Onder het mom van je kunt niet vroeg genoeg beginnen: leer je kinderen koken. En proeven. Want daar begint het mee. Wij selecteerden 6 fijne kinderkookboeken om je kids stap voor stap te leren koken. Zij blij, jij blij!

6x de leukste kinderkookboeken


Smaakspoken - José Luis Garcia Lechner & Daan Faber

'Proeven is als praten. Zonder smaken ben je sprakeloos.' Illustrator José Luis Garcia Lechner en culinair schrijver Daan Faber werkten drie jaar aan hun prachtige boek Smaakspoken. Een kinderboek waarmee kinderen niet leren koken, maar proeven. Met een dubbele betekenis; via eten zoekt Puck een weg naar haar vader, chef Maro, om hun verdriet om haar overleden moeder te kunnen delen.

Zeven Smaakspoken - die haar meenemen in de werelden van zout, pittig, vet, zuur, umami, bitter en zoet - helpen haar daarbij. In een avontuurlijk boek leert niet alleen Puck, maar leren ook jonge én oude lezers wat ze nu eigenlijk dagelijks in hun mond stoppen. Want goed proeven moet je leren.

Shop hier Smaakspoken van Daan Faber

Wat Eten We Vandaag? - Susan Aretz

Susan Aretz pleit al jaren op haar blog Smulpaapje.nl voor de culinaire opvoeding van kinderen en blijft het liefst ver weg van standaard kindermenu's gevuld met kipnuggets, kroketten en friet. Niet alleen het verkennen en ontdekken van smaken, maar ook de betrokkenheid van kinderen staan centraal.

In Wat Eten We Vandaag? vind je toegankelijke recepten voor elke dag en voor elk seizoen, inclusief fijne weekmenu's, boodschappenlijstjes en tips voor restjes. En niet te vergeten: hoe je je kinderen betrekt bij het kies- en kookproces!

Shop hier Wat eten we vandaag van Susan Aretz

Eten met Nijntje - Samuel Levie

Een boek voor peuters, kleuters en de rest van het gezin. Eten met Nijntje van Samuel Levie stimuleert de culinaire opvoeding van kinderen op speelse wijze, met lekkere én voedzame recepten.

In vijf korte verhalen neemt Nijntje kinderen mee op ontdekkingstocht door de moestuin, boomgaard, boerderij en meer plekken waar ons eten vandaan komt. Zo leren ze bijvoorbeeld dat melk van de koe komt en dat daar weer kaas van kan worden gemaakt. De recepten zijn voor jong en oud, en gericht op het verleiden tot het proberen van nieuwe smaken.

Shop hier Eten met Nijntje van Samuel Levie

De Zilveren Lepel voor Kinderen

Een kinderversie van dé kookbijbel van de Italiaanse keuken, wat wil je nog meer? In het boek staan de klassieke Italiaanse gerechten, maar dan voor kinderen aangepast op het gebied van smaak en kooktechnieken. Ook vind je er extra tips over veilig en schoon koken, uitleg over bereiding én keukengerei.

Pluspunt: elke stap van een recept is afzonderlijk beschreven, mét illustraties en foto's van het eindresultaat.

Shop hier De Zilveren Lepel voor Kinderen

Zoete Spruiten - Roberta Pagnier

In het 24Kitchen-programma Zoete Spruiten kookt Roberta Pagnier voor en met kinderen. Daarnaast maakt ze smakelijke variaties op gerechten die door kinderen meestal niet lekker vinden, maar nu juist wel! Gelukkig bleef het niet bij alleen een programma en is er ook het bijbehorende kookboek.

Shop hier Zoete Spruiten van Roberta Pagnier

Het Grote Kinderkookboek - Karin Luiten

Nasi komt uit een zakje, net als pasta bolognese, aardappelpuree en falafel, toch? Nope! Anti-pakjesgoeroe Karin Luiten is al jaren op een missie om Nederland minder uit pakjes & zakjes te laten koken, en ook kinderen doen mee. Jong geleerd is namelijk oud gedaan!

In het vrolijke kookboek, met leuke illustraties en teksten zoals we van Karin gewend zijn, leren kinderen alles over hoe je met verse ingrediënten de lekkerste gerechten op tafel zet.

Shop hier Het Grote Kinderkookboek van Karin Luiten

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!