Ga jij over je nek van de geur van rode biet, terwijl je buurman aan tafel nergens mee lijkt te zitten? Een nieuwe studie onthult dat hoe je geur ervaart, kan verschillen tot van die van een ander. Blijkbaar zit geur niet alleen in je neus, maar ook in je DNA. We duiken de wetenschap voor je in. Lees en leer.

Geur en voedsel

In onze neusholte zitten vijfhonderd tot zevenhonderd verschillende geurreceptoren. Hiermee kunnen we zo'n tienduizend geuren ruiken. Aardig complex dus, dat reukvermogen. Geur vertelt wat wel en niet eetbaar is. Als een voedingsmiddel niet lekker ruikt, is het een natuurlijke reactie om het niet te eten. Dat instinct helpt ons overleven.

Genetisch verschil

Onderzoekers van het Monell Chemical Senses Center hebben ontdekt dat kleine genetische verschillen een grote invloed hebben op hoe mensen geuren ervaren. Een enkele genetische mutatie bepaalt al hoe sterk en aangenaam je een geur vindt. Deze genetische verschillen betekenen dat wanneer twee mensen dezelfde molecuul ruiken, de ene persoon bijvoorbeeld een bloemengeur ruikt, terwijl de ander helemaal niets ruikt.

De biet en de koriander-taferelen

We weten inmiddels dat het genetisch is bepaald of je koriander lust of niet. Hoe je de geur van bepaald voedsel ervaart gaat net zo. Neem bietjes. De één kan de grondachtige geur van bieten zo intens vinden, dat het vergelijkbaar is met het eten van een stuk vuil. Maar voor iemand die minder gevoelig is voor de geur, zouden bieten niet heftiger ruiken dan bijvoorbeeld een fles water. Voor een lelietje-van-dalen of de rokerigheid van whisky geldt hetzelfde: voor sommige is de geur intens, terwijl het bij de ander amper doordringt.

Maaltijd op maat

Veel geuren zijn genetisch bepaald en komen terug in voedsel dat je iedere dag eet. Je receptoren en genen kunnen bepalen hoe je je eten beleeft. Dit zou impliceren dat mensen hun maaltijd op hun eigen unieke manier ervaren. Wow! Dit zou nog weleens kunnen betekenen dat er op maat gemaakte voedingsmiddelen gaan komen, voor mensen met een specifiek geur-gen. Ooit, in de toekomst. Best tof, niet?

Bron: NewScientist.nl, SmithsonianMag.com