lichtgroen, zoet en scherp. Opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komt.

Het originele kruid is erg moeilijk om te kweken en dus is echte wasabi kostbaar. De goedkope variant die jij bij de sushi eet, is dan ook absoluut geen wasabi.

Mierikswortel

Wat er op je bord ligt, wordt gemaakt van de broer van de Wasabia Japonica, de mierikswortel. Met wat creativiteit, mosterd, radijs en groene kleurstof wordt daar ‘wasabi’ van gemaakt. Helaas lijkt deze versie niet helemaal op het origineel. Vers geraspte wasabi is een stuk smaakvoller.

Échte wasabi proeven

Voel je je belazerd? Je bent niet alleen. Bijna de hele wereld eet nepwasabi. Wil je de echte variant een keer proeven, reserveer dan een tafel in een Japans toprestaurant. Schuif bijvoorbeeld aan bij Yamazato in Hotel Okura Amsterdam zodra dat weer kan. Maar wees gewaarschuwd, voor dit schaaltje betaal je flink wat meer dan bij de sushitent om de hoek.

Toko Tools
japanse eetstokjes met draak motief zwart
Chopsticks - DongDong

SHOP

Bol.com
westmark
vijzel met stamper van graniet 13 cm
Vijzel - Westmark
De Bijenkorf
tefal ideal wokpan   Ø 36 cm   met glazen deksel
Wokpan - Tefal
Bol.com
relaxdays stomer bamboe   rijst stoommandje   mandje om te stomen   2 laags   26 cm
Bamboe stoommandje - Relaxdays
Bol.com