Een stuk zalm is op zijn best als het vlees als zachte vlokken uiteenvalt en mooi donkeroranje van kleur is. Een moot perfect krijgen blijkt echter nog weleens een klus. Eindigt jouw vis doorgaans stug, kruimelig en met witte uitlopers op je bord? Met deze hack zit je nooit meer met de gebakken peren - of in dit geval: doorbakken zalm.

Hoe weet ik of mijn zalm gaar is?

In plaats van je vis met een mes te molesteren, kun je bij zalm al gauw ontdekken of hij gaar is door er zachtjes op te drukken met een vork of je vinger. Valt het visvlees als vlokken uiteen, dan is de zalm gaar. Het is dan noodzaak de pan zo vlug mogelijk van het vuur te halen, want bak je de zalm door, dan droogt-ie uit. En dat is een stuk minder smakelijk.

De truc met de vleesspies

Vertrouw jij liever op keukentools of twijfel je nog na de eerste truc? Tover dan de metalen vleesspies ten tonele. Prik 'm als een professional in het dikste deel van je zalmmoot en wacht even. Trek de spies er dan uit en leg 'm voorzichtig tegen je lip aan.

Met deze techniek kun je nauwkeurig de temperatuur van je vis inschatten. Voelt het metaal warm aan, dan is de zalm gaar. Is het koud, dan mag je zalm nog even blijven liggen. En verbrand je je lip, dan zul je letterlijk en figuurlijk even door moeten bijten - heet is té doorbakken.

Perfect gebakken zalm in de praktijk

Dus, nu jij voortaan de kunst achter de perfect gebakken zalm onder de knie hebt, is het tijd om die in de praktijk te brengen. We hebben een handig lijstje voor je met smakelijke recepten. Welke van deze zalmgerechten staat er bij jou op tafel vanavond?

Bron: Bon Appetit

Winkels dicht? Je koopt ELLE à Table gelukkig gewoon online, nu zónder verzendkosten >