Zet ELLE op een kookboekenafdeling neer, en het zweet breekt ons uit. Niet omdat we niet weten wat te kopen: de keuze is juist TE groot. Op een zwakke dag rekenen we zo drie exemplaren af, ook als we er echt (echt!) maar één zouden kopen.

In principe verdienen alle kookboeken aandacht, want er zit vaak gigantisch veel liefde in. Maar ja. Geld, tijd, je kent het wel. Daarom werd het weleens tijd voor een kookboekentest, zodat jij het denkwerk bijna niet meer hoeft te doen. En je linea recta naar een nieuw boek kunt lopen, zodat je niet meteen honderd euro armer bent (wij).

Ottolenghi Test Kitchen: Extra Lekker

In een notendop?

Ottolenghi's testkeuken kennen we natuurlijk al van het (heerlijke) boek Shelf Love. In die keuken, daar gebeurt het. Deze Extra Lekker-editie focust zich op het 'Ottolenghificeren' van gerechten. Op smaakmakers, zou je kunnen zeggen. Het boek staat boordevol tips om maaltijden iets extra's mee te geven, zoals een beetje funk, saus, crunch, fris, of olie. Die smaakmakers zijn soms als los recept uitgeschreven, maar er staan ook genoeg complete gerechten in het boek.

Plus


> De insteek is heel duurzaam. Bij ieder gerecht staan bewaar-of voorbereidingstips, en suggesties voor variaties (mocht je iets niet in huis hebben).
> Dit boek speelt in op hét grootste geheim van koken: veel extraatjes in huis hebben. Een spiegelei op brood wordt een stuk specialer met wat pittige saus, ingelegde aubergine of bosuipesto. Bereid op je luie zondag wat smaakmakers voor, en je hebt er heel de week plezier van.
> Genoeg verrassende, nieuwe Ottolenghi-recepten voor de liefhebber (hoe blijft die man het toch doen).
> Je wordt ruimschoots aangemoedigd om te experimenteren. Omdat er zoveel recepten voor losse elementen instaan. Denk aan za'atar tomaatjes of kokoschutney. Dingen die het waarschijnlijk prima doen bij je eigen, vertrouwde recept voor pasta en/of curry.


Min


> Je wordt ruimschoots aangemoedigd om te experimenteren. Als je veel tijd in de keuken doorbrengt is dit leuk, als je snel in de stress schiet van eigen inbreng niet.

Krijgt het oog ook wat?


Zoals we van Yotam en zijn team gewend zijn: ja, ja, ja.

elle's kookboekentest ottolenghi test kitchen extra lekker
Gallery Stock
Park Uitgevers 
elle's kookboekentest ottolenghi test kitchen extra lekker
Gallery Stock
Park Uitgevers



Welke recepten je MOET maken?

De geroosterde tomaten-auberginesoep met ansjovis aioli, de gebakken polenta met feta, bechamel en za'atar tomaten, de meringuerol met gebrande honing en pittige sinaasappels.

Recept: garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

Ingrediënten:

  • 750 gram grote tijgergarnalen met kop en schaal
  • 2,5 el olijfolie
  • 2 el tomatenpuree
  • 6 tenen knoflook (gepeld en gekneusd met de platte kant van een mes)
  • 40 g verse gemberwortel (geschild en in dunne plakjes)
  • 50 g stengels citroengras (circa 4 stuks - in grove stukken)
  • 8 grote verse kaffirlimoenbladeren
  • 3 rode chilipepers (met zaadlijsten en al in grove ringetjes - 45 g)
  • 1 blik volvette kokosmelk (400 g)
  • 60 ml slagroom (plus 2 el extra voor erbij)
  • 250 gram datterini- of cherrytomaatjes
  • 1 limoen in 4 parten
  • zout

Voor de gebakken smaakgevers:

  • 105 ml olijfolie
  • 6 tenen knoflook (gepeld en in dunne plakjes)
  • 2 rode chilipepers (met zaadlijsten en al in schuine dunne ringetjes)
  • 30 g verse gemberwortel (geschild en in julienne)
  • 15 g kokosvlokken
  • 15 g basilicumblaadjes

Bereiding

  1. Pel de garnalen – verwijder de koppen en de schalen en zet deze apart. Verwijder de zwarte darmdraad uit de gepelde garnalen en zet de garnalen tot gebruik in de koelkast.
  2. Verhit 2½ el olie in een grote sauteerpan met een passend deksel op halfhoog tot hoog vuur. Voeg de tomatenpuree en de garnalenkoppen en -schalen toe en bak af en toe roerend 3 minuten tot ze donkerrood zijn. Doe de knoflook, gember, citroengras, kaffirlimoenbladeren en chilipepers erbij en bak alles nog 1 minuut tot het geurt. Voeg de kokosmelk, room, 450 ml water en 1 theelepel zout toe aan de pan en breng alles tegen de kook aan, zet het vuur halfhoog tot laag, zet het deksel erop en laat het geheel 25 minuten zachtjes koken. Giet de bouillon in een zeef op een grote kom en druk de inhoud van de zeef aan om er zo veel mogelijk smaak uit te krijgen (gooi de inhoud van de zeef weg of bewaar hem voor iets anders). Spoel de sauteerpan om, u heeft hem later weer nodig.
  3. Bereid intussen de gebakken smaakgevers. Doe de olie, knoflook, chilipepers en gember in een grote koekenpan en zet hem op halfhoog vuur. Laat alles af en toe roerend 8 minuten bakken, voeg de kokosvlokken en een snufje zout toe en laat nog 4 minuten bakken of tot de knoflook en kokos goudbruin en de chilipepers doorschijnend zijn. Schep met een schuimspaan alle vaste ingrediënten op een bord dat met keukenpapier is bekleed. Doe de basilicumblaadjes in de koekenpan en laat ze in 2-3 minuten donkergroen en doorschijnend worden. Giet ze in een zeef op een kom en vang de aromatische olie op. Veeg de koekenpan schoon, u heeft hem nodig voor de garnalen.
  4. Doe een eetlepel aromatische olie in de grote sauteerpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de tomaten toe en bak ze 6-7 minuten of tot ze geblakerd zijn en vrijwel openbarsten. Voeg de gezeefde bouillon toe en verhit hem tot hij zachtjes borrelt. Laat hem nog 3 minuten koken en zet hem op laag vuur terwijl u de garnalen bakt.
  5. Zet ten slotte de grote koekenpan op halfhoog tot hoog vuur. Schep de garnalen om met ⅓ theelepel zout en 2½ eetlepel aromatische olie. Bak als de pan heel heet is de garnalen 60-90 seconden per kant (schep ze om zodat ze mooi kleuren). Doe dat als de pan te vol wordt in twee porties.
  6. Verdeel de bouillon over vier ondiepe kommen en leg de gebakken garnalen erin. Knijp een partje limoen uit over elke kom en sprenkel over elke kom ½ eetlepel extra room en 1 theelepel aromatische olie. Garneer met de gebakken smaakgevers.