Vinoloog Evelijn van Heuven van Vindict: 'Zodra je een fles opentrekt komt er zuurstof bij de wijn met als gevolg dat de wijn oxideert. Dit heeft invloed op de wijn zelf, alhoewel dat bij de ene wijn sneller gaat dan bij de andere. De meningen lopen hierover per wijn nogal uiteen. Mijn ervaring is als volgt':

Witte wijn

Frisse witte wijnen zijn vaak echt het lekkerst wanneer je ze de eerste dag open trekt. Vaak merk je op dag twee al dat de frisse fruitige smaken wat zijn ingedamd, de levendigheid is eruit.

Maar let op: als het gaat om een wijn met hoge zuren (bijv. Riesling), dan is de houdbaarheid weer wat langer en kun je hem gerust op dag twee of drie nog opdrinken. Ook kun je algemeen genomen wel zeggen dat wijnen van koelere klimaten gemiddeld gemakkelijker te bewaren zijn na openen, dan wijnen uit warme gebieden.

Witte wijn: 1 dag
Witte wijn met hoge zuren: 2 a 3 dagen.
Cruciaal: bewaar de fles, met de kurk erop, in de ijskast!

Rode wijn

Hoe meer tannines en zuren een rode wijn heeft, des te langer deze houdbaar is na het openen. Lichte rode wijnen drink je het beste binnen een dag of twee. Stevige rode wijnen blijven wat langer goed (3-4 dagen na openen) en worden in sommige gevallen zelfs lekkerder als je ze na een of meer dagen drinkt.

Lichte rode wijn: 2 dagen
Stevige rode wijn: 3 a 4 dagen
Tip: bewaar ook je geopende rode wijnen in de ijskast, dan blijven ze langer goed.

Bubbels

Bij mousserende wijnen kun je maar beter snel zijn. De bubbels zijn het mooiste direct bij het opentrekken (of knallen) van de fles. Het neerwaartse effect verschilt overigens nog wel: bubbels gemaakt via de ‘methode traditionelle’ zoals Champagne en Cava, hebben net wat houdbaardere bubbels dan bijvoorbeeld een Prosecco.

Zoete wijn

Door de suikers zijn zoete wijnen doorgaans wel enkele dagen houdbaar zonder de mooie geuren en smaken te verliezen. Er zijn ook versterkte zoete wijnen, zoals Port, Sherry en Madeira. Dergelijke wijnen zijn na openen nog wel wat langer te bewaren. Doe dit ook op een droge, koele plaats.