Ligt je koelkast vaak vol met kleffe spinazie en beschimmelde aardbeien? Misschien ligt het dan niet aan de kwaliteit van je groente en fruit, maar aan de manier waarop je het opbergt. Met deze bewaartips blijft je groene handel veel langer goed.
Tips voor groenten & fruit bewaren
- Direct wassen
- Handdoek of keukenpapier
- Avocadopit bewaren
- Los van elkaar bewaren
- Pas op voor zonlicht
- Vershoudfolie
- Ui en knoflook
- Vriezer
Direct wassen
Je groente en fruit wassen net voordat je het opeet, is natuurlijk een goed plan. Net voordat je het opeet, niet ruim van tevoren dus. Wanneer fruit vochtig wordt, bederft het namelijk sneller. Was die bessen en bieten dus pas op het moment dat je ze daadwerkelijk op gaat eten.
Handdoek of keukenrol
Had je de boel overschat en zit je nu toch met een natte krop sla? Bewaar deze dan altijd in een handdoek of keukenrol. Hierdoor kan het water makkelijk absorberen en blijft dat groen langer knapperig en fris. Geen verlepte sla meer voor jou dus.
Avocadopit in de prullenbak
Gebruik je maar een deel van je avocado, gooi de pit dan niet weg, maar stop ‘m in de ongebruikte helft. De pit helpt oxidatie te voorkomen en hierdoor blijft je avocado langer goed.
Alles bij elkaar
Mik je alles samen in één bak, dan bestaat de kans dat je groente en fruit sneller bederft. Dit komt doordat bepaalde soorten ethyleen vrijlaten. Bewaar ze dus los van elkaar.
In de zon
Hartstikke leuk, zo’n fruitmand op tafel, maar kijk je uit dat er geen zonlicht bij komt? De warmte en het licht van de zon zou het fruit niet alleen sneller laten bederven, ook de voedingswaarde zou hiervan achteruitgaan.
Vershoudfolie
Als je dacht dat het extra veilig is om je groenten strak in te wikkelen met vershoudfolie, dan heb je het helaas mis. Groente en fruit hebben ruimte nodig om te kunnen ademen. Ook een dichtgeknoopte plastic zak is dus not done.
Ui en knoflook
Buiten veel ethyleen, bevatten uien en knoflook natuurlijk een erg sterke geur. Bewaar je deze stinkerds gezellig bij de rest, dan kan dat de smaak van je andere etenswaren beïnvloeden. Zit je nou niet te wachten op een appel met uiensmaak, berg dan zowel je ui als je knoflook apart op in een afgesloten bakje.
Vriezer
Nog een kliekje groenten over? Gooi deze dan nooit zomaar in de vriezer. Je kunt ze beter eerst blancheren. Door deze kookmethode deactiveer je de enzymen en blijven ze langer goed. Superhandig voor een gezonde vriesvakvoorraad.
Bronnen: CookingLight, Insider, Oh My Veggies