Dat rauwe zalm lekker is, is natuurlijk al lang bekend. Bij de gedachte aan sushi, sashimi en poké bowls, loopt het water ons in de mond. Maar hoe gezond is het eten van de rauwe, roze vis eigenlijk?

Veilig

Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant. Zij zijn namelijk verplicht strenge regels na te leven. Wanneer dit niet gebeurt kan de zalm wél onveilig zijn.

Voedselvergiftiging

Zo kunnen er dan bacteriën in de vis zitten die voedselvergiftiging veroorzaken. In heel extreme gevallen kunnen er zelfs parasieten in de zalm zitten. Koop dus altijd je rauwe zalm bij de supermarkt of vishandelaar. Wil je zeker weten dat de zalm die je hebt gekocht écht vers is? Ruik dan aan de zalm. Wanneer deze niet zuur ruikt of een extreme visgeur heeft, is de zalm vers.

Gezond

Rauwe zalm kun je als je oplet dus prima eten. Sterker nog: naast dat het lekker is, is het ook nog eens heel gezond. Omdat de vis niet gebakken wordt, kunnen er geen schadelijke stoffen tijdens het kookproces ontstaan. Daarnaast bevat rauwe zalm meer gezonde voedingsstoffen dan gerookte of gebakken zalm, zoals omega 3-vetzuren. Deze stoffen hebben een bloeddrukverlagend effect.

Duurzaam

En als je dan toch goed bezig bent, ga voor duurzaam. Zalm kan op twee manieren gevangen worden: vanuit een kweekvijver of uit de natuur. Beide manieren hebben zowel voor- als nadelen voor het milieu. Op goedevis.nl vind je een viswijzer waarmee je kunt checken of je zalm (en alle andere vissen) duurzaam is gevangen.

Aan de slag!

Nu je weet dat verse zalm niet alleen lekker, maar ook veilig en gezond is, raden we je aan om aan de slag te gaan met deze vis.