De perfecte tosti heeft een knapperige korst en zachtgesmolten kaas. Maar wist je dat niet iedere kaas geschikt is. Welke dan wel? En waarom? De wetenschap zal 't je leren.

Wetenschap

Belangrijk om te noteren: neem niet zomaar een kaas, maar wees selectief. Waar je op moet letten is de hoeveelheid calcium en pH-waarde. Calcium bindt alle ingrediënten in de kaas en de zogenoemde pH-waarde zorgt er juist voor dat de kaas smeuïg wordt en makkelijk verhit kan worden.

De pH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch een waterige oplossing is. Producten met een pH-waarde onder de 7, zoals kaas en azijn, zijn zuur. Producten met een pH-waarde boven de 7 zijn basisch (bijvoorbeeld soda). Een pH-waarde van 7 is neutraal: niet zuur, niet basisch (bijvoorbeeld water en eieren).

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: tosti met gebakken champignons en gruyère

preview for How to Make a Panini with Sauteed Mushrooms and Gruyere

Kaas heeft dus een pH-waarde van 5, maar die kan variëren op de decimaal. De beste pH-waarde voor de perfecte tosti-kaas ligt tussen 5.3 en 5.5.

Welke kaas?

Kazen met de perfecte pH-waarde voor een tosti zijn bijvoorbeeld jonge of extra belegen kaas. Die smelten lekker. Gruyere en manchego ook. De laatste twee hebben een wat sterkere smaak. Lees hier ons artikel over de beste kazen om te smelten.

Tosti met sterke smaak

Wil je liever een kaas gebruiken met een sterkere, zuurdere smaak en een lagere pH-waarde? Leg die dan tussen kaas die wel een goede pH-waarde heeft en er dus omheen smelt.

Tosti-ijzers: ELLE Eten tipt
ESPRESSIONS Smart grill EP8700
Espressions

Shop hier

de Bijenkorf
FriFri-Tosti-ijzer
FriFri
Bol.com
Krups-tosti-ijzer-grill
Krups
Fonq.nl