Er gaat niets boven de geur van een geroosterde boterham in de ochtend. Niet alleen ons reukvermogen wordt blij van die bruine, krokante dingen: onze darmen ook. Althans, dat is wat ze zeggen. Het gerucht gaat dat geroosterd brood beter voor je darmen zou zijn. Maar is dit écht zo?

We spraken Elisabeth Veenstra van DieetPlaneet, om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen omtrent het mysterie van de geroosterde boterham. Lees en huiver.

Is geroosterd brood licht verteerbaar?

Zodra brood geroosterd wordt, verandert de structuur. Het zetmeel dat in brood zit bevat zogeheten 'lange moleculen'. Als deze in aanraking komen met de hitte van een rooster of oven, veranderen ze in 'korte moleculen'.

In tegenstelling tot de lange moleculen, begint de vertering van korte moleculen al in onze mond. Hierdoor is het zetmeel sneller te verteren dan het zetmeel in ongeroosterd brood.

Bekijk ook: voor deze toast met jam kom jij je bed wel uit

preview for Jelly Donut French Toast Is A Perfect Mash-Up

Is geroosterd brood gezonder?

Maar of die kortere moleculen in zo'n verse toast nou écht zoden aan de dijk zetten? Volgens Elisabeth niet. Het verschil is namelijk te klein om daadwerkelijk merkbaar te zijn voor je darmen. Daarnaast is het ook niet beter of gezonder. Je wil namelijk juist dat je darmen aan het werk blijven: de spijsvertering wordt bevorderd als je darmen wat meer hun best moeten doen.

Mocht je last hebben van je darmen, dan kun je tijdelijk terugvallen op licht verteerbaar voedsel. Lees hier ons artikel over licht verteerbaar eten. Als je dan toch trek hebt in brood, kun je beter kiezen voor een witte boterham. Deze is namelijk lichter verteerbaar dan een geroosterde bruine variant. Wel een stuk minder voedzaam.

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!