Een picknick veel werk? Niet nu wij het voorwerk hebben gedaan. We geven handige tips en smakelijke recepten voor de ultieme picknick die je zo klaar hebt staan. Wijntje erbij en richting het park.

Enne, check gelijk even of je alles in huis hebt om mee te nemen. Hier een lekker rijtje picknick-gear. Hup, deze picknickrecepten maken en de zon in!

1. Koude lamsgehaktballetjes

Koude lamsgehaktballetjes maak je zo. Meng in een keukenmachine 500 gram lamsgehakt met 1 teen knoflook, 1 tl gemalen komijn, 1⁄2 tl kaneel en een hand verse koriander. Voeg wat zout en peper toe en rol er balletjes van. Bak ze in weinig olijfolie gaar en rondom bruin en laat afkoelen. Eet ze met Griekse yoghurt, verse munt en Turks brood.

2. Spaanse sandwich

Maak een stevige Spaanse sandwich door een stokbrood te beleggen met plakjes chorizo, omelet, plakjes tomaat, ringetjes bosui en veldsla.

3. Gevuld brood

Gevuld brood is altijd lekker. Snij de kapjes van kleine zuurdesembroodjes af en hol ze een beetje uit. Vul de broodjes met geroosterde paprika, zachte geitenkaas en een flinke hand rucola. Leg de kapjes er weer op en verpak de gevulde broodjes stevig in aluminiumfolie.

4. Viskoekjes

Pureer voor snelle viskoekjes in een keukenmachine 400 g witvisfiletmet 1 ei, 3 el bloem, bosuitjes, een handje verse dille,zout en peper. Vorm er koekjes van en wentel ze door wat paneermeel. Bak ze in olijfolie goudbruin en gaar en laat afkoelen. Eet ze met zure room en partjes citroen.

5. Kipsalade

Kipsalade maak je met plakjes gerookte kip en jonge bladspinazie, granaatappelpitjes, blokjes komkommer, fijngehakte walnoten en een eenvoudige vinaigrette van citroensap en een beetje walnootolie.

6. Meloenspiezen

Neem meloenspiezen mee. Rijg stukken van verschillende soorten meloen (bijv watermeloen en galiameloen) samen met stukken komkommer aan houten barbecuespiezen. Eet ze samen met een stuk feta.

7. Bietendip

Pureer in een keukenmachine gekookte bieten met zure room en mierikswortel tot een smeuïge dip. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. doop er brood en rauwkost in.

8. Aarbeienpannenkoeken

Voor de kinderen. Prak verse aardbeien met wat suiker fijn en verdeel over koude pannenkoeken. Rol ze op, snij ze schuin doormidden en verpak in aluminiumfolie. Neem een spuitbus slagroom mee.

9. Kruidenomelet

Opgerolde kruidenomelet. Klop in een kom eieren met een scheutje melk, wat geraspte belegen boerenkaas en verse fijngehakte kruiden zoals boerenkaas en verse fijngehakte kruiden zoals koriander en geroosterde pompoempitten. Bak er een omelet van. Laat afkoelen, rol op en snij in repen.

10. Jambon beurre

Wat kan er op tegen en goede jambon beurre? Besmeer goed en vers knapperig stokbrood royaal met boerenboter en beleg met goede kwaliteit gekookte ham. Eet er kleine augurkjes bij.

11. Artisjokken

Neem gekookte en afgekoelde artisjokken mee. Doop de blaadjes in een geitenkaasdip die je maakt door 75 g zachte geitenkaas te mengen met 6 el olijfolie, 2 el citroensap, fijngehakte verse maggiplant (of evt bladselderij), kappertjes, zout en peper. Verdun de dip evt met wat water.

12. Gazpacho

Super coole gazpacho. Pureer in een keukenmachine 1 snee stevig witbrood met 1 geschilde komkommer, 2 in stukken gesneden rode paprika’s, 1 blik tomaten, 1 gesnipperde ui en 2 el olijfolie. Roer er 300 ml koud water door en breng op smaak met wittewijnazijn, zout en peper. Zet 30 min in de vriezer en neem mee in een thermoskan.

13. Pasta pesto

Gezond en groen. Kook 400 g volkorenpasta beetgaar. Meng direct met enkele pesto. Laat afkoelen en hussel de pasta met jonge bladspinazie, gekookte en dubbelgedopte tuinbonen, geroosterde pijnboompitten en flink wat geraspte pecorino.

14. Groentewraps

Leg voor groentewraps lange plakken gegrilde aubergine en gegrilde courgette op zachte bloemtortilla’s. verdeel er plakjes tomaat, blaadjes basilicum, zout, peper en olijfolie over. Rol op en snij schuin doormidden.

15. Makreel-aardappelsalade

Voor de visliefhebbers. Meng stukjes gestoomde makreelfilet met waterkers, gekookte en afgekoelde krielaardappels in de schil en een eenvoudige vinaigrette met kappertjes.

16. Perziktaart

Snelle perziktaart voor toe. Beleg een ronde taartvorm met enkele plakjes roomboterbladerdeeg. Bestrijk met een laag appelabrikozencompote en leg er partjes perzik in cirkels op. Bestrooi met suiker. Bak de taart in een tot 180 *C verwarmde oven in 20 min gaar en goudbruin.

17. IJsthee

IJsthee is zelfgemaakt het lekkerst. Zet een pot sterke earlgreythee. Laat helemaal afkoelen en meng er naar smaak citroensap en suiker door. Laat in de koelkast ijskoud worden. Schenk in een thermoskan en steek er enkele takjes citroenmelisse in.

18. Roodfruitsalade

Maak een roodfruitsalade met aardbeien, kersen, aalbesjes en blauwe bessen. Meng mascarpone met de geraspte schil van 1 citroen, enkele el griekse yoghurt en wat suiker. Neem apart mee en serveer bij de salade.

19. Sandwich met doperwtenpuree

Pureer gekookte doperwten met olijfolie, 1 teen knoflook en parmezaanse kaas tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper. Bestrijk ciabatta’s met ricotta en schep er de erwtenpuree op. Strooi er basilicum over.

ELLE Eten tipt: vershoudbakjes
Vershoudbakjes
Lav

SHOP HIER

Bol.com
Vershoudbakje
Mepal

SHOP HIER

Wehkamp
Vershoudbakje
Tefal
Bol.com
Vershoudbakje
Joseph Joseph
Hudsons Bay