Met een duik in de sojasaus en een flinke dot wasabi is je makirol compleet. De groene opkikker geeft je een pittige rush die zo weer verdwijnt. Lekker, maar niet wat je denkt dat het is. Waarschijnlijk heb je nog nooit wasabi gegeten.
Wasabia Japonica
Met de wortels van het Wasabia Japonica kruid wordt, met behulp van een ruwe rasp van haaienhuid, wasabi gemaakt. Geraspt en wel is de specerij uit Japan lichtgroen, zoet en scherp. Opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komt.
Het originele kruid is erg moeilijk om te kweken en dus is echte wasabi kostbaar. De goedkope variant die jij bij de sushi eet, is dan ook absoluut geen wasabi.
Mierikswortel
Wat er op je bord ligt, wordt gemaakt van de broer van de Wasabia Japonica, de mierikswortel. Met wat creativiteit, mosterd, radijs en groene kleurstof wordt daar ‘wasabi’ van gemaakt. Helaas lijkt deze versie niet helemaal op het origineel. Vers geraspte wasabi is een stuk smaakvoller.
Échte wasabi proeven
Voel je je belazerd? Je bent niet alleen. Bijna de hele wereld eet nepwasabi. Wil je de echte variant een keer proeven, reserveer dan een tafel in een Japans toprestaurant. Schuif bijvoorbeeld aan bij Yamazato in Hotel Okura Amsterdam zodra dat weer kan. Maar wees gewaarschuwd, voor dit schaaltje betaal je flink wat meer dan bij de sushitent om de hoek.