We zijn eraan gewend geraakt om onze couscous te laten wellen in heet water. ‘Fout!’, zegt Nadia Zerouali. Maar wat dan?
Couscous stomen
In plaats van wellen, moeten we couscous volgens Zerouali stomen. Door je couscous te stomen wordt de korrel groter, luchtiger en raken alle korrels los van elkaar. Het resultaat? Een luchtige couscous.
Volgens Nadia zien Marokkaanse huisvrouwen het als een eer om geen enkel klontje in je couscous te hebben. Ze legt in haar kookworkshop uit hoe je een goede klassieke en vooral luchtige couscous maakt.
Artikel gaat verder onder de video.
Kijken: maak eens paella van couscous
De perfecte couscous klaarmaken
Om te beginnen strooit Zerouali alle couscous in een grote schaal en doet er wat olijfolie en zout bij. Vervolgens wrijft ze de couscouskorrels los zodat elke korrel bedekt is met olie. Het is hierbij belangrijk dat je roert en vooral niet knijpt, anders gaan de korrels teveel aan elkaar plakken. Voeg tussendoor wat water toe zodat de korrels goed vochtig worden.
Dubbele winst
Dan het moment suprême: doe de couscous in een stoompan of een pan met een vergiet of zeef en plaats het deksel erop. Door de druk van de warmte uit de pan vallen de couscouskorrels niet door het vergiet.
Je kunt in diezelfde pan tegelijkertijd groente koken. Direct onder de couscous. Zo bespaar je ook nog eens ruimte. Na ruim twintig minuten stomen heb je de perfecte couscous, zoals hij volgens Zerouali bedoeld is.